Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 78 (8302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

O nouă ediție

Marșul de Conștientizare a Autismului, la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Luni, 3 aprilie, în zona centrală a municipiului Fălticeni s-a desfășurat Marșul de Conștientizare a Autismului. Marșul a pornit de la Grădinița Specială Fălticeni, spre Piața „Nada Florilor”, participanții oprindu-se la Catedrala „Învierea Domnului” și în fața Primăriei Fălticeni.

Pe platoul din fața sediului administrației locale, copiii de la Grădinița Specială Fălticeni împreună cu părinți, susținători, elevi, preșcolari și cadre didactice voluntare de la cele patru școli gimnaziale, trei licee și o parte din grădinițele din municipiu au desenat cu cretă colorată, s-au jucat. Pentru a atrage atenția asupra nevoilor persoanelor cu autism voluntarii și copiii care au această tulburare au împărțit baloane și pălmuțe albastre. Împreună cu administratorul public Alexandru Rădulescu, câțiva copii au înălțat spre cer baloane albastre cu heliu.

 „Am organizat astăzi această acțiune împreună cu reprezentanți ai școlilor partenere. Doresc să le mulțumesc tuturor celor care au fost astăzi alături de noi pentru a marca Ziua internațională de conștientizare a autismului.

Organizăm aceste activități din spirit de solidaritate față de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist și față de părinții acestora. Mulțumim școlilor partenere, mulțumim Primăriei municipiului Fălticeni, domnului primar Cătălin Coman, mulțumim Consiliului Județean Suceava, Inspectoratului Școlar Județean Suceava pentru că ne sprijină și sunt mereu alături de noi și copiii noștri”, ne-a spus profesor psihopedagog Gabriela Lupașcu, directoarea Grădiniței Speciale Fălticeni.

 

Cauzele și nevoile persoanelor cu autism, aduse în atenția comunității

Acțiunile desfășurate în municipiul Fălticeni pe 3 aprilie au menirea de a aduce în atenția comunității cauzele și nevoile persoanelor cu autism. În cazul în care nu se descoperă această afecțiune la timp, șansele sunt mici de recuperare. Autismul este o boală care necesită un program specializat. Recuperarea unei persoane cu autism presupune terapii specifice, care nu se pot face fără specialiști bine pregătiți. La Grădinița Specială Fălticeni, copiii cu autism au programe speciale, de cele mai multe ori reușindu-se integrarea, după un program de preșcolaritate adaptat nevoilor fiecărui copil în parte, în comunitate.

„Acest marș solidar pentru persoanele cu autism este inițiat și organizat în cadrul proiectului <Visăm împreună la o lume mai bună>, proiect în care avem ca parteneri Colegiul „Vasile Lovinescu”, Colegiul Național „Nicu Gane” și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni ca și coordonatori direcți și inițiatori. Beneficiari suntem noi, Grădinița Specială Fălticeni. Alături de noi sunt ca parteneri, sponsori și afiliați acțiunii toate instituțiile de învățământ din municipiul nostru, școlile gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza”, „Ion Irimescu”, „Vasile Ciurea”, grădinițele și Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, cărora le mulțumim pentru că ne sprijină, ne acceptă și ne încurajează în toate activitățile noastre. Prezența alături de noi este un plus pentru noi și pentru copii cu dizabilități din grădinița noastră”, ne-a spus Mariana Amariei, coordonator al Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară bazată pe voluntariat

 

Jocuri organizate pentru copii cu autism

Partenerii activității de la cele trei colegii din municipiul Fălticeni și de la școlile gimnaziale au organizat o gamă variată de activități pentru copiii cu deficiențe, jocuri libere, jocuri de mișcare, jocuri de distracție, jocuri muzicale, jocuri de socializare și de cunoaștere.

 „Mă bucur că sunt aici, alături de colegii mei. Elevii cu deficiențe sunt ca fluturii care zboară în văzduh, însă fiecare zboară atât cât trebuie sau cât poate. Unii zboară mai sus, alții zboară mai jos. Nu trebuie să îi comparăm, fiecare este diferit, fiecare este frumos, fiecare este acolo unde trebuie”, a precizat profesor psihopedagog Ciprian Ionuț Manolache, inspector școlar pentru învățământul special.

După popasul din fața Primăriei, copiii cu deficiențe împreună cu voluntarii, cadrele didactice și supraveghetorii au mers pe Stadionul „Constantin Jamaischi”, unde au participat la jocuri de mișcare.

În a doua zi a lunii aprilie, în fiecare an, marcăm Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, fiind stabilită de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marșul de Conștientizare a Autismului, la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 747 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Marșul de Conștientizare a Autismului, la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei