Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 feb 2023 - Anul XXVIII, nr. 26 (8250)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Uniunea Ucrainenilor din România

Proiectul educațional „Influențe ucrainene asupra personalității lui Mihai Eminescu”, la Școala Călinești-Cuparencu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul educațional „Influențe ucrainene asupra personalității lui Mihai Eminescu”, ediția a II-a, inițiat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), Filiala Suceava, s-a desfășurat la sfârșitul lunii trecute la Școala Gimnazială Călinești-Cuparencu. Organizatorii acțiunii culturale ne-au spus că, în fiecare an, elevii suceveni îndrumați de dascălii lor organizează diferite manifestări dedicate celui care este supranumit „Luceafărul poeziei româneşti”. În acest context, și Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Suceava, reprezentată de președintele Ilie Sauciuc, a inițiat proiectul educațional „Influențe ucrainene asupra personalității lui Mihai Eminescu”, desfășurat, pe 27 ianuarie 2023, în parteneriat cu Primăria comunei Șerbăuți, Școala Gimnazială Șerbăuți, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Școala Gimnazială Măriței, Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” Rădăuți.

Cea de-a doua ediție a proiectului s-a derulat la Școala Gimnazială Călinești-Cuparencu, cu un popas pentru depunerea coroanelor de flori la bustul poetului Mihai Eminescu și vizitarea punctului documentar „Vasile Eminovici”, care se află în curtea Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate.

„Scopul acestui proiect a fost organizarea de activități comune în vederea sărbătoririi lui Mihai Eminescu, a cunoașterii originilor sale paterne legate de localitatea Călinești-Cuparencu și evidențierea perioadei de studiu de la Cernăuți, ca semn al prețuirii și al interesului pentru creația eminesciană”, a transmis prof. Mihaela-Delia Martineac.

 

Expoziție de desene inspirate din lirica eminesciană

Manifestarea cultural-artistică a debutat cu rugăciunea de pomenire pentru cei adormiți, oficiată de pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial, Biroul de Relații cu Minoritățile  din cadrul Cancelariei Eparhiale a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În cuvântul de deschidere, prof. Ilie Sauciuc a vorbit despre asemănările dintre cei doi mari poeți aparținând literaturii universal: Mihai Eminescu și Taras Șevcenko, încurajând elevii la lectură.

Activitățile din cadrul acestui parteneriat au adus în  prim plan viața și opera uneia dintre cele mai importante voci ale literaturii române. Elevii, coordonați de profesorii lor, au realizat o expoziție de desene inspirate din lirica eminesciană și lucrări realizate prin tehnica origami și quilling. „În holul Școlii Gimnaziale Călinești-Cuparencu a fost amenajată o expoziție de carte și copii după manuscrisuri ce aparțin marelui poet român. Participanții au luat parte la discuțiile privind legăturile lui Eminescu cu locurile unde a trăit bunicul său, Vasile Eminovici”, a mai transmis prof. Mihaela-Delia Martineac.

Manifestarea a culminat cu susținerea recitalului lirico-muzical – „La steaua care-a răsărit”,în cadrul căruiaelevii îndrumați de profesoarele Loredana Mândrășteanu, Lavinia Costiuc, Delia Martineac, Oana Nicolaiciuc au prezentat un colaj de poezii și cântece pe versuri de Eminescu în limba română și traduceri în limba ucraineană.

 

Grupul de refugiate din Ucraina, „Spivuchi ukrainky”, invitat la eveniment

Elevii de la Șerbăuți, îndrumați de prof. Alina Mazureac, au recitat Luceafărul în limbile română, ucraineană, engleză, franceză, italiana și spaniolă, „arătând melodicitatea poeziei eminesciene în orice limbă”.

La manifestare a fost invitat și grupul de refugiate din Ucraina „Spivuchi ukrainky”, care a interpretat un cântec în limba ucraineană. Acest grup vocal a luat ființă în luna iunie a anului trecut și își desfășoară activitatea la sediul UUR, Filiala Suceava.

Manifestarea s-a încheiat cu o sesiune de dezbateri pe tema „Eminescu – rădăcini la Călinești-Cuparencu”, în cadrul căreia participanții au intervenit liber pentru a-și exprima propriile opinii legate de tematica activității.

La buna desfășurare a activității a contribuit o întreagă echipă din care au făcut parte reprezentanții instituțiilor partenere, alături deinsp. prof. Lucia Mihoc, prof. Gabriela Cazac, prof. Mihaela-Delia Martineac, prof. Loredana Mândrășteanu, prof. Oana Nicolaiciuc, prof. Lavinia Costiuc, prof. Alina Mazureac, pr. Mihai Cobziuc, bibliotecar Lăcrămioara Andrei, bibliotecar Adriana Iriciuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Proiectul educațional „Influențe ucrainene asupra personalității lui Mihai Eminescu”, la Școala Călinești-Cuparencu.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Proiectul educațional „Influențe ucrainene asupra personalității lui Mihai Eminescu”, la Școala Călinești-Cuparencu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei