Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 56 (8280)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Învățământ adecvat

Deputatul Ioan Balan vrea măsuri pentru ca tinerii să fie calificați în meseriile cerute pe piață

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan este de părere că actuala creștere economică, accelerarea investițiilor publice și private, precum și nenumăratele proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile au arătat faptul că România are nevoie imediat de măsuri mult mai curajoase în a sprijini tinerii să se califice pentru meseriile cerute astăzi pe piața muncii.

”Orice antreprenor român vei întreba, îți va spune că cea mai mare problemă pe care o are este cea legată de forța de muncă bine calificată, pe care nu o găsește, nu pentru că tinerii nu ar vrea să muncească, pentru că avem tineri harnici, ci pentru că aceștia nu sunt calificați corespunzător. Nu putem să îi contrazicem pe antreprenorii români, pentru că cifrele din statisticile oficiale le dau dreptate: deși șomajul din România pare mic la nivel general, el este foarte mare în rândul tinerilor, iar tinerii absolvenți de licee și facultăți în cele mai multe cazuri lucrează în domenii total diferite de specializările pe care le-au obținut în școală”, a arătat Ioan Balan.

Deputatul sucevean mai spune că în urmă cu mai mulți ani, urmărind exemplele de succes ale unor școli profesionale de la Brașov și Sibiu, parlamentari liberali au considerat că modelul brașovean sau cel sibian ar răspunde nevoilor de calificare a tinerilor la nivelul întregii țări.

”Încă din legislatura trecută, cadrul normativ privitor la învățământul profesional dual a fost îmbunătățit substanțial, acordându-se antreprenorilor facilități fiscale pentru achiziția de echipamentele și tehnologiile care stau la baza formării tinerilor profesioniști. Acele prime măsuri și bursele acordate elevilor au determinat apariția a tot mai multe unități de învățământ profesional dual, iar prin multe părți ale țării acesta deja își arată eficiența. Spre exemplu, în județul Alba, numărul mare de tineri calificați a atras din ce în ce mai multe investiții în zona Sebeșului, a Blajului și a municipiului Alba Iulia, pentru că oamenii sunt cea mai valoroasă resursă căutată de investitori”, a menționat Ioan Balan.

Acesta a mai spus că la nivelul județului Suceava, autoritățile județene și cele ale administrației publice locale fac tot ceea ce le stă în putere să impulsioneze învățământul profesional și tehnic în rândul tinerilor suceveni.

”Alături de noi, de cei care credem că prin învățământul profesional și tehnic asigurăm tinerilor o oportunitate de a se încadra în piața muncii pe salarii bune, se află foarte mulți antreprenori români, dornici să aducă în întreprinderile lor tineri pe care să-i califice corespunzător. De aceea, cred cu putere că atunci când va fi dezbătut și adoptat în Parlament pachetul de legi privind educația, un accent deosebit trebuie să fie pus pe această formă de învățământ care integrează tinerii în noile cerințe ale pieței muncii. De asemenea, ar fi de bun augur ca proiectele pilot pe care guvernele PNL le-au derulat în ultimii doi ani, de a sprijini cu fonduri europene nerambursabile calificarea tinerilor, să reprezinte o altă prioritate a actualei coaliții de guvernare”, a concluzionat Ioan Balan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Deputatul Ioan Balan vrea măsuri pentru ca tinerii să fie calificați în meseriile cerute pe piață.
 Vizualizări articol: 481 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Deputatul Ioan Balan vrea măsuri pentru ca tinerii să fie calificați în meseriile cerute pe piață0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei