Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 112 (8336)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vremuri grele

Ziua Medicului Veterinar, marcată printre problemele crunte ale profesiei și inechitatea față de bugetari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Ziua Medicului Veterinar”, 15 mai, a fost marcată și în acest an de către conducerea Colegiului Medicilor Veterinari Suceava.

În cadrul momentului festiv nu au avut cum fi uitate însă problemele profesiei, care sunt și rămân foarte multe și complicate.

Marea problemă a medicilor veterinari de liberă practică este că o parte din tarifele decontate de Statul Român pentru serviciile lor nu au fost actualizate din 1999.

A fost făcută doar o ajustare parțială cu rata inflației în anul 2013.

”Întreb Autoritatea Sanitar Veterinară, Colegiul Medicilor Veterinari din România și reprezentanții Guvernului dacă salariile și prețurile din 1999 și până astăzi au crescut numai cu 15%. Menționez că tarifele pe care le decontează Statul Român au rămas aproape la fel, în timp ce efectivele de animale și păsări s-au redus cu jumătate în toată țara”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, președintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) Suceava.

 

Schemă tot mai stufoasă în aparatul veterinar de stat, în contrast cu situația medicilor de liberă practică 

Una din problemele actuale este legată de funcționarea în afara legii a Colegiului Medicilor Veterinari din România, trage un semnal de alarmă doctorul Petrea Dulgheru.

”Colegiul Medicilor Veterinari din România este constituit ilegal deoarece se încalcă legea și decizia Curții Constituționale care prevede că funcționarii publici, mai ales cei cu funcții de conducere, trebuie să se suspende pe perioada exercitării mandatului din colegiu.

Trebuie organizat urgent un nou congres de alegeri pentru ca în viitor CMV România să fie funcțional, legal și legitim”, susține Petrea Dulgheru, bazându-se pe prevederile recente ale Curții Constituționale.  

După cum știe cam toate lumea din sistem, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară are schema de personal tot mai stufoasă, cu mulți funcționari publici care nici nu sunt de profesie medici veterinari. 

”Consider că nu este normal ca să înmulțească cei din autoritatea de la nivel central și să se cheltuiască sume enorme pentru salarizare, iar medicii de liberă practică ce efectuează acțiunile și muncesc în teren să nu fie plătiți la prețul corect”, este una din concluziile tranșante ale președintelui CMV Suceava.  

Dulgheru a dat ca exemplu faptul că medicii de liberă practică, cei care muncesc în teritoriu, decontează 7,51 lei pentru o vaccinare antirabică, fără a-și putea acoperi în multe situații nici banii de carburant. 

 

Pasul privatizării a fost bun câțiva ani, după care regulile jocului au fost schimbate

În 1998, PNȚCD și-a asumat politic scoaterea medicilor veterinari de sub oblăduirea Ministerului Agriculturii și înființarea Autorității Naționale Sanitar Veterinare.  Decizia a fost gândită atunci pe raționamente logice, dar regulile au fost schimbate în timpul jocului.   

”Eu, împreună cu Orest Onofrei și alții, am făcut parte din echipa de consiliere privind modul de privatizare a medicinei veterinare din România. Atunci eram funcționari de stat și nu ne era rău, dar ne-am asumat privatizarea crezând că partenerul nostru, Statul Român, prin ANSVA, va respecta toate clauzele contractuale și condițiile pe care și le-a asumat la privatizare. Odată cu privatizarea noi am fost aruncați din mâinile Statului, cu tot cu sedii, cheltuieli, cu toate responsabilitățile. În urma acelui contract încheiat urma ca noi, în baza sumelor primite, să ducem la îndeplinire acțiunile sanitar-veterinare și asigurarea securității sanitar-veterinare a țării. A mers bine câțiva ani, după care Statul Român nu a mai respectat o parte din clauze și s-a ajuns în situația de astăzi”, a explicat Dulgheru. 

 

Medicii veterinari din comune nu mai au nici stabilitatea unei investiții pe termen lung

Petrea Dulgheru crede că s-a creat o instabilitate majoră în rețeaua sanitar veterinară și  prin organizarea de licitații pentru fiecare circumscripție sanitar-veterinară din 4 în 4 ani.

”S-au creat foarte multe probleme în teritoriu și s-a ajuns chiar și la drame, deoarece medici veterinari din rural s-au legat pe viață de localitatea unde și-au făcut casă și cabinet și peste noapte s-au trezit că vine unul de peste mări și țări, licitează și îi dă afară din localitate”, a subliniat Petrea Dulgheru.  

Anterior, durata contractului de concesiune era de 15 ani, cu drept de prelungire încă 7 ani și jumătate.

 

”Vom continua să ne adresăm structurilor centrale pentru a se merge într-o direcție bună și pentru această profesie”

Pe 15 mai 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat un decret prin care a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie.

Tot pe 15 mai, dar zece ani mai târziu, 14 medici veterinari au semnat o “Declaraţiune” care a stat la baza înfiinţării Asociaţiei Medicilor Veterinari din România.

Asociaţia a fost desfiinţată de comuniști în 1949, dar a fost reînfiinţată pe 15 mai 1971.

”Tuturor colegilor din țară le urez un sincer ”La Mulți Ani”, multă sănătate, putere de muncă, înțelepciune și puterea de a merge mai departe. Încă mai cred în promovarea valorilor în medicina veterinară pe criterii de competență profesională. Și în calitate de vicepreședinte la nivel național al PNȚCD Maniu – Mihalache voi continua să ne adresăm structurilor centrale pentru ca în cele din urmă să se meargă într-o direcție bună și pentru această profesie”, și-a încheiat mesajul Petrea Dulgheru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Medicului Veterinar, marcată printre problemele crunte ale profesiei și inechitatea față de bugetari.
 Vizualizări articol: 1118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Medicului Veterinar, marcată printre problemele crunte ale profesiei și inechitatea față de bugetari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei