Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 292 (8209)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel

Scrisoare către parlamentarii suceveni: „Prin alocarea a 2,1% din PIB se continuă subfinanțarea educației”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Liderul Uniunii Județene a Sindicatelor ,,Pro – Educația” Suceava, prof. Traian Pădureț, aduce în atenția parlamentarilor suceveni unul dintre subiectele fierbinți ale ultimelor zile, și anume alocarea a 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, în 2023.

Astfel, educației i se alocă un procent mult mai mic decât cel stipulat la art. 8 din Legea educației naționale, care prevede minimum 6% din PIB pentru sistemul educațional.

Se continuă astfel lungul șir al măsurilor de subfinanțare a educației – 2,24% în anul 2018, 2,92% în anul 2019, 2,90% în anul 2020, 2,39% în anul 2021 și 2,28% în anul 2022, spune Traian Pădureț.

Acesta a semnalat printr-o scrisoare adresată parlamentarilor suceveni că „este inadmisibil ca prevederile Constituției și ale unei legi organice să fie aruncate în derizoriu, prin prorogarea, pentru al doisprezecelea an consecutiv, a alocării procentului de 6% din produsul intern brut pentru finanțarea educației”.

Acesta spune că „este obligatoriu ca întreaga clasă politică să înțeleagă că trebuie investit în educație, atât în infrastructură, cât și în resursa umană”. Pădureț consideră că, în aceste condiții, sunt imperios necesare: majorarea corectă (având în vedere și inflația), cu cel puțin 15%, a salariilor întregului personal din învățământ; calculul corect al drepturilor salariale suplimentare, prin raportare la salariul de bază în plată; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice, astfel încât unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune; majorarea indemnizației de hrană, prin raportare la salariul minim brut pe țară garantat în plată în anul 2023.

În scrisoare, sindicalistul aduce la cunoștință că nimic din toate acestea nu se pot însă realiza fără un buget corespunzător, astfel că este obligatorie alocarea a minimum 6% din PIB pentru sistemul educațional, în conformitate cu prevederile art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011.

 

„Aveți șansa de a alege: să fiți alături de noi sau să votați varianta Guvernului, care menține subfinanțarea sistemului”

 

Liderul „Pro-Educația”, sindicat afiliat la Federația „Spiru Haret”, consideră că ani la rând angajații din învățământ au fost umiliți prin încălcarea drepturilor stipulate în legislație, prin menținerea unei salarizări nemotivante, prin birocratizare excesivă, prin politizare, prin diminuarea meritocrației și încurajarea imposturii profesionale.

În repetate rânduri, Parlamentul României a adoptat acte normative în favoarea sistemului de învățământ și a personalului din învățământ, dar Guvernul a prorogat în mod constant aplicarea acestora.

„Acum aveți șansa de a alege: să fiți alături de noi, de cadrele didactice, de elevi, de părinți, votând respectarea art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011, sau să votați varianta Guvernului, care menține subfinanțarea sistemului educațional. Vă solicităm să VOTAȚI 6% DIN PIB PENTRU EDUCAȚIE!”, scrie în scrisoare.

În cazul în care Ministerul Educației va primi 2,1% din PIB, în 2023, vor exista o serie de consecințe, atrage atenția Traian Pădureț. Printre acestea menționăm: creșterea salarială pentru o parte dintre salariații din învățământ va fi 0, iar cei mai mulți nu vor beneficia nici de 10%, procentele de creștere fiind mult mai mici; se plafonează din nou drepturilor salariale suplimentare (prin imposibilitatea calculării la salariul de bază în plată) și indemnizația de hrană; vor exista în continuare salariați care nu vor atinge salariile de bază din anexa la Legea-cadru nr. 153/2017; personalul din învățământ va rămâne singura categorie de salariați din sectorul bugetar care nu va beneficia de plata sporurilor pentru condiții de muncă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scrisoare către parlamentarii suceveni: „Prin alocarea a 2,1% din PIB se continuă subfinanțarea educației”.
 Vizualizări articol: 611 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scrisoare către parlamentarii suceveni: „Prin alocarea a 2,1% din PIB se continuă subfinanțarea educației”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei