Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 31 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 75 (8299)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Taras Șevcenko, figură emblematică a poporului ucrainean, comemorat la Negostina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), reprezentată de președintele Ilie Sauciuc, a organizat, duminică, 26 martie 2023, la Negostina, comuna Bălcăuți, un amplu eveniment de comemorare a poetului ucrainean Taras Șevcenko (1814-1861), figură emblematică a poporului ucrainean, pictor renumit și bard romantic, care este considerat poetul național al Ucrainei. Acesta s-a născut la data de 9 martie 1814, într-o familie de iobagi, din localitatea Morynți, gubernia Kiev. În scrierile sale, el s-a inspirat din folclorul ucrainean și din viața oamenilor simpli obijduiți de condițiile Rusiei Țariste. Șevcenko este considerat fondatorul limbii ucrainene moderne, poeziile sale fiind traduse în peste 100 de limbi.

La Biserica ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Negostina, părintele Daniel Petrașuc a oficiat Sf. Liturghie și slujba de pomenire pentru poetul ucrainean.

 

Moment de reculegere, coroane și jerbe de flori

Un scurt moment de reculegere și o plecăciune plină de recunoștință, alături de coroane și jerbe de flori au depus reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, ai filialelor locale UUR și invitați precum deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele UUR România, Mihai Mihăiescu, consilier pentru minorități în cadrul Prefecturii Suceava, Petru Crăciun, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Traian Alin Pușcă, directorul Casei Corpului Didactic ”George Tofan” Suceava, Cristian Mocrei, reprezentant al Primăriei Siret, Vasile Șoiman, primarul comunei Bălcăuți, Iulian Chideșa, viceprimarul comunei Bălcăuți, reprezentanți ai Colegiului Pedagogic din cadrul Universității Naționale „Iurii Fedkovych” Cernăuți, Iryna Steț, artist emerit al Ucrainei, reprezentanți ai Comitetului Județean UUR Suceava și ai Filialelor UUR din Negostina și Bălcăuți.

După cum a spus profesoara Delia Martineac, luna martie este dedicată evenimentelor organizate în cinstea „Kobzarului” ucrainean, perioadă în care majoritatea Filialelor UUR din țară desfășoară activități culturale cu acest prilej. „Deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi a vorbit publicului despre faptul că Ucraina și România ocupă primele două locuri în lume privind numărul de busturi pe care le dețin, în țara noastră existând 5 busturi ce-l reprezintă pe Taras Șevcenko, aflate la Negostina, Sighetu Marmației, Satu Mare, București și Tulcea. Acesta a precizat că în municipiul Sighetu Marmației se află Liceul Pedagogic ucrainean <Taras Șevcenko> înființat în anul 1997, instituție ce oferă posibilitatea tinerilor de etnie ucraineană, din județul Maramureș, de a continua studiul limbii materne. Deputatul a subliniat că, la declanșarea războiului dintre Ucraina și Rusia, a avut convingerea că națiunea ucraineană este puternică și va învinge și de această dată, la fel cum a supraviețuit Holodomorului provocat de bolșevici”, a mai transmis Delia Martineac. 

 

Program artistic

În fața unui public numeros, elevii Școlii Gimnaziale Negostina au recitat și au cântat pe versuri de Taras Șevcenko. Audiența a fost încântată de prestația grupurilor „Cervona Kalena”, „Vocile Negostinei”, „Kolomeika” din Siret, „Spivuci ukrainky” din Suceava și elevele Petrașuc Ioana și Irina de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava. O delegație a Colegiului Pedagogic din cadrul Universității „Iurii Fedkovych” Cernăuți, Ucraina, a răspuns invitației din cadrul proiectului educațional internațional „Elevi acum, profesori în devenire” încheiat cu Filiala UUR Suceava și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava. Momente emoționante au fost create de invitatele speciale din Ucraina: Iryna Șteț, Alina Stratiy și Natalia Proțiuk.  Iryna Șteț a înmânat diplome din partea Administrației Sinodale a Clerului Militar a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, drept mulțumire pentru implicarea în furnizarea de ajutoare umanitare pentru Ucraina, următorilor participanți: Ilie Sauciuc, Iulian Chideșa și Cristina Chideșa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taras Șevcenko, figură emblematică a poporului ucrainean, comemorat la Negostina.
 Vizualizări articol: 658 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taras Șevcenko, figură emblematică a poporului ucrainean, comemorat la Negostina0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei