Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 269 (8186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Ziua limbii ucrainene

Aproape 2.300 de elevi din 17 școli sucevene studiază limba maternă ucraineană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

2.282 elevi din 17 școli sucevene studiază limba maternă ucraineană, pentru această disciplină fiind încadrați 48 de profesori.

Datele au fost menționate de inspectorul școlar general adjunct Petru Crăciun, în cadrul evenimentului de celebrare a Zilei limbii ucrainene în România, de la București.

Petru Crăciun a amintit și de parteneriatele și proiectele comune desfășurate între Inspectoratul Școlar Suceava și Uniunea Ucrainenilor din România.

Festivitatea a fost organizată de Uniunea Ucrainenilor din România, din Suceava participând o delegație de peste 100 de persoane.

Directorii școlilor în care se studiază limba ucraineană, cadrele didactice care predau această disciplină, elevii premianți la concursul Tinere talente ucrainene și elevii ansamblului Cervona Kalena au constituit delegația județului.

Din partea Inspectoratului Școlar Județean Suceava au participat inspectorii școlari generali adjuncți, prof. Gabriel Matei și prof. dr. Petru Crăciun, prof. Ilie Sauciuc, inspectorul pentru minoritatea ucraineană.

Din Suceava au mai participat deputatul Ioan Balan - președintele grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, Alexandru Marian Salup Rusu - consilierul președintelui CJ Suceavași Vasile Șoiman – primarul comunei Bălcăuți, care au subliniat modul în care administrația județeană și cea locală promovează și susțin limba maternă și s-au implicat în sprijinirea refugiaților.

 

Premii

În cadrul momentului artistic, elevii ansamblului Cervona Kalena, coordonați de Petru Iulian Chideșa, au încântat asistența cu dansurile ucrainene așa cum au făcut-o și la alte olimpiade naționale și internaționale desfășurate în județul Suceava.

Elevii premianți la concursul Tinere talente ucrainene și-au primit premiile în bani și diplomele de participare: 36 prezenți fizic și 20 prin intermediul profesorilor coordonatori.

La finalul festivității de deschidere, preotul Mihai Cobziuc, directorul Departamentului Minorități și Misiune culturală, socială și identitară la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților i-a înmânat deputatului Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România, ordinul Mușatinii (pentru mireni) pentru susținerea bisericilor ortodoxe din Bucovina unde locuiesc comunități de ucraineni, conferit de Înaltpreasfințitul părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 2.300 de elevi din 17 școli sucevene studiază limba maternă ucraineană.
 Vizualizări articol: 619 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 2.300 de elevi din 17 școli sucevene studiază limba maternă ucraineană0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei