Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 32 (8256)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă procurori

Primarul Andriciuc, pus sub acuzare pentru că ar fi plătit din banii primăriei curentul electric de la firma fiului mai bine de 6 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au formulat propunerea de arestare preventivă a primarului comunei Șcheia, Vasile Andriciuc, în dosarul în care îi este imputat un prejudiciu de peste 400.000 de lei. Este vorba de dosarul în care primarul este acuzat că a pus la cale efectuarea unui branșament ilegal pentru afacerea fiului său.

Judecătoria Suceava a decis, miercuri după-amiază, să respingă propunerea de arestare preventivă și să impună măsura controlului judiciar, cu interdicția de a-și exercita funcția de primar. 

Așadar, Vasile Andriciuc a revenit în libertate, după ce a fost reținut de două ori câte 24 de ore.

 

Acuzat că a plătit extinderea rețelei electrice, în interesul exclusiv al firmei fiului 

Din suma de 400.000 de lei, 114.450 de lei reprezintă efectiv sumele de care ar fi beneficiat Alin Andriciuc, pentru firma IdeeaBox, în contul curentului electric consumat în cadrul afacerii private, dar achitat din bugetul primăriei.

O primă acuzație de abuz în serviciu face referire la contractul încheiat de primar cu firma deținută de Petrică Nemțoi, având ca obiectiv extinderea rețelei de iluminat public în Mihoveni, în numele unității administrativ-teritoriale pe care o conducea.

Această extindere nu s-ar fi făcut în scopul interesului public, ci cu scopul de a satisface interesul patrimonial al familiei primarului, susțin procurorii.

Așadar, acest contract este considerat în afara legii, cu consecința vătămării patrimoniului Unității Administrativ Teritorial Șcheia cu suma de 314.000 lei. Această sumă reprezintă costul efectiv al lucrării de extindere.   

Scopul principal al acestei extinderi ar fi fost tocmai acela de a facilita accesul la curent electric firmei IdeeaBox.

 

Energia consumată de firma privată și achitată de primărie

Concret, procurorii au probe că primarul a ordonanțat plata facturilor privind energia înregistrată în perioada decembrie 2015 - martie 2022, la Stația de pompe II Șcheia, deși avea cunoștință de faptul că acea energie era consumată de fabrica IdeeaBox, cu consecința prejudicierii bugetului local cu suma de 114.450 lei.În total ar fi vorba de 73 de facturi.

Firma privată ar fi fost conectată fraudulos în anul 2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu primarul, de către Petrică Nemțoi, acuzat de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu.

 

Un cablu electric subteran a pus în practică afacerea ilegală

Efectiv, s-ar fi montat un cablu electric subteran prin care s-a racordat în mod fraudulos fabrica IdeeaBox la energia electrică furnizată de Stația de pompe II Șcheia, înlesnindu-se astfel acțiunea primarului care, în intervalul decembrie 2015 – martie 2022, ar fi prejudiciat bugetul cu cei 114.450 lei achitați pentru curentul electric folosit la firma fiului.

Alin Andriciuc, fiul primarului, și Petrică Nemțoi, cel care ar fi făcut racordul, sunt puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Cei doi au fost reținuți și ei pentru 24 de ore în acest dosar, după care au fost plasați de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava sub control judiciar.

Toți cei trei inculpați amintiți în material se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință finală a instanțelor de judecată.

 

Acțiuni una după alta care îl vizează pe Vasile Andriciuc

Primarul Vasile Andriciuc se afla deja sub control judiciar într-un dosar distinct în care procurorii și polițiștii au acționat la finele săptămânii trecute.

În dosarul pentru care a fost reținut vinerea trecută, Andriciuc este acuzat de două acte materiale.

Una din acuzație este că,în perioada 30 iunie 2016 - 31 octombrie 2022, în calitate de primar şi de ordonator principal de credite, a aprobat și a plătit utilitățile pentru spațiul ce reprezintă Baza Sportivă multifuncțională din satul Sf. Ilie. Concret, anchetatorii spun că firma care a închiriat baza respectivă trebuia să își plătească utilitățile, dar acest lucru l-a făcut Primăria Șcheia. Este vorba de 27 plăți către ACET SA Suceava și 76 plăți către E.ON, valoarea totală fiind de 138.763,57 de lei.

O altă acuzație este aceea că în perioada 18 ianuarie 2019 - 4 ianuarie 2022, fără a fi adoptată Hotărâre de Consiliu Local privind închirierea imobilului, a semnat un contract de închiriere pentru un spaţiu de 40,3 mp ce reprezintă două camere şi spaţiu de aşteptare, situat la mansarda Şcolii Gimnaziale ”Dimitrie Păcurariu” Şcheia, cu destinația de cabinet stomatologic pe o perioadă de doi ani. Ulterior, au mai fost semnate două acte adiționale privind prelungirea acestuia pe o perioada de un an şi modificarea preţului chiriei de la 1 euro/mp la 0,25 euro/mp. Prejudiciul în acest caz a fost calculat la 6.653,67 de lei, reprezentând contravaloarea chiriei neachitate pentru perioada 18 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2022.

Așadar, de aici au mai rezultat prejudicii care se apropie de 150.000 de lei.

 

Primarul are situația juridică complicată, dar deocamdată este doar acuzat

Deocamdată, primarul Andriciuc nu este găsit vinovat în vreunul din dosarele în care a fost anchetat, prin urmare se bucură de prezumția de nevinovăție.

Ca informație de ultimă oră, Judecătoria Suceava a acceptat contestația avocatului și a ridicat primul control judiciar impus lui Vasile Andriciuc, cel stabilit de procurori sâmbăta trecută.    

Situația sa juridică de la momentul actual este însă complicată, fiind sub măsura celui de-al doilea controlul judiciar, cu interdicția de a-și exercita funcția de primar. Vasile Andriciuc a contestat și a doua măsură de control judiciar. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primarul Andriciuc, pus sub acuzare pentru că ar fi plătit din banii primăriei curentul electric de la firma fiului mai bine de 6 ani.
 Vizualizări articol: 1794 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Primarul Andriciuc, pus sub acuzare pentru că ar fi plătit din banii primăriei curentul electric de la firma fiului mai bine de 6 ani3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei