Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 76 (8300)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9712 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5788 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soluție

A țepuit bugetul de stat cu aproape 300.000 de lei și nu va sta nici o secundă la pușcărie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un prieten al cunoscutului țepar Nicușor Luca a scăpat fără nici o zi de pușcărie deși a creat un prejudiciu de aproape 300.000 de lei la bugetul de stat. Mircea Teofil Gheorghică, care la Tribunalul Suceava primise o pedeapsă de 5 ani de închisoare, a atacat soluția la Curtea de Apel. Judecătorii acestei instanțe au constatat că pentru faptele de evaziune fiscală pentru care Gheorghică a fost trimis în judecată a intervenit prescripția, motiv pentru care au încetat procesul. Totuși, instanța a menținut decizia de a-i obliga în solidar pe Mircea Teofil Gheorghică și pe Nicușor Luca la plata sumei de 294.224 de lei, cu titlu de despăgubiri civile, și accesorii constând în dobânzi și penalități de întârziere care se calculează în conformitate cu prevederile Codului de Procedură Fiscală, de la data săvârșirii infracțiunii și până la data achitării efective a debitului. 

În acest dosar a fost deja condamnat definitiv Nicușor Luca, pedeapsa în cazul acestuia fiind de 12 ani de pușcărie, și asta pentru că existau și alte condamnări anterioare rămase definitive la diferite instanțe. Pentru al treilea inculpat din dosar, Cătălin Gemeniuc, s-a dispus încetarea procesului penal pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală și aplicarea unei sancțiuni administrative constând în amendă în cuantum de 800 de lei, ce urmează a fi înregistrată în cazierul judiciar. Cătălin Gemeniuc a achitat prejudiciul adus statului român în valoare de 229.787 de lei, acesta fiind probabil și motivul pentru care a încetat procesul penal pentru evaziune fiscală.

 

Faptele au fost comise în perioada 2010-2011

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, faptele au fost comise în perioada 2010-2011.

„În calitate de administratori de fapt ai unei societăți comerciale din Suceava, primii doi inculpați au omis evidențierea, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, respectiv a unor operațiuni comerciale de livrare/achiziții bunuri în valoare de 813.280 de lei, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 294.224 de lei, din care 130.124 de lei reprezentând impozit pe profit și 164.100 de lei TVA, după cum urmează:

- livrări de mărfuri în valoare de 46.611 lei, din care în valoare de 23.240 de lei în anul 2010 și în valoare de 23.371 de lei în anul 2011 către o societate comercială;

- livrări de mărfuri în valoare de 7.350 de lei în anul 2010 către o altă societate comercială;

- livrări de mărfuri în valoare de 24.652 de lei, din care în valoare de 553 de lei în anul 2010 și în valoare de 24.099 de lei în anul 2011 către o altă societate comercială;

- livrări de mărfuri în valoare de 114.412 lei în anul 2011 către o altă societate comercială;

- achiziții de mărfuri în valoare de 267.125 de lei în anul 2010 de la o societate comercială;

- achiziții de mărfuri în valoare de 353.130 de lei în anul 2010 de la o altă societate comercială”, se arată în comunicatul procurorilor.

 

Firmă fantomă pentru a păcăli statul

În ceea ce-l privește pe al treilea inculpat, acesta a fost împuternicit de o persoană fizică pentru construirea și vânzarea unor imobile și a declarat organelor fiscale operațiuni comerciale fictive între societatea administrată în fapt de celelalte două persoane și persoana fizică mandantă. Este vorba de operațiuni fictive de achiziții servicii și materiale de construcții de la societate în valoare de 1.163.367 de lei, cu TVA deductibil în sumă de 229.787 de lei.

„Al treilea inculpat a fost sprijinit de primii doi inculpați care au declarat operațiuni fictive de achiziții de bunuri/servicii de la o societate care avea un comportament specific societăților <fantomă> și care era furnizoare de documente fictive și, ulterior, au declarat livrări fictive de bunuri/servicii în sumă de 1.195.715 lei către persoana fizică menționată. Documentele fictive furnizate prin care se atestă existența unor relații comerciale între societate și persoana fizică au fost plăsmuite prin consemnarea unor date nereale și încredințate celui de-al treilea inculpat pentru a fi folosite ca documente justificative în evidența contabilă în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat, fiind cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 229.787 de lei, reprezentând TVA dedusă nelegal”, au mai arătat procurorii suceveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A țepuit bugetul de stat cu aproape 300.000 de lei și nu va sta nici o secundă la pușcărie.
 Vizualizări articol: 1086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A țepuit bugetul de stat cu aproape 300.000 de lei și nu va sta nici o secundă la pușcărie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei