Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 55 (8279)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Harta creșterii economice

Suceava, în topul județelor cu cea mai mică creștere economică în 2022

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

România a avut o creștere economică de 4,8% în 2022, conform datelor semnal publicate de Institutul Național de Statistică (INS), dar principalele motoare economice ale creşterii au fost Bucureştiul, Constanţa şi Braşov.

Suceava, Galați, Mehedinți, Tulcea și Mureș se află în coada clasamentului creșterii economice, dar trebuie remarcat că sunt pe plus, adică au o ușoară creștere, nici un județ din țară nefiind „pe minus”, cum s-a întâmplat în alți ani.

Bucureştiul, Constanţa şi Braşov, conform datelor regionale comunicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), fac, cumulat, o treime din PIB-ul României şi au crescut cu 6-8%. Timişul şi Clujul au crescut, dar sub media naţională din 2022.

Dacă în cazul Constanței creșterea economică a fost generată de efectele războiului din Ucraina, Portul Constanţa având cel mai bun an din istorie ca volum de mărfuri, în celelalte cazuri e vorba de zone considerate pol de dezvoltare economică, unde salariile sunt mai mari şi automat atrag foarte mulţi oameni din restul ţării, ceea ce generează creştere economică.

Suceava, cu unele din cele mai mici salarii din țară, nici nu avea cum să genereze creștere economică serioasă (0,6%), în această privință fiind cu mult depășită de Botoșani, care are o creștere economică de 4,9% (peste media pe țară), deși are PIB-ul aproape la jumătate.

Un caz interesant îl reprezintă Covasna, cu o creștere economică de 7,9%, mult peste media țării, deși are PIB de doar 11 mld. lei.

O altă extremă este Mureș, cu cea mai mică creștere economică din țară – 0,1%, care are un PIB peste al Sucevei – 30 mld. lei.

Conform specialiștilor, creșterea economică este influențată direct de migrarea forței de muncă bine calificate. Or, în foarte multe cazuri, cei bine pregătiți se duc în străinătate, unde sunt plătiți de trei-patru ori mai bine decât în România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, în topul județelor cu cea mai mică creștere economică în 2022.
 Vizualizări articol: 1226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Suceava, în topul județelor cu cea mai mică creștere economică în 20225.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei