Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 272 (8189)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Bogăția naturii

Peste 4.800 de exemplare de zâmbri, inventariați în Parcul Național Călimani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un arbore foarte valoros, care poate ajunge până la vârsta de 1000 de ani și nu se găsește decât în câteva țări din Europa - Zâmbru (Pinus cembra), este prezent cu mii și mii de exemplare în județul Suceava.

În cadrul unei acțiuni de inventariere a exemplarelor de Zâmbru din Rezervația Științifică Jnepeniș cu Pinus Cembra au fost identificate până în prezent, peste 4.800 exemplare de zâmbri. Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor spun că rezultatul este excepțional, dar numărul final va fi mai mare, deoarece procesul se desfășoară în continuare.

„Rezervația este de tip forestier, se întinde pe 384,2 hectare și este situată în caldera Munților Călimani, la obârșia văii Neagra Șarului, sub Vârful Răchitiș, pe raza comunei Saru Dornei.

Caracteristic acestei rezervații este arboretul natural în amestec intim de molid și zâmbru (Pinus cembra), unic în țară și foarte rar în Europa. Au fost identificate și datate exemplare de 800 de ani!”, spun reprezentanții RNP, care au mai precizat că la limita superioară a pădurii apare jneapănul. Tot acolo se mai găsește un arbust ocrotit, smirdarul, care colorează în roșu aprins covorul vegetal în lunile iulie-august.

 

„Regele Alpilor“, în România

Zâmbrul (Pinus cembra) este un arbore conifer, poate atinge o înălțime de până la 20–25 m și un diametru de peste 2 metri, rădăcina fiind pivotantă, cu o bună rezistență la doborâturile de vânt. În tinerețe coroana sa este spectaculoasă, piramidală, apoi devine largă și rotunjită, adesea neregulată, cu multe vârfuri. Scoarța este verde-cenușie, netedă.

Zâmbrul este răspândit în Europa, prin Alpi și Carpați, în zona subalpină și alpină, este rezistent la climatul de mare altitudine, cu geruri și variații termice extreme, dar are nevoie de multă lumină, motiv pentru care crește mai degrabă izolat sau în grupuri cu exemplarele depărate unul de altul.

Se găsește la limita superioară a zonei forestiere, până la altitudini de 2300 de metri, în văi cu fenomene glaciare din munții Călimani, Rodnei, Făgăraș, Parâng și Retezat. Poate rezista la temperaturi de până la -43 °C.

Zâmbrul (Pinus cembra) este supranumit „Regele Alpilor“,  caracterizând regiunea Alpilor cum nu o face nici o altă specie de arbore.

Aspectul, calitatea lemnului și multiplele lui beneficii au făcut ca zâmbrul să mai fie numit și Cedru european.  Din păcate această specie tipică Europei – nu crește nicăieri în altă parte a lumii, a ajuns pe Lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

 

Zâmbrul cu efect liniștitor

Numele său popular - Zâmbru, ca și numele botanic, „cembra”, provine din rădăcina zirm, un termen ancestral folosit de vechile populații germanice ”barbare”, care trăiau în inima pădurilor care acopereau întreg continentul cu sute și mii de ani în urmă. În traducere înseamnă ”învârtit”.

Produce lemn valoros și foarte rezistent, folosit la fabricarea mobilei și în sculptură. Se spune că zâmbrul a avut dintotdeauna efect de inducere a unui somn liniștitor. De aceea leagănul făcut din zâmbru era considerat, cu secole în urmă, leac pentru copiii agitaţi. Chiar şi saloanele pentru oaspeţi erau realizate din lemnul său trainic, pentru ca efectul său liniștitor să nu lase discuţiile aprinse să capete proporții nedorite.

 

Parcul Național Călimani are peste 24.000 de hectare de păduri protejate

Parcul Național Calimani, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 24.556 de hectare pe raza județelor Suceava, Mureș, Bistrița – Năsăud și Harghita.

Conform Planului de Management, în Zonele de Protecție Strictă și Integrală, unde intervenția umană este interzisă, sunt incluse 16.808,4 hectare, iar în Zona de Conservare Durabilă, ”tampon”, se află 7.747,3 hectare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 4.800 de exemplare de zâmbri, inventariați în Parcul Național Călimani.
 Vizualizări articol: 2271 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Peste 4.800 de exemplare de zâmbri, inventariați în Parcul Național Călimani5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei