Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 46 (8270)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Tehnologii inovatoare

Au început lucrările de închidere a depozitului temporar de deşeuri municipale din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Joi, 23 februarie, în salonul de evenimente al pensiunii Iristar din Fălticeni a avut loc lansarea proiectul „Închiderea depozitului temporar de deşeuri municipale Fălticeni prin implementarea unei tehnologii inovatoare” –DTDMF, proiect promovat de Primăria Fălticeni şi finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) în cadrul Programului „Mediu, adaptare la schimbările climatice şi ecosisteme” (RO-Mediu).

Mai exact este vorba despre închiderea depozitului temporar de deşeuri amenajat în cartierul Antileşti în anul 2015, după închiderea fostei gropi de gunoi a municipiului printr-un program cu finanţare europeană.

La depozitul temporar au fost aduse deşeuri menajere, până la deschiderea depozitului de la Moara, din municipiile Fălticeni şi Suceava şi din comunele din zona Fălticeni şi Suceava. În ultimii ani aici au fost înregistrare numeroase incendii şi probleme de natură ecologică. Implementarea proiectului de închidere a depozitului temporar cu bani asiguraţi în proporţie de 98% din fondurile Spaţiului Economic European (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) înseamnă soluţionarea unui capitol major privind protejarea mediului înconjurător şi oprirea poluării solului.

 

Tehnologie inovativă de închidere a depozitului temporar de deşeuri

În cadrul evenimentului la care au participat reprezentanţi ai ISU Suceava, APM Suceava, Poliţiei Fălticeni, primari şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din zona Fălticeni şi operatorul local de salubritate Goscom, au vorbit despre principalele obiective, acţiuni şi activităţi care au ca scop închiderea depozitului temporar de deşeuri municipal Fălticeni viceprimarul Constantin Bulaicon, senatorul Gheorghiţă Mîndruţă, responsabilul de proiect Simona – Iuliana Vacariuc, responsabilul publicitate şi informare Diana Creangă.

„Prin proiect se va pune în aplicare o tehnologie inovativă de închidere în situ a depozitului temporar de deşeuri cu respectarea legislaţiei din domeniu. În vederea închiderii depozitului municipal de deşeuri al municipiului Fălticeni se propun o serie de lucrări şi măsuri care să aibă drept scop reducerea impactului asupra mediului. Rezultatele directe ale proiectului sunt: un depozit temporar de deşeuri închis, două campanii de informare desfășurate, un site web realizat, un ghid de bune practici realizat, un panou de informare amplasat, o placă permanentă amplasată. Rezultatele indirecte  ale proiectului se referă la conştientizarea beneficiarilor direcţi (populația municipiului Fălticeni) şi indirecți (membrii comunităţilor periurbane municipiului Fălticeni) asupra necesităţii reducerii cantităţilor de deşeuri  depozitate, reducerea emisiilor de poluanți și poluare olfactivă din zonă)”, a explicat Diana Creangă, moderatorul evenimentului.

 

Finanţare de aproape 9,6 milioane de lei

Pentru închiderea platformei de deşeuri din Antileşti vor fi utilizate soluţii inovatoare şi prietenoase cu mediul şi se vor derula activităţi care pot contribui în mod indirect la remedierea calităţii mediului pe amplasamentul acestor depozite de deşeuri. În zona platformei de deşeuri vor fi plantaţi copaci şi vor fi amenajate mai multe spaţii verzi, astfel încât terenul din preajma platformei să conţină cât mai multe elemente ale cadrului natural.

Valoarea totală a proiectului este de 9.573.894,25 de lei, din care valoarea eligibilă este de 9.325.011,30 lei (din care 7.926.259,61 lei valoare eligibilă nerambursabilă și 1.398.751 ,69 lei valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional) şi 248. 882,95 lei valoare neeligibilă.

Constantin Bulaicon, viceprimarul municipiului Fălticeni, ne-a spus: „Închiderea depozitului temporar de deşeuri municipale Fălticeni este un proiect ambiţios şi inovator şi suntem încrezători că vom reuşi să-l implementăm cu succes. În urma acestui proiect vor rezulta beneficii semnificative în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentru reducerea contaminării cu substanţe periculoase în depozitul temporar.

De rezultatele acestui proiect se va bucura nu doar populaţia municipiului Fălticeni, dar şi populaţia localităţilor învecinate, ca factor de reducere a poluării, de protejare a sănătăţii cetăţenilor din zona afectată şi, nu în ultimul rând, de conştientizarea noastră, a tuturor, în ceea ce priveşte importanţa gestionării deşeurilor, reducerea cantităţii de deşeuri generate, precum şi colectarea lor selectivă.

Doresc să mulţumesc, în numele conducerii administraţiei publice locale, tuturor celor implicaţi în acest proiect, de la autoritatea finanţatoare şi partenerii cooptaţi, la membrii echipei noastre de proiect şi angajaţii administraţiei publice locale. Fără efortul şi implicarea lor, acest proiect nu ar fi fost posibil”.

Proiectul se derulează pe o perioadă de maximum 18 luni începând cu data semnării, 24 noiembrie 2022, dar nu mai târziu de 30 aprilie 2024.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Au început lucrările de închidere a depozitului temporar de deşeuri municipale din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 956 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Au început lucrările de închidere a depozitului temporar de deşeuri municipale din Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei