Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 8 (8232)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Se poate și așa

Un șef de post care putea ieși la pensie de 5 ani prinde hoți și tâlhari și rămâne pe baricade cât va mai fi sănătos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o perioadă în care marea majoritate a polițiștilor suceveni ies la pensie la prima ocazie ivită, în jurul vârstei de 47-48 de ani, mai sunt și câțiva care aleg să rămână în sistem și să lucreze. Unul dintre ei este șeful de post de la Păltinoasa, agentul-șef principal Vasile Grumăzescu.

Polițistul va împlini luna viitoare 52 de ani și lucrează în poliție de la 1 decembrie 1991. Are deja 31 spre 32 de ani de muncă de poliție în sistemul operativ, adică lucrează în schimburi și intervine la evenimentele operative care apar pe raza sa de competență. Conform actualelor prevederi legislative, putea ieși la pensie de mai bine de 5 ani de zile sau, altfel spus, după 25 de ani de muncă în regim de operativ.

Poate unii ar spune că este opțiunea lui personală și nu ar trebui lăudat pentru asta, însă, în situația actuală, de criză de polițiști, mai ales cu experiență, opțiunea acestuia de a munci în continuare merită evidențiată. Asta cu atât mai mult cu cât cei din poliția județeană care continuă să lucreze după ce au îndeplinit condițiile de pensionare sunt foarte, foarte puțini.

 

”Cât îmi dă Dumnezeu putere de muncă voi rămâne, nu mă gândesc la pensie”

Vasile Grumăzescu este probabil cel mai longeviv șef de post, în sensul că anul acesta va împlini 20 de ani de când lucrează la Postul de Poliție Păltinoasa. A început mult mai repede, în 1991, la Postul de Poliție Mitocu Dragomirnei, iar din 2003 a ajuns la Păltinoasa.

”Puteam să ies la pensie de mult, dar îmi place meseria asta și de aceea sunt și acum la datorie. Nu este ușor, însă cât simt că sunt sănătos și pot continua o voi face. Cât îmi dă Dumnezeu putere de muncă voi rămâne, nu mă gândesc la pensie”, spune Vasile Grumăzescu.

 

Infractorii îl știu și îi cam știu de frică 

Acesta nu are la Păltinoasa o situație deloc simplă. Rata de infracționalitate este destul de ridicată, în special la Capu Codrului, unde, este o realitate, sunt mulți infractori din comunitatea romă. Chiar recent polițistul, alături de colegi, a fost implicat în acțiunea de prindere a unor hoți, dar și a autorului unei tâlhării. Este vorba de un tânăr în vârstă de 18 ani care a lovit două femei (una în vârstă de 90 de ani) după ce a fost surprins la furat în casa uneia dintre ele. Autorul a fost arestat pentru tâlhărie calificată, iar șeful de post are în lucru și alte cazuri destul de delicate.

Evident, după 20 de ani de muncă doar la Păltinoasa, infractorii îl știu și îi cam știu de frică.

 

Cel mai delicat moment al carierei, din care s-a ales cu fractură de piramidă nazală și traumatism la cap

Vasile Grumăzescu mai știe personal, în tot județul, doi colegi agenți care au depășit de mult vârsta de pensionare, dar încă mai lucrează. Restul, cu zecile, au ieșit la pensie din luna în care au îndeplinit condițiile. Sigur, este opțiunea lor, au dreptul la ea și nu pot fi acuzați de ceva.

Polițistul cu peste 31 de ani de muncă a trecut și prin momente grele, fiind victimă a trei infracțiuni de ultraj, soldate cu condamnarea autorilor, și a uneia de amenințare. 

Cel mai delicat caz, prezentat la vremea respectivă de Monitorul de Suceava, a fost în seara zilei de 30 decembrie 2018, când acţiona, alături de încă doi colegi, pe raza satului Capu Codrului, comuna Păltinoasa.

Atunci, Grumăzescu a fost lovit în faţă, suferind o fractură de piramidă nazală, fiind lovit totodată şi cu o scândură în zona capului. Grumăzescu era însoţit de o tânără agentă, colega de la Postul Păltinoasa, plus încă un poliţist de la Postul de Poliţie Valea Moldovei. Poliţista a fost şi ea lovită în timpul scandalului.

Lovit şi pus în mare dificultate, şeful de post a scos pistolul şi a executat opt focuri de armă. Şapte au fost trase în plan vertical şi abia al optulea spre unul dintre atacatori.

În urma procesului, cei doi agresori au primit câte 5 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Imaginile surprinse de camera corporală au ajutat mult pentru a susține ceea ce a declarat polițistul în fața procurorului de caz și a instanței de judecată. 

Aceste încercări nu l-au făcut pe Grumăzescu să renunțe, din contră.

 

Cât câștigă acum un agent de poliție debutant, respectiv un polițist aflat în prag de pensionare

Polițistul spune că marea și actuala problemă din poliție este legată de salarizarea rămasă în urmă față de cele mai multe sectoare bugetare. Acest fapt s-a văzut clar la ultimele sesiuni de admitere la școlile de poliție, când nu a mai existat concurență.

Un agent debutant ajunge cu greutate la un venit de 3.300 de lei în mână, cu tot cu sporuri și normă de hrană. În cazul șefului de post de la Păltinoasa, cu cei peste 30 de ani de muncă și cu ture susținute de weekend, poate ajunge la maximum 5.200-5.300 de lei.

”Am rămas în urmă cu salarizarea în poliție, asta este clar. În cazul meu, dacă aș ieși la pensie, nu aș avea însă o pensie similară cu salariul pentru că automat nu ar mai fi sporurile pentru lucratul din weekend, noaptea și nici norma de hrană. Nu știu cum își fac alți colegi calculele, dar la mine și acesta unul din motivele pentru care continui să lucrez”, ne-a mărturisit șeful de post de la Păltinoasa.

Vasile Grumăzescu este de ani buni și lider de sindicat, reprezentantul pe Suceava al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un șef de post care putea ieși la pensie de 5 ani prinde hoți și tâlhari și rămâne pe baricade cât va mai fi sănătos.
 Vizualizări articol: 5375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Un șef de post care putea ieși la pensie de 5 ani prinde hoți și tâlhari și rămâne pe baricade cât va mai fi sănătos5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei