Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 46 (8270)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Analiză agricultură

Cele mai slabe producții la culturile de porumb și grâu din ultimii 5 ani. Excepția este cartoful

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Agricolă Suceava a prezentat un raportat privind situația agricolă din județul Suceava dintr-un an 2022 care a fost marcat de secetă, una moderată în județul Suceava conform măsurătorilor efectuate la sol.

Evident, anul prost, marcat de secetă și de costuri mari de înființare a culturilor, nu a fost unul cu prea multe vești bune pentru cultivatori.

Principalele culturi – grâul și porumbul - au înregistrat cele mai mici producții raportat la perioada analizată, 2018-2022.

Astfel, la grâu, secară și triticale, producția medie din 2022 a fost de 3.200 de kilograme la hectar, mai slabă și decât în secetosul an 2020. În anul 2021 producția a fost de 3,76 tone la hectar, în timp ce în 2018 și 2019 producția medie de cereale a fost aproape de 4 tone la hectar.

Și la porumb, producția media din 2022 a fost de 5 tone la hectar, față de 6 tone la hectar în 2021, 5,20 t/ha în 2020, ori 7,21 tone la hectar în anul 2018.

Producțiile cele mai mici din ultimii 5 ani au fost și la plante furajere și legume.

Surprinzător la prima vedere, la cartof producția raportată este de 20 de tone la hectar, peste cea din ultimii ani. În cazul cartofului explicația pare a fi legată de faptul că s-a cultivat evident pe suprafețe mai mici și de fermieri mari, care au reușit să asigure într-o măsură mai mare sau mai mică irigarea suprafețelor. Aceasta ar putea fi singura explicație plauzibilă.

După cum am arătat într-un articol din Monitorul de Suceava, cu privire la suprafețele cultivate cu cartof, la începutul anilor 2000 în județ figurau în jur de 30.000 de hectare cultivate.

Treptat, suprafețele au scăzut. În 2021 au mai fost cultivate 17.122 hectare cu cartof, iar în 2020 tot pe acolo, 17.797 hectare. Așadar, scădere aproape la jumătate a suprafețelor cultivate.

De exemplu, consilierul local Mihai Flutur, fermier de ani buni în zona Lipoveni, cultivă constant în jur de 10 hectare de cartof, suprafață pe care o irigă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cele mai slabe producții la culturile de porumb și grâu din ultimii 5 ani. Excepția este cartoful.
 Vizualizări articol: 749 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cele mai slabe producții la culturile de porumb și grâu din ultimii 5 ani. Excepția este cartoful0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei