Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 16 (8240)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Direcția de Asistență Socială

Aproape 22.000 de persoane adulte cu grad de handicap, în județul Suceava. În creștere față de 2021

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

A crescut numărul persoanelor adulte cu grad de handicap în județ, în 2022, față de anul anterior. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava avea în evidență, la sfârșitul anului trecut,21.948 de persoane adulte cu încadrare în grad de handicap, în comparație cu 21.529 de persoane adulte cu handicap înregistrate la finele anului 2021. Dacă se adaugă și cei 2.453 decopii încadrați în grad de handicap, rezultă că DGASPC Suceava are în acest moment, în evidențe, 24.401 persoane încadrate în grad de handicap.

Statisticile ne arată că Protecția Copilului Suceava mai are 6.804 copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, proveniţi din 5.200 de familii, din care: 659 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 5.698 de copii cu un părinte plecat la muncă în străinătate și 447 de copii cu părinte unic susţinător plecat la muncă în străinătate (date înregistrate 30.09.2022).

Instituția de asistență specială suceveană a luat anul trecut măsuri speciale de protecție pentru 1.316 copii, din care: copii în plasament la asistenți maternali profesioniști – 602; copii în plasament în familia lărgită – 286; copii în plasament la familii/persoane fără grad de rudenie – 75; copii în plasament în servicii de tip rezidential din structura DGASPC Suceava – 216; copii în plasament în servicii de tip rezidențial private – 137.

 

434 de asistenți maternali profesioniști

Sute de copii necăjiți, provenind din familii dezorganizate, părăsiți de părinți sau copii orfani din tot județul sunt crescuți de „părinți de profesie”. Sunt 434 de asistenți maternali profesioniști cu copii în plasament, în acest moment, în evidențele DGASPC Suceava. 260 de copii beneficiază de servicii de zi. Dacă ne referim la persoanele adulte, putem să amintim că anul trecut s-au înregistrat 741 de persoane asistate în centre rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și 74 de persoane beneficiare ale serviciilor de zi (centru de zi și centru de recuperare). Din păcate, reintegrarea în familie a unei persoane adulte cu handicap este foarte dificilă. Familia apelează la serviciile DGASPC Suceava pentru internarea într-un centru social a unui membru de familie bolnav atunci când se simte depășită, când nu mai poate să aibă grijă de acea persoană bolnavă, când aceasta trebuie îngrijită și supravegheată permanent. Sunt și cazuri în care copiii pleacă la muncă peste hotare și nu au cu cine să-și lase un părinte bolnav și atunci apelează la centrele de recuperare pentru persoane cu dizabilități. Mai sunt și cazuri de bolnavi aflați în situație de risc, unde primăriile de domiciliu și poliția intervin pentru internarea lor într-un centru social, pentru că sunt singure, fără nici un ajutor.

 

Victime ale violenței în familie

Directorul executiv al DGASPC Suceava, Nadia Crețuleac, a declarat că în anul 2022, de serviciile Centrului social cu destinație multifuncțională Gura Humorului au beneficiat 32 de tineri care au părăsit sistemul de protecție, iar de serviciile Centrului  multifunctional destinat victimelor violenței în familie Gura Humorului au beneficiat 87 de persoane (61 de copii și 27 de persoane adulte).

În cadrul Centrului destinat victimelor violenței în familiesunt amenajate cabinete pentru consiliere psihologică, consiliere juridică şi asistenţă socială. Scopul proiectului presupune acordarea asistenţei, suportului şi consilierii victimelor violenţei în familie, care se confruntă cu dificultăţi sociale şi economice, sprijinirea integrării lor sociale şi identificarea unor soluţii de perspectivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 22.000 de persoane adulte cu grad de handicap, în județul Suceava. În creștere față de 2021.
 Vizualizări articol: 952 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 22.000 de persoane adulte cu grad de handicap, în județul Suceava. În creștere față de 20210.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei