Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 282 (8199)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reorganizare

Două din cele șase centre medicale de permanență din județ au fost închise temporar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două centre medicale de permanență, cel de la Vicovu de Sus și Medfam Bucovina Nord, care deservește comunele Straja, Brodina, Bilca și Ulma, au fost închise temporar. Directoarea Direcției de Sănătate Publică Suceava, Daniela Odeh, a declarat că centrul de permanență din Vicovu de Sus a fost închis la cerere pentru renovare, în timp ce Medfam Bucovina Nord a solicitat, săptămâna trecută, un termen de 30 de zile pentru reorganizare, în vederea armonizării cu noua legislație în domeniu.

Daniela Odeh a arătat că în luna august a acestui an guvernul a  adoptat o ordonanță pentru modificarea şi completarea Legii nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, care permite desfăşurarea activităţilor medicale doar în centre fixe. „Activitatea Centrului de permanență Medfam Bucovina Nord se desfășura prin rotație în cabinetele medicilor de familie din Straja, Brodina, Bilca și Ulma. Conform noului act normativ, trebuie să se reorganizeze și să funcționeze într-un singur cabinet, într-un punct fix”, a precizat șefa DSP Suceava.

Conform OUG, „centrele de permanenţă sunt forme de organizare a activităţii medicale în sistemul sanitar, fixe, fără personalitate juridică, care funcţionează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit şi prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistenţa medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condiţiile prevăzute de lege şi care asigură continuitatea asistenţei medicale primare”. Ordonanţa a intrat în vigoare în luna august a acestui an, cu termen de 90 de zile pentru centre, în vederea reorganizării.

La acest moment, sunt funcționale celelalte centre medicale de permanență din județ: din Ipotești, Cajvana, Fântâna Mare și Paltinu („Obcinele Bucovinei”).

Serviciile medicale care pot fi acordate pacienţilor în aceste centre de permanență constau în asistenţă medicală în afecţiuni acute şi urgenţe medico-chirurgicale (cod verde, albastru și alb), în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice; trimitere la specialişti în vederea internării în afecţiunile acute şi pentru urgenţele medico-chirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului, administrarea de tratamente injectabile, inclusiv perfuzii; eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care acesta se va prezenta ulterior la medicul de familie pentru prescrierea reţetei. Printre afecțiunile medicale care pot fi rezolvate într-un astfel de centru se numără probleme de obstetrică-ginecologie, febră, probleme psiho-sociale, arsuri minore, traumatisme consecutive unor accidente rutiere și casnice, intoxicații la copii sau intoxicații cu alcool în cazul adulților, căderi, răni, leziuni chimice, agresiuni, cazuri de leșin, diabet, apoplexie, dureri, convulsii, insuficiență respiratorie etc.

De asemenea, pacienții se pot adresa centrelor de permanență pentru urgenţe minore şi administrarea de tratamente injectabile în timpul nopţii, în weekenduri şi în timpul sărbătorilor legale, când nu sunt deschise cabinetele medicilor de familie. Rezolvarea urgențelor medicale încadrate la „cod verde”, „cod albastru” și „cod alb” ar putea degreva Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, s-ar reduce timpii de așteptare în UPU și în compartimentele de primiri urgențe ale celorlalte spitale din județ. Serviciile medicale în centrul de permanență sunt acordate gratuit pacienţilor, atât asiguraţi, cât şi neasiguraţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două din cele șase centre medicale de permanență din județ au fost închise temporar.
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Două din cele șase centre medicale de permanență din județ au fost închise temporar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei