Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 39 (8263)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă

Angajat al Gărzii Forestiere Suceava, reținut pentru afaceri ilegale cu material lemnos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un angajat al Gărzii Forestiere Suceava a fost reținut joi seară de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava pentru o perioadă de 24 de ore. Este vorba de un dosar în care sunt vizate fraude silvice care s-au produs în perioada mai 2021 - ianuarie 2023 și care au fost sesizate chiar de conducerea Gărzii Forestiere Suceava. În afara lui Dănuț Pavel au mai fost reținute alte două persoane, iar procurorii urmează să decidă vineri dacă îi vor prezenta instanței cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit anchetatorilor, un consilier superior din cadrul Gărzii Forestiere Suceava a anulat, fără drept, în aplicaţia informatică SUMAL 2.0 gestionată de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Serviciul Monitorizare Informatică a Trasabilităţii Materialului Lemnos în Silvicultură, un număr de 200 de avize de însoţire a materialelor lemnoase, care au fost emise de către 25 societăţi comerciale de pe raza judeţului Suceava ce au ca obiect de activitate exploatarea şi comercializarea materialelor lemnoase.

”Prin anularea acestor avize cantitatea de material lemnos a revenit scriptic în depozitul emitentului şi astfel s-a creat o provenienţă ilegală, condiţii în care există suspiciunea că cei 46 de operatorii economici implicaţi (expeditori şi destinatari) nu au evidenţiat în actele contabile sau în alte documente legale operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. În urma analizei situaţiei avizelor anulate fără drept s-a constatat faptul că a fost transportată cantitatea de 5.864 mc de material lemnos, în valoare totală de 2.865.461 de lei (aproximativ 574.000 euro). În cadrul activităţilor de cercetare penală s-a cooperat cu Garda Forestieră Suceava, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Serviciul Monitorizare Informatică a Trasabilităţii Materialului Lemnos în Silvicultură”, se arată în comunicatul transmis de anchetatori.

 

„E dovada că SUMAL 2.0 funcționează și neregulile sunt descoperite”

Joi seara, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a ieșit cu o serie de declarații de presă despre acțiunea care a vizat și angajatul Gărzii Forestiere Suceava, spunând că rezultatul „e dovada că SUMAL 2.0 funcționează și neregulile sunt descoperite”.

„Este un avertisment la adresa tuturor celor care cred că SUMAL 2.0 nu este un instrument suficient pentru a se ajunge la urmăriri și condamnări penale. Această acțiune, împotriva unui sistem organizat, este o bună dovadă a faptului că și noua Gardă Forestieră Națională, care va avea un serviciu special dedicat acestor cercetări, va oferi un sprijin util unităților de poliție și procurorilor pentru a descoperi aceste fapte ilegale”, a mai spus Tanczos Barna, lăsând să se înțeleagă că vor mai fi date în vileag, apoi pedepsite, și alte ilegalități.

În același timp, conducerea Gărzii Forestiere Suceava a explicat cum s-a ajuns la sesizarea organelor de cercetare penală, menționând că are în atribuții respectarea cadrului legislativ, atât în exteriorul instituției, cât și în interior: „Garda Forestieră Suceava, împreună cu Serviciul Monitorizare Informatică a Trasabilității Materialului Lemnos în Silvicultură din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a identificat neconformități cu privire la utilizarea aplicației informatice SUMAL 2.0. Întrucât neconformitățile identificate implicau un utilizator angajat în cadrul Gărzii Forestiere Suceava, iar investigarea acestora exceda competențele Gărzii Forestiere Suceava, s-a procedat la sesizarea organelor de cercetare penală, punându-se la dispoziție toate datele și documentele identificate care au legătură cu cauza”.

 

În județul Suceava au avut loc peste 50 de percheziții

Pentru a documenta acest caz, în cursul zilei de joi au avut loc peste 50 de percheziții în județul Suceava, pentru investigarea unor infracțiuni informatice și din domeniul silvic. Acțiunea a fost una de amploare și, potrivit unui comunicat al poliției, s-a desfășurat pe raza a 15 județe și a municipiului București.

Acțiunea a fost organizată de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, în colaborare cu polițiști din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din Iași, Bacău, Alba, București, Constanța, Craiova, Galați, Oradea, Timișoara și al serviciilor de combatere a criminalității organizate Arad, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Vrancea, Dâmbovița, Ialomița, Ilfov, Satu Mare și Teleorman. Potrivit poliției, s-au efectuat 83 de percheziții domiciliare în municipiul București (5) și în județele Suceava (55), Alba (1), Constanța (1), Dolj (1), Galați (1), Bihor (3), Timiș (1), Arad (1), Botoșani (2), Buzău (4), Dâmbovița (2), Ialomița (2), Ilfov (1), Satu Mare (1) și Teleorman (2).

”Cercetările sunt efectuate sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la fals informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic și evaziune fiscală. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română”, se arată într-un comunicat al poliției, în care se mai precizează că activitățile au beneficiat de sprijinul jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi „Alexandru cel Bun” Bacău și al mai multor inspectorate de poliție și jandarmi din țară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Angajat al Gărzii Forestiere Suceava, reținut pentru afaceri ilegale cu material lemnos.
 Vizualizări articol: 2147 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Angajat al Gărzii Forestiere Suceava, reținut pentru afaceri ilegale cu material lemnos5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei