Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 294 (8211)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Campania națională de împădurire

500 de milioane de euro disponibili pentru împădurirea a 56.700 de ha, pe principiul „primul venit, primul servit”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania națională de împădurire - Schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”, care are drept scop creșterea suprafeței acoperite de vegetație forestieră, precum și înființarea perdelelor forestiere de protecție, a fost prezentată marți primarilor localităților din județul Suceava, în cadrul unei întâlniri organizate de Garda Forestieră Suceava, la care a fost prezent și prefectul Alexandru Moldovan.

Campania națională de împădurire face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar la nivel național, pentru această măsură este disponibilă suma de 500 de milioane de euro pentru împădurirea a 56.700 de ha.

Suma se va împărți pe principiul „primul venit, primul servit”, fără criterii de selecție a dosarelor.  Suprafața minimă eligibilă este de 0,5ha în cazul trupurilor de pădure și 0,1 ha în cazul perdelelor forestiere, iar terenul trebuie să fie pretabil pentru împădurire. Adică oricesuprafață de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente și care poate fi împădurită, conform prevederilor unui proiect tehnic întocmit special în acest scop.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.

Implementarea schemei de ajutor de stat se face prin Gărzile Forestiere care au atribuții ce privesc modul de derulare a activităților tehnice și de verificare a documentelor.

La nivelul județului Suceava, situația terenurilor degradate, comunicată către Garda Forestieră Suceava, relevă o suprafață de 271,45 hectare situate pe raza administrativ-teritorială a unui municipiu (Fălticeni) și a nouă comune (Ilișești, Fântânele, Drăgoiești, Moara, Baia, Horodniceni, Vulturești, Bunești și Preutești).

Totodată, în doar cinci comune din județ (Arbore, Bălăceana, Cacica, Ciprian Porumbescu și Drăgoiești) au fost constituite perimetre de ameliorare prin împădurire a terenurilor degradate, în suprafață totală de 223,23 ha.

În ceea ce privește înființarea de perdele forestiere de protecție, în județul Suceava au fost identificate amplasamente, astfel:

- pentru protecția drumurilor naționale DN29 (în Salcea, Dumbrăveni), DN17A (în Bălcăuți), DN2 (în Bălcăuți), DN17 (în Șcheia, Stroiești) totalizând 10,415 km și 31,245 ha.

- pentru protecția căilor ferate L511 (în Todirești) și L509 (în Siminicea), totalizând 0,834 km și 3,236 ha.

Din păcate, din diverse motive (refuzul proprietarilor de terenuri, lipsa planurilor parcelare la primării, punerea în posesie și fărâmițarea excesivă a suprafețelor etc), înființarea perdelelor forestiere pentru protecția căilor de comunicație nu a fost pusă în practică până la acest moment.

Prefectul Alexandru Moldovan a subliniatcă Planul Național de Redresare și Reziliență - Campania națională de împădurire - Schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri” constituie o bună oportunitate de a spori suprafețele ocupate cu vegetație forestieră în județul Suceava, exprimându-și în același timp sprijinul total pentru oricare dintre unitățile administrativ teritoriale care intenționează să acceseze acest program.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 500 de milioane de euro disponibili pentru împădurirea a 56.700 de ha, pe principiul „primul venit, primul servit”.
 Vizualizări articol: 697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
500 de milioane de euro disponibili pentru împădurirea a 56.700 de ha, pe principiul „primul venit, primul servit”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei