Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 271 (8188)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Implicare

Medicii neonatologi de la Spitalul de Urgență Suceava au reușit să salveze 203 din cei 221 de bebeluși născuți prematur în acest an

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Rata de salvare a copiilor născuți prematur, la mai puțin de 37 de săptămâni și cu greutate sub 2.500 de grame, la maternitatea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava este de peste 90 la sută, mai exact, de 91,85 la sută.  Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a arătat, miercuri, că în ultimele decade a crescut numărul nașterilor premature, dar acest lucru se întâmplă și pentru că progresele medicale în depistarea semnelor de suferință fetală permit inducerea travaliului prematur. „Șansa de supraviețuire a unui nou-născut prematur este mult mai mare în zilele noastre, prin progresele realizate în secțiile de terapie intensivă neonatală”, a subliniat medicul. Totuși, în ciuda progreselor înregistrate în neonatologie și obstetrică, prematuritatea este încă principala cauză de morbiditate și mortalitate neonatală.

„În copilărie și în perioada de adult, foștii nou-născuți prematur prezintă risc de a dezvolta astm, miopie, surditate, hipertensiune arterială, paralizie sau atrofie cerebrală, risc de autism de 5 ori mai mare, risc de infecții virale și bacteriene”, a precizat dr. Teodorovici.

Cu ocazia Zilei Mondiale dedicate copiilor născuți prematur, sărbătorită în 17 noiembrie, medicul-șef al secției Neonatologie din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Dana Murariu, a declarat că prin celebrarea acestei zile scopul este de educare a mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la nașteri premature și la determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităților cu aparatura necesară acestor copii. „Complicațiile care apar la copilul prematur sunt principala cauză a mortalității copiilor sub 5 ani”, a spus dr. Murariu.

Medicul a arătat că de la începutul acestui an în maternitatea din Suceava s-au născut prematur 221 de copii, din care 203 au putut fi salvați și recuperați. În anii anteriori, 2021 și 2020, au fost peste 300 de copii născuți prematur, iar în 2019 - 249 de copii prematuri, de asemenea salvați în proporție de peste 90 la sută. „Maternitatea Suceava este de grad 3, care îngrijește prematurii cu vârste de gestație de la 24 de săptămâni și greutăți de la 500 de grame și deține aparatura necesară pentru îngrijirea acestor copii”, a precizat dr. Dana Murariu.

Sărbătorirea unei zile a prematurilor din întreaga lume a fost inițiată de Fundația Europeană Pentru Îngrijirea Nou-Născuților în 2010 și este marcată oficial din anul 2011 drept o zi în care organizațiile și asociațiile își propun să crească gradul de informare a populației asupra numărului în creștere a nașterilor premature și a complicațiilor asociate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii neonatologi de la Spitalul de Urgență Suceava au reușit să salveze 203 din cei 221 de bebeluși născuți prematur în acest an.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medicii neonatologi de la Spitalul de Urgență Suceava au reușit să salveze 203 din cei 221 de bebeluși născuți prematur în acest an0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei