Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 11 (8235)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fapte prea vechi sau anchete prea lungi?

O casieră dovedită în peste 1000 de falsuri și acte de delapidare a scăpat, și ea, prin prescripție

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarele care se închid pe partea de răspundere penală prin prescrierea faptelor sau, mai direct spus, pentru că anchetele s-au lungit mult prea mult în accepțiunea Curții Constituționale, se succed unul după altul pe la instanțele sucevene. Cele mai frustrante sunt cazurile în care este vorba de fapte de înșelăciune sau de delapidare, în care victimele (persoane fizice sau juridice) și-au așteptat dreptatea ani de zile.

Un caz aparte prin numărul extrem de mare de infracțiuni și de victime  este cel al unei foste casiere de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Suceava.

Elena Ladaniuc a fost trimisă în judecată (atenție!), pentru 1.017 infracțiuni de delapidare și 1.900  de infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În ședința de vineri, 13 ianuarie, previzibil având în vedere prevederile Curții Constituționale, Judecătoria Suceava a dispus încetarea procesului penal pentru numărul impresionant de infracțiuni ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Asta în condițiile în care este vorba de fapte comise în perioada mai 2006-august 2015. Raportarea anchetei se face totuși la anul 2015, când actele de delapidare au ieșit la iveală, dar și așa timpul scurs este foarte lung.

 

Bani delapidați ani la rând fără ca cineva să se sesizeze la timp

Din ancheta polițiștilor și a procurorilor a rezultat că Elena Ladaniuc, în vârstă de 64 de ani, din comuna Dărmăneşti, în calitate de casier al CARP Suceava - punct de lucru Dărmăneşti, a întocmit în fals contracte de împrumut în numele unor membri sau nu a depus la fondul social cotizaţiile achitate de membri, însuşindu-şi imensa sumă de 331.000 de lei.

Ca mod de operare, femeia, care se bucura de încrederea membrilor CARP, ar fi făcut împrumuturi în numele pensionarilor, după ce aceştia i-au pus la dispoziţie carnetele de membru şi cupoanele de pensie, ar fi retras sume depuse de aceştia de-a lungul anilor în contul cotizaţiilor, în timp ce în alte cazuri ar fi ridicat de la păgubiţi ratele pentru împrumuturi reale, fără a mai depune  sumele în casieria CARP. Femeia câştiga încrederea oamenilor în condiţiile în care le emitea chitanţe.

Frauda a ieşit la iveală în vara anului 2015.

Atunci, în 2015, zeci de oameni din Dărmănești s-au trezit că banii pe care știau că i-au depus la CARP nu figurează pe nicăieri ori că au luat bani cu împrumut deși ei nu îi luaseră.

 

Un dosar extrem de amplu, cu o perioadă de urmărire penală de 6 ani

În acel moment a început o anchetă minuțioasă, întâi pe linia internă a Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava, care evident că nu a sesizat frauda la timp. A urmat ancheta penală a polițiștilor specializați în combaterea infracțiunilor economice. Un adevăr care trebuie spus este că dosarul a fost foarte stufos și a presupus extrem de multe audieri și un mare volum de muncă.

Dosarul a ajuns în instanță, la judecată, abia în anul 2021. Așadar, la șase ani de când faptele au ieșit la iveală.

Acum, în debut de 2023, a venit și sentința privind încetarea procesului penal.

Pe parcursul urmăririi penale inculpata a achitat o parte din prejudiciu păgubiților.

 

Prejudiciul de achitat rămâne valabil

Chiar și așa, partea vătămată din dosar, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Suceava, are de recuperat de la inculpată suma de 956.922 de lei. Pentru recuperarea prejudiciului sunt puse sub sechestru un imobil, un teren și o mașină. 

Singurul aspect pozitiv al acestor încetări a proceselor prin intervenția prescripției este că nu se închide și latura civilă iar prejudiciul, daunele de achitat, rămân în sarcina inculpatului.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O casieră dovedită în peste 1000 de falsuri și acte de delapidare a scăpat, și ea, prin prescripție.
 Vizualizări articol: 2318 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
O casieră dovedită în peste 1000 de falsuri și acte de delapidare a scăpat, și ea, prin prescripție5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei