Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 39 (8263)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Definitiv

Vasile Andriciuc va reveni la conducerea Primăriei Șcheia după ce Tribunalul i-a ridicat controlul judiciar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vasile Andriciuc, primarul comunei Șcheia, poate reveni în activitate începând de vineri după ce Tribunalul Suceava i-a admis contestația. Practic, măsura controlului judiciar instituită de Judecătoria Suceava a fost înlăturată, iar Vasile Andriciuc nu mai are niciun fel de interdicție. Măsura luată joi la Tribunalul Suceava este definitivă și nu mai poate fi contestată la altă instanță. Este al doilea dosar în care primarul din Șcheia a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava și în care magistrații i-au ridicat orice fel de interdicție, semn că dosarele nu au consistență. Laurian Ostaficiuc, avocatul care l-a reprezentat pe primarul din Șcheia, spune că măsura este una perfect normală.

”Decizia Tribunalului Suceava reinstaurează o situație de normalitate. Fără a discuta probatoriul administrat în faza de urmărire penală, care este nepublică, trebuie să menționez că măsura arestării preventive propusă de Parchet nu avea nici o justificare în legătură cu temeinicia acuzațiilor și cu un potențial risc existent în legătură cu urmărirea penală sau ordinea publică. De asemenea, impunerea unei măsuri extrem de intruzive în sensul prohibiției de a exercita funcția de primar ar fi fost excesivă și fără nici o finalitate din punct de vedere procedural”, a precizat avocatul Laurian Ostaficiuc.

La începutul acestei luni, primarul Vasile Andriciuc a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior s-a cerut arestarea sa, solicitare respinsă de Judecătoria Suceava. Totuși, el a fost plasat sub control judiciar și i s-a impus interdicția de a își exercita atribuțiile de primar, măsuri care au fost ridicate joi de Tribunalul Suceava.

 

Și fiul primarului a scăpat de orice fel de interdicție

În acest al doilea dosar, mai sunt cercetați penal și fiul primarului din Șcheia, Alin Andriciuc, precum și un altă bărbat, Petrică Nemțoi. Trebuie spus că și Alin Andriciuc, care a fost reținut 24 de ore și plasat ulterior de procurori sub control judiciar, a obținut ridicarea tuturor interdicțiilor. Controlul judiciar a fost îndepărtat de Judecătoria Suceava în cursul zilei de joi, măsură care este definitivă.

În acest dosar s-au făcut percheziții în luna august a anului trecut, în satul Mihoveni. Acțiunea de atunci a vizat firma IDeeaBox, care îi aparține lui Alin Andriciuc, fiul primarului Vasile Andriciuc.

Anchetatorii au spus că au date că firma care aparține fiului primarului era branșată ilegal la rețeaua de curent electric, în urma unei intervenții neautorizate făcute cu ceva vreme în urmă. În cadrul perchezițiilor din luna august s-au făcut verificări și s-au ridicat probe de la punctul de alimentare de unde ar pleca branșamentul ilegal. 

Punctul de alimentare respectiv ar fi fost legat direct la Primăria comunei Șcheia, cel puțin din punct de vedere al costurilor.

În acest caz ar fi vorba de infracțiuni de abuz în serviciu, furt de energie electrică, respectiv intervenție neautorizată la branșament, această operațiune fiindu-i imputată celui de-al treilea reținut. 

Referitor la perchezițiile din luna august a anului trecut, în urma unei solicitări ulterioare a Monitorului de Suceava, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava ne-au transmis că se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”abuz în serviciu”, cu privire la extinderea reţelei de furnizare a energiei electrice pe raza comunei Şcheia.

Se mai arăta atunci că, în cadrul dosarului penal, pe 26 august 2022, polițiștii, coordonați de un procuror, au efectuat o percheziție domiciliară la punctul de lucru al SC Deco Style & Beauty Center SRL (administrată în acte de Andriciuc Andreea Ionela), din satul Mihoveni, str. Principală, nr. 1 B.

 

Care sunt acuzațiile din primul dosar

Vasile Andriciuc este cercetat și într-un al doilea dosar penal. În ordine cronologică, acesta a fost primul dosar în care i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava. În acest dosar a fost pus sub control judiciar de procurori, cu interdicția de a-și exercita atribuțiile de primar, măsuri care au fost anulate la Judecătoria Suceava.

Vasile Andriciuc este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni de ,,abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine, ori pentru altul, un folos necuvenit” în formă continuată, fapte prin intermediul cărora ar fi prejudiciat bugetul Primăriei Șcheia cu diferite sume de bani.

Una din acuzațiile din acest dosar este că, în perioada 30 iunie 2016 - 31 octombrie 2022, în calitate de primar şi de ordonator principal de credite, a aprobat și a plătit utilitățile pentru spațiul ce reprezintă Baza Sportivă multifuncțională din satul Sf. Ilie. Concret, anchetatorii spun că firma care a închiriat baza respectivă trebuia să își plătească utilitățile, dar acest lucru l-a făcut Primăria Șcheia. Este vorba de 27 plăți către ACET SA Suceava și 76 plăți către E.ON, valoarea totală fiind de 138.763,57 de lei.

O altă acuzație este aceea că în perioada 18 ianuarie 2019 - 4 ianuarie 2022, fără a fi adoptată Hotărâre de Consiliu Local privind închirierea imobilului, a semnat un contract de închiriere pentru un spaţiu de 40,3 mp ce reprezintă două camere şi spaţiu de aşteptare, situat la mansarda Şcolii Gimnaziale ”Dimitrie Păcurariu” Şcheia, cu destinația de cabinet stomatologic pe o perioadă de doi ani. Ulterior, au mai fost semnate două acte adiționale privind prelungirea acestuia pe o perioadă de un an şi modificarea preţului chiriei de la 1 euro/mp la 0,25 euro/mp. Prejudiciul în acest caz a fost calculat la 6.653,67 de lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate pentru perioada 18 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2022. Procurorii au făcut precizarea că măsurile dispuse reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.   

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vasile Andriciuc va reveni la conducerea Primăriei Șcheia după ce Tribunalul i-a ridicat controlul judiciar.
 Vizualizări articol: 768 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Vasile Andriciuc va reveni la conducerea Primăriei Șcheia după ce Tribunalul i-a ridicat controlul judiciar2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei