Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 83 (8307)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semnal de alarmă

Creștere importantă a numărului de elevi implicați în infracțiuni, și ca autori dar și ca victime

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Creșterea infracționalității în școli, problemă semnalată deja la nivel național prin cazuri devenite deja de mare notorietate, cu fapte de violență și mare violență comise de elevi, este confirmată din păcate și de statisticile Inspectoratului de Poliție Județean Suceava privind infracționalitatea comisă anul trecut în școli și în afara acestora, cu implicarea elevilor.

Statistic, în anul 2022, la nivelul județului Suceava au fost sesizate 90 de infracțiuni cu implicarea elevilor, cu 21 în plus față de anul 2021.

Din cei 64 de autori identificați și puși sub acuzare, 53 au fost elevi, 4 cadre didactice, restul fiind aparținători ai elevilor.

Din cele 84 de victime, 73 au fost elevi iar patru cadre didactice.

 

Foarte multe agresiuni între elevi

Cu privire la tipul de infracțiuni, de departe cele mai multe dosare penale sunt încadrate la infracțiunea de loviri sau alte violențe. Adică lovituri aplicate între elevi, în cele mai multe cazuri.

Atrage atenția și numărul mare de 20 fapte de vătămare corporală din culpă (agresiuni cu repercusiuni mai serioase).

Alte fapte cu implicarea elevilor au fost furturi (4), distrugere (3), amenințare (3), agresiune sexuală (2). S-au mai înregistrat pe parcursul anului trecut și câte o faptă de racolare a minorilor în scopuri sexuale și una de tâlhărie.

Poliția a înregistrat și patru dosare penale privind purtarea abuzivă a unor cadre didactice sau a personalului auxiliar.

 

Nici câteva cadre didactice nu au stat departe de acuzații deosebit de grave

Dacă în cazul elevilor este destul de clar că sunt probleme pe linie de violență, de acte de agresiune care au loc de regulă între adolescenți, fapt evident grav, trebuie subliniat și că în cazul cadrelor didactice au fost probleme serioase.

O educatoare din Bosanci este trimisă în judecată sub acuzația că a agresat sexual trei fetițe în timpul programului de la grădiniță, în timp ce un profesor este trimis în judecată pentru infracțiunea de agresiune sexuală, după ce i-ar fi făcut avansuri unei eleve care a înregistrat cu telefonul parte din discuție.

Cei doi profesori sunt deocamdată trimiși în judecată, nu condamnați, prin urmare se bucură de prezumția de nevinovăție.

 

Un semnal de alarmă care ar trebui receptat imediat de polițiști, inspectori școlari, profesori și... părinți

Semnalul de alarmă adus de aceste cifre ale Inspectoratului de Poliție Județean Suceava dar și ceea ce se întâmplă și prin țară ar trebui receptat rapid atât de polițiștii care se ocupă de prevenirea infracțiunilor în școli (există Biroul de siguranță Școlară al IPJ Suceava) cât și de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, care să se implice mai serios în ceea ce înseamnă activitățile de prevenire dar și de instruire a cadrelor didactice, care nu întotdeauna reacționează cum trebuie în cazul unor agresiuni între elevi. Avem un exemplu recent în acest sens, de luna trecută, când un elev de clasa a VIII-a de la Școala Frătăuții Noi a fost agresat în fața ușii de intrare în unitatea de învățământ de către un licean care nu avea ce căuta acolo. Deși cunoscut de unii profesori, incidentul nu a fost anunțat imediat la poliție, mama elevului agresat sunând la poliție abia când băiatul a ajuns acasă, cu urme clare de agresiune.

 

Multe carențe de educație. Lipsa educației rutiere are cele mai tragice consecințe

Sigur, semnalul de alarmă ar trebui să fie receptat în primul rând de părinți, cei care trebuie să fie mult mai atenți la educația și supravegherea copiilor. De multe ori, derapajele acestora se produc din cauza lipsei oricărei supravegheri dar și din cauza neimplicării în activități de educare și formare a adolescenților.   

Educația rutieră se dovedește și ea precară, mulți copii căzând în acest an victime în accidente grave, în special din cauza traversărilor neregulamentare. Iar la acest capitol sunt de departe cele mai tragice consecințe. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Creștere importantă a numărului de elevi implicați în infracțiuni, și ca autori dar și ca victime.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Creștere importantă a numărului de elevi implicați în infracțiuni, și ca autori dar și ca victime0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei