Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 271 (8188)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În acest an școlar

Peste 8.500 de elevi din județ așteaptă decontarea navetei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

8.547 de elevi suceveni fac zilnic naveta dintr-o localitate în alta, fie cu trenul, fie cu autobuzul, pentru a fi prezenţi la cursuri, numărul navetiștilor din județ fiind unul dintre cele mai mari de la nivel național.

În țară, în acest an școlar, numărul estimat de elevi care au nevoie de transport între localitatea de domiciliu și școală este de 200.000, cei mai mulți elevi provenind din mediul rural.

Deși au trecut două luni și jumătate de la începerea școlii, acestor elevi nu li se decontează naveta deoarece ordonanța care prevede asta nu a fost avizată în tot acest timp.

 

Creștere însemnată a numărului de elevi care fac naveta

În acest an școlar, numărul elevilor navetiști din județ este mult mai mare față de 2021-2022, când figurau 3.392 de elevi, potrivit unei centralizări a Ministerului Educației.

Este vorba despre elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, fără a-i pune la socoteală pe cei care aleg să studieze în cadrul unor unități mai bine cotate și nu la cele din orașul sau comuna lor, aceștia din urmă nebeneficiind de decontarea navetei.

De altfel, în cele mai multe județe ale țării, numărul elevilor navetiști din anul în curs este mult mai mare decât cel aferent anului școlar trecut. Valoarea crește, în unele situații, chiar și de zece ori (Galați), de opt ori (Gorj), de șase ori (Constanța, Dâmbovița), de cinci ori (Vrancea) sau de patru ori (Brașov).

 

„Problematica transportului elevilor nu mai suportă amânare!”

În cursul zilei de miercuri, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților au trimis un comunicat de presă comun prin care au anunțat că proiectul de Ordonanță de Urgență prin care se propune introducerea unei sume forfetare oferite elevilor navetiști a fost avizat.

Cele două asociații menționează că alocarea unor sume forfetare nu reprezintă soluția care ar rezolva problema pentru totdeauna, însă este o variantă agreată ca reprezentând o rezolvare pe termen scurt pentru obstacolele cu care se confruntă zilnic elevii navetiști.

„Vorbim de o creștere de 4 ori a sumelor pe care statul le oferă la acest moment tinerilor care sunt școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu și, mai mult decât atât, reprezintă un sprijin în plus pentru elevii care locuiesc în localități care nu fac parte din traseele practicate de operatorii de transport, fiind astfel nevoiți să recurgă la alte metode pentru a ajunge la școală, uneori ajungând să se pună în pericol prin călătorii cu mijloace de transport aparținând unor necunoscuți”, se arată în comunicat.

Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Părinților menționează că rata abandonului școlar și prețurile practicate de operatorii de transport cresc pe zi ce trece și cer imperios soluții pentru decontarea navetei.

 „În cazul în care autoritățile statului nu vor identifica o soluție pertinentă în următoarele câteva săptămâni, lista celor vinovați se extinde și cuprinde inclusiv reprezentanții Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cât și ai Ministerului Transporturilor. Toate aceste instituții ar trebui să lucreze împreună, alături de organizațiile reprezentative la nivel național ale elevilor și ale părinților pentru a ajunge la consens pe tema transportului elevilor. Solicităm convocarea de urgență a grupului de lucru amintit anterior, la care să fie invitate toate instituțiile cu atribuții în domeniul transportului, cât și reprezentanți ai autorităților locale. Nu mai există niciun motiv justificat pentru amânarea activității acestuia”, mai spun cele două asociații. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 8.500 de elevi din județ așteaptă decontarea navetei.
 Vizualizări articol: 777 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 8.500 de elevi din județ așteaptă decontarea navetei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei