Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 281 (8198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Pe 28 Noiembrie

Ziua Bucovinei, sărbătorită cu ceremonii și dezvelirea bustului generalului Iacob Zadik

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Bucovinei și personalitățile care au avut o contribuție majoră în realizarea evenimentelor premergătoare Marii Uniri au fost celebrate luni, 28 Noiembrie, la Suceava, prin numeroase manifestări, religioase, militare și civile.

Un binemeritat omagiu a fost adus, în primul rând, unionistului Iancu Flondor, artizanul unirii Bucovinei cu România, la data de 28 noiembrie 1918. Autoritățile locale, județene și naționale au participat la un ceremonial de depunere de coroane de flori la bustul omului politic Iancu Flondor, realizat de sculptorul Virgil Scripcariu și dezvelit în urmă cu patru ani, la împlinirea a 100 de ani de la unirea Bucovinei cu Țara.

Imediat după, ceremonia s-a mutat la noua statuie care completează Aleea Unioniștilor, din parcul de lângă Palatul Administrativ, cea a generalului Iacob Zadik, care, cu o vastă experiență, a reușit să restabilească ordinea și să fie un garant al respectării voinței poporului, fără vărsare de sânge.

Evenimentul de dezvelire a bustului generalului Iacob Zadik a inclus și o slujbă de sfințire, oficiată de PS Damaschin Dorneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți, în prezența a numeroși reprezentanți ai administrației locale, județene și centrale, dar și ai principalelor partide politice.

Acesta a spus despre generalul Iacob Zadik că se numără printre „bărbații înțelepți și pricepuți” ridicați de Dumnezeu „ca să lumineze și să conducă popoarele”.

„Având în spate o carieră militară de 30 de ani, generalul Iacob Zadik este activ și câștigă victorii în luptele din Primul Război Mondial, în Transilvania, dar mai ales la bătăliile de la Mărăști și Mărășești din 1917. Peste un an, în noiembrie 1918, este trimis în ținutul Bucovinei pentru a restabili – la cererea lui Iancu Flondor – situația tulbure creată de opoziția antiunionistă față de dorința de revenire la matca țării a Bucovinei, ruptă în urmă cu 144 de ani. A reușit să împlinească această misiune cu înțelepciune și pricepere, evitând conflictul și aducând pacea. (...) A fost vrednicia înțelepciunii oamenilor de stat precum Iancu Flondor, a multor ostenitori în armata țării, precum Iacob Zadik, dar și a altora, precum maiorul Anton Ionescu, sau profesori și liceeni, și alții, unii uitați, alții prea puțin pomeniți, care atunci, ori mai înainte, au lucrat pentru ca vechile hotare de miazănoapte ale României să revină pe Ceremuș, Colacin și Nistru. (...)

Vecinătatea celor două statui să fie încă un semn al nedespărțirii lor. Și un alt fel de exprimare a dorinței de a ne deschide brațele spre toți românii, și de a-i strânge pe toți la piept, dar astăzi, pe 28 noiembrie, mai ales pe românii din Nordul Bucovinei. Pentru a căror pace și încetare a vărsării de sânge să ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască înțelepciune și pricepere celor care au căderea și datoria morală a le îndeplini”, a rostit PS Damaschin Dorneanul, în frumoasa sa cuvântare.

O scurtă rememorare a evenimentelor petrecute în urmă cu 104 ani, care au dus la Unirea Bucovinei cu Țara și apoi la Marea Unire, a fost făcută și de către primarul Sucevei, Ion Lungu, care a salutat prezența reprezentanților tuturor partidelor politice și din administrația locală, județeană și națională, semn de unitate, de care e mare nevoie, mai ales în momentele grele.

„Generalul Iacob Zadik și-a făcut datoria pe deplin și a făcut acest act măreț. Acest act de binecuvântare pentru noi, o binecuvântare pe care trebuie să o prețuim. Trebuie să păstrăm cu toate sacrificiile ceea ce au obținut ei, în așa fel încât să le predăm generațiilor viitoare. Generațiile viitoare trebuie educate despre ceea ce s-a întâmplat la 28 noiembrie 1918.
Mă întreba presa, atunci când am anunțat programul Zilei Bucovinei, de ce parcă sărbătorim mai cu fast Ziua Bucovinei decât cea de 1 Decembrie. Le sărbătorim pe amândouă și totuși, pentru noi, cei din Bucovina, această zi este una specială. Iată că sunt 7 ani de zile de când avem o lege să sărbătorim această zi de 28 Noiembrie și bine facem. Pentru că Ziua Bucovinei este una aparte pentru noi, pentru România. Nu furăm startul Unirii, dar sărbătorim ziua de 28 Noiembrie. Este o zi deosebită pe care noi, sucevenii, bucovinenii, trebuie să o apreciem.
Cred că fiecare dintre noi trebuie să facem mai mult pentru Bucovina, pentru promovarea ei”, a spus Ion Lungu în alocuțiunea sa, încheiată cu un anunț – cel al completării Aleii Unioniștilor cu încă un bust, anul viitor, cel al lui Mihail Kogălniceanu.
Nu în ultimul rând, președintele CJ, Gheorghe Flutur, a spus că în aceste momente se gândește și la „frații noștri români din Cernăuți. Pentru că e o perioadă tulbure. Dacă anul trecut pe vremea asta vorbeam altfel, acolo prea des trag clopotele pentru cei care își pierd viața pe front. (...) Doar 21 de ani Bucovina întreagă a rezistat unită cu România. După aceea tratatele internaționale ne-au separat din nou. Dar ce putem face noi să ne gândim, să ne întâlnim și să fim mai des alături de ei”.

La finalul manifestărilor, la poalele noii statui de pe Aleea Unioniștilor, a generalului Iacob Zadik, au fost depuse coroane de flori, pe ritmurile fanfarei militare, care intona Imnul României.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Bucovinei, sărbătorită cu ceremonii și dezvelirea bustului generalului Iacob Zadik.
 Vizualizări articol: 665 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Bucovinei, sărbătorită cu ceremonii și dezvelirea bustului generalului Iacob Zadik0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei