Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 98 (8322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pregătiri

Bugetul la constituirea „Organizaţiei de Management al Destinației Bucovina” va fi de minimum 250.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Președintele Consiliul Județean Suceava, Gheorghe Flutur, s-a întâlnit vineri cu potențialii membri fondatori ai „Organizaţiei de Management al Destinației Bucovina” (OMD), pentru o rundă de discuții tehnice în vederea înființării acestei structuri de promovare și dezvoltare a turismului. Au luat parte reprezentanți ai primăriilor din cele 25 de stațiuni turistice din județ - cele patru staţiuni turistice de interes naţional Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Suceviţa și Vatra Dornei și 21 de staţiuni turistice de interes local - Cacica, Dorna Arini, Dorna Candrenilor, Frumosu, Fundu Moldovei, Mălini, Moldoviţa, Panaci, Poiana Stampei, Pojorâta, Putna, Sadova, Şaru Dornei, Solca, Vama, Vatra Moldoviţei, Ciocănești, Coșna, comuna Mănăstirea Humorului, zona turistică a municipiului Fălticeni și zona turistică a orașului Siret; reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor din domeniul turismului, ai Direcției Silvice, Camerei de Comerț și Industrie și consilierul Viorel Seredenciuc, din cadrul Ministerului Turismului. Discuțiile s-au axat pe statut, obligațiile și drepturile membrilor și modalitatea de funcționare.

Conform legislației, bugetul la constituirea „Organizaţiei de Management al Destinației Bucovina” trebuie să fie de minimum 250.000 de euro (echivalent în lei), sumă pe care s-au angajat să o acopere în cea mai mare parte Consiliul Județean și Primăria Suceava, instituțiile cele mai potente financiar. Patrimoniul inițial constituit prin contribuția membrilor fondatori va fi de minimum 10.000 de lei.

 

Municipiul Suceava și Țara Dornelor, cele mai harnice din țară, la asocierea ca OMD

Viorel Seredenciuc a explicat că OMD va fi condus de adunarea generală, unde fiecare membru are un singur vot, de Consiliul Director, format din 5 membri aleși, neretribuiți, și de o conducere executivă formată din manager și celelalte funcții specifice ONG-urilor. Aceștia din urmă sunt salariați retribuiți din bugetul constituit prin cotizațiile membrilor.

Din informațiile prezentate a reieșit că cel mai dificil va fi de găsit un manager deoarece acesta trebuie să fie absolvent al unei facultăți de turism, să aibă master în management și obligatoriu un curs cu durata de 6 luni, specific pentru OMD, care deocamdată este organizat de ASE București. Seredenciuc a precizat că în viitorul apropiat vor fi organizate astfel de cursuri și la Suceava.

Președintele Flutur a atras atenția celor prezenți să acorde maximă atenție eventualelor conflicte de interese, pentru a nu avea surprize ulterior: „Să fim foarte atenți la conflictele de interese. Ridic această problemă acum, ca să nu ne pară rău mai târziu”. Șeful administrației județene a declarat că săptămâna viitoare va solicita deliberativului să-l împuternicească în vederea constituirii OMD Bucovina și a cerut entităților care doresc să facă parte din asociație, să transmită până miercuri hotărârile adoptate în această direcție. „Trebuie să funcționăm coerent, altfel se pierde din forța și esența noastră. Putem să luăm startul în mod plăcut, să facem investiții inteligente, putem să ne gândim la pachete turistice integrate, să-l ții pe turist aici mai mult de 2,4 nopți. Să rezolvăm aglomerația, centurile ocolitoare, autostrăzile, să avem o comunicare coerentă, să oferim siguranță și foarte bună informare, inclusiv panouri pentru semnalizarea avertizărilor meteo”, a spus Flutur. Totodată, acesta a spus că trebuie avute în vedere și nemulțumirile turiștilor, pentru ca problemele să fie discutate și corectate și să fie ținuți la distanță cei care „promovează doar kitschul, șmecheria și profitul”.

Primarul de Suceava, Ion Lungu, a declarat că vine „cu plăcere” în OMD Bucovina și a precizat că a obținut, la sfârșitul anului trecut, primul aviz din România pentru înființarea unei Organizații de Management al Destinației locale - „Suceava – Orașul Cetății de Scaun”. Membrii fondatori sunt Consiliul Local Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Muzeul Național al Bucovinei, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Complex Zamca, Mandachi Hotel&Spa, agenția de turism EXIMTUR, Shopping City Suceava și Iulius Mall. Președinte este primarul Sucevei, Ion Lungu. După Suceava s-a înființat OMD local Țara Dornelor, iar acum se pregătește OMD regional „Bucovina”. Este singura OMD, din cele 8 regionale din țară, formată dintr-un singur județ. „Aș vrea ca prima noastră acțiune ca OMD Bucovina să fie una de mare amploare, în care să fie toate OMD-urile locale cu standuri”, a mai spus Flutur.

Pentru înființarea unei OMD locale, destinația trebuie să fie atestată ca stațiune turistică de interes local/național sau să existe minimum 100 de locuri de cazare în structurile de primire turistice clasificate.

Scopul înființării OMD este pentru a beneficia de fondurile alocate pentru dezvoltarea și promovarea turismului și a culturii, de peste 450 de milioane de euro, la nivel național. Cele 8 OMD regionale sunt Banat – Crişana, Bucovina, Dobrogea, Maramureş, Muntenia, Moldova, Oltenia și Transilvania.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul la constituirea „Organizaţiei de Management al Destinației Bucovina” va fi de minimum 250.000 de euro.
 Vizualizări articol: 709 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetul la constituirea „Organizaţiei de Management al Destinației Bucovina” va fi de minimum 250.000 de euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei