Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 294 (8211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Opinie

Birocrația și tirurile care vin nesigilate, cauzele blocajelor din Vama Siret

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autoritatea Vamală Română a explicat motivele pentru care în Punctul de Trecere a Frontierei Siret se creează blocaje care duc la cozi chiar și de zeci de kilometri. Într-un răspuns transmis către www.g4media.ro, reprezentanții autorității vamale au arătat că birocrația pentru tirurile cu cereale, dar și automarfarele care vin nesigilate din Ucraina sunt două dintre principalele cauze care duc la formarea cozilor interminabile de pe drumul european 85 care face legătura cu PTF Siret. În plus, pe o frontieră de 460 de kilometri sunt doar două birouri vamale, la Siret și Halmeu.

”Pentru toate transporturile de cereale care au ca destinație un birou vamal din Romania, importatorii sunt obligați să depună notificare la autoritatea sanitar-veterinară pentru a fi implementați în aplicația TRACES în vederea obținerii liberului de vamă, fapt ce conduce la apariția unor timpi de așteptare mai mari”, se arată în răspunsul Autorității Vamale Române pentru www.g4media.ro.

Potrivit aceleiași instituții, aproximativ 400-500 de autocamioane sunt prelucrate de biroul vamal de la Siret în 24 de ore, pe fiecare sens. Aproximativ 12 ore este timpul de așteptare pentru cei 200 de șoferi, în medie, care vor să iasă din țară spre Ucraina. Invers, situația este mult mai complicată, în jur de 1.000 de șoferi din Ucraina trebuie să aștepte aproximativ 72 de ore ca să intre în România.

Soluții pentru fluidizarea traficului ar exista, dar și de această dată tot ucrainenii trebuie să facă o serie de lucruri. Iată ce spun cei de la Autoritatea Vamală Română, tot într-un răspuns către www.g4media.ro: ”În scopul fluidizării traficului la granițele Uniunii Europene, începând cu data de 01 octombrie 2022, Comisia Europeană a inclus Ucraina pe Lista țărilor care sunt semnatare ale Convenției de Tranzit Comun. În această situație ar fi urmat ca pentru toate transporturile de mărfuri vămuite la birourile vamale de interior din Ucraina să fie întocmită, de către autoritățile vamale din Ucraina, câte o declarație vamală de tranzit T1, iar în această situație, Biroul Vamal de Frontieră Siret ar fi fost desemnat ca ”birou de trecere”, unde formalitățile vamale ar fi cu mult simplificate. Estimăm că timpul de prelucrare a unui automarfar ar scădea de la 45-50 de minute, cât este în medie în prezent, până la 10-15 minute. Până în prezent, la Biroul Vamal de Frontieră Siret au fost prelucrate patru declarații vamale de tranzit care au fost ‘întocmite în procedura T1 de către autoritățile vamale din Ucraina”.

Un alt aspect invocat de vameșii români pentru blocajele create este acela că multe tiruri vin nesigilate. În aceste situații, vameșii sunt obligați să ducă la îndeplinire toată procedura de efectuare a controlului vamal fizic asupra compartimentului de marfă și care presupune, conform Autorității Vamale: desfacerea șnurului prelatei, ridicarea prelatei, vizitarea compartimentului mărfurilor, numărarea coletelor, efectuarea prin sondaj a controlului coletelor, închiderea prelatei și sigilarea mijlocului de transport, operațiune greoaie care crește mult timpii de așteptare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Birocrația și tirurile care vin nesigilate, cauzele blocajelor din Vama Siret.
 Vizualizări articol: 951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Birocrația și tirurile care vin nesigilate, cauzele blocajelor din Vama Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei