Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 113 (8337)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Șir de ghinioane

O tânără în scaun cu rotile după un accident de acum 7 ani nu a primit încă nici 1 leu despăgubiri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O tânără rămasă în scaun cu rotile în urma unui accident rutier produs acum aproape 7 ani trăiește, pe lângă această dramă, și trista experiență a umilinței dintr-un sistem judiciar care nu i-a adus până acum nicio alinare și niciun ajutor financiar.  

Procedura greoaie, procesele lungi și falimentul unei firme de asigurări fac și mai dramatic cazul Sorinei Amariței, care nu a văzut încă nici 1 leu despăgubiri. Asta în condițiile în care cheltuielile efective ale familiei în anii de tratamente și terapii au depășit de mult 300.000 de lei.

Capacul ghinionului este pus de falimentul SC Asigurare-Reasigurare City Insurance SA, firma la care avea poliță șoferul care a provocat accidentul în care a căzut victimă Sorina Amariței.

 

Un accident rutier sau când soarta îi este total potrivnică unui om 

Ioana Sorina Amariței era elevă în clasa a XII-a în iunie 2016.

În ziua de 12 iunie 2016, la amiază, Ioana a plecat cu o maşină de ocazie de la Rădăuţi spre Bădeuţi, alături de câțiva prieteni.

La Bădeuți, la o sută de metri de locul în care Ioana urma să coboare din mașină, un șofer care venea din sens opus a pătruns pe contrasens și a lovit violent mașina în care se aflau, pe lângă șofer, patru pasageri.

”Șoferul a adormit la volan. Venea de la o nuntă şi era obosit”, este una din puținele informații pe care tânăra le-a aflat ulterior.
În urma accidentului, tânăra, care era pasageră pe bancheta din spate, a suferit de departe cele mai grave leziuni. Ioana a suferit multiple traumatisme - fracturi costale, de stern, comoţie cerebrală, plagă scalpată, dar cel mai grav, accidentul i-a fracturat coloana vertebrală. Din cauza gravității leziunilor, Ioana a fost trimisă de urgenţă la Neurochirurgie la Iaşi şi medicii au făcut tot ce a fost omeneşte posibil pentru a o salva. Fractura de coloană a fost operată şi i-a fost montat un dispozitiv de fixare metalic de la nivel vertebral dorsal.

Familia a făcut față cu mare greutate cheltuielilor foarte mari, un sprijin venind și în urma unor campanii umanitare. 

 

O luptătoare care a mers înainte

Tânăra s-a recuperat gradual, cu eforturi financiare din partea familiei imposibil de descris în cuvinte, însă doar până la un anumit punct.

Luptătoare, din scaun cu rotile, tânăra a terminat Facultatea de Psihologie, iar acum lucrează ca psiholog, deocamdată voluntar, la o școală de șoferi. Are nevoie de 2 ani de muncă pentru ca apoi să aibă drept de liberă practică.

 

Procesul șoferului care a provocat accidentul a decurs relativ repede  

Deși mai este mai puțin de o lună până când vor fi 7 ani de la acel accident dramatic, pentru Sorina și familia ei coșmarul continuă. 

Șoferul care a provocat accidentul, Vasile Dari, a fost trimis în judecată relativ repede pentru vătămare corporală din culpă, primind o pedeapsă de 4 luni de închisoare, cu amânarea aplicării ei. De altfel, familiei Sorinei nici nu a dorit ca acesta să ajungă la pușcărie pentru că asta nu i-ar fi ajutat cu nimic.

În procesul penal, parte civilă a fost doar cel care conducea mașina în care era Sorina, și el rănit destul de grav de șoferul care a pătruns pe contrasens.

Ioan Hinea, parte civilă în acest proces, a reușit să obțină despăgubiri constând în daune materiale și morale. Aceste daune au fost semnificative la prima instanță – Judecătoria Rădăuți, dar apoi, la Tribunal, apelul societății de asigurare a fost admis, iar sumele au fost reduse la mai puțin de jumătate.

 

Un proces civil care s-a tot lungit, urmat de un faliment care a complicat și mai mult lucrurile

În cazul Sorinei, fiind vorba de leziuni foarte grave, soldate cu infirmitate, familia și avocatul au decis să deschidă o acțiune civilă, separată, în daune delictuale, privind plată daune materiale și morale.

Acest proces a fost deschis în 2018, din considerente firești atunci, solicitându-se daune morale de 250.000 de euro și materiale de 300.000 de lei. În cadrul procesului penal, șansele de a obține daune importante ar fi fost mult mai mici. 

Procesul a vizat City Insurance, firma la care avea asigurarea obligatorie șoferul care a provocat accidentul, acesta din urmă fiind și el parte în proces. Din păcate, procesul s-a tot lungit timp de vreo 4 ani, după care judecata s-a suspendat, având în vedere intrarea în faliment a pârâtei City Insurance.

Tribunalul Suceava a respins cererea Sorinei Amariței având în vedere acest faliment.

Acest proces civil nu este încă oficial închis, fiind pe rolul Curții de Apel Suceava, în urma apelului formulat de avocatul Sorinei, însă cu societatea de asigurare în faliment este greu de intuit un scenariu pozitiv pentru victima accidentului.

 

Dosarul a ajuns la Fondul de Garantare al Asiguraților. Un caz plin de poate, dacă... și așa mai departe  

De altfel, cel puțin pentru moment acțiunea civilă a fost suspendată. 

Speranța rămâne acum în Fondul de Garantare al Asiguraților (FGA), unde a ajuns dosarul Sorinei privind despăgubirile pentru accidentul din 2016. Acest FGA a preluat dosarele de despăgubiri din accidente în care a fost implicată societatea de asigurare falimentară. 

Problema este că nu doar Sorina este în această situație legată de falimentul firmei de asigurări și că nimeni nu știe când îi vor fi aprobate despăgubiri prin acest fond de garantare și în ce procent din cât au solicitate familia și avocatul.

Așadar, din păcate, la aproape 7 ani de la acest accident, cazul Sorinei este plin de poate, dacă... și așa mai departe. Certitudini nu prea sunt, dar totuși cauza nu este complet pierdută.

În funcție de ce despăgubiri s-ar putea obține prin FGA avocatul va decide și dacă va continua sau nu acțiunea în daune delictuale.

Cert este că un om greu încercat, victimă a unui accident rutier pentru care nu are nicio vină, și care a avut cheltuieli enorme și ar avea nevoie de bani pentru recuperare, nu a fost ajutat în niciun fel, deși pe hârtie există mijloace legale și juridice reglementate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O tânără în scaun cu rotile după un accident de acum 7 ani nu a primit încă nici 1 leu despăgubiri.
 Vizualizări articol: 2828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
O tânără în scaun cu rotile după un accident de acum 7 ani nu a primit încă nici 1 leu despăgubiri5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei