Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 262 (8179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Urbanism

Chioșcariada, faza pe municipiul Suceava: parcare de pe strada Zorilor, oferită de Consiliul Local pentru amplasarea unui coffee shop

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Suceava se confruntă cu o criză acută de locuri de parcare și de spații verzi generoase, în paralel cu o aglomerație de chioșcuri și tonete, iar locuitorii așteaptă de ani de zile de la administrația locală soluții la aceste probleme. În ciuda faptului că situația de fapt este arhicunoscută, Consiliul Local renunță în continuare la locuri de parcare existente, în favoarea amplasării chioșcurilor. Mai mulți locuitori de la blocul D 10 de pe strada Zorilor din cartierul George Enescu, din municipiul Suceava, ne-au semnalat că în data de 31 octombrie a.c. au fost somați de o persoană care nu și-a declinat identitatea, să-și ia mașinile din parcarea de lângă bloc deoarece terenul respectiv este proprietate privată. Mai mult, locatarii afirmă că o parte din aleea de acces către intrarea în bloc a fost blocată cu materiale de construcții și plase de gard.  „Urma ca dimineață să chemăm poliția pentru a-l legitima și a cere celei care ne-a blocat actele de proprietate și autorizația de construire, dar în timpul nopții și-a luat toate materialele”, au precizat locatarii care făcuseră reclamația. Totodată, aceștia au subliniat că în urmă cu circa un an alte trei locuri de parcare din zonă au fost desființate pentru amplasarea containerelor pentru deșeuri, iar pe marginea străzii nu-și pot lăsa mașinile deoarece acolo este o stație de taxi. Oamenii afirmă că au solicitat sprijinul primarului Ion Lungu și al Inspecției în Construcții pentru rezolvarea problemei.

 

Demersurile pentru închirierea parcării au început acum 2 ani

În urma cercetărilor noastre a reieșit că demersurile de transformare a parcării de pe strada Zorilor în amplasament pentru încă un chioșc adăugat la salba de gherete a orașului au început în toamna anului 2020, în contextul valului 2 al pandemiei de Covid-19 și al alegerilor locale și generale. 

În data de 1 septembrie 2020, proprietarul terenului, respectiv municipiul Suceava, și persoana care a solicitat închirierea parcelei de pe strada Zorilor au cerut eliberarea certificatului de urbanism în vederea organizării licitației pentru închirierea terenului de 20 de metri pătrați, din strada Zorilor f.n., certificat pe care l-a primit în data de 4 septembrie 2020. 

O serie de note interne între diferite servicii din cadrul Primăriei arată că pentru clarificarea situației parcelei de pe strada Zorilor, dar și a altor 5 parcele, s-au solicitat informații dacă terenurile respective fac obiectul vreunei revendicări sau reconstituiri a dreptului de proprietate, dacă există litigii pe rolul instanțelor de judecată sau dacă sunt incluse în Registrul local al spațiilor verzi (note interne între Serviciul Patrimoniu, Serviciul Cadastru Fond funciar, Juridic, Biroul de Protecția mediului din cadrul Poliției locale). Parcelele de interes au fost: 7 mp pe strada Ștefan cel Mare f.n.; 295 mp pe strada Tudor Ștefaneli fn; 20 mp str. Zorilor f.n., 150 mp str. Ion Irimescu f.n.; 4 mp pe b-dul Prefect Gavril Tudoraș f.n.; 10 mp str. Gheorghe Doja nr. 107. Răspunsul Serviciului Cadastru Fond funciar a fost că nici una dintre parcele nu face obiectul vreunei revendicări sau reconstituiri a dreptului de proprietate. Pentru cei 20 de metri pătrați de pe strada Zorilor, Biroul Protecția Mediului a certificat că nu este inclusă în Registrul local al spațiilor verzi.

În urma demersurilor începute de primărie, în 30 septembrie 2020, în data de 2 noiembrie 2020 a fost intabulat dreptul de proprietate în favoarea municipiului Suceava – domeniul privat pentru terenul de pe strada Zorilor. Regimul de folosință este de „curți, construcții”, cu mențiunea că „imobilul nu are în componență construcții”.

Trei săptămâni mai târziu, în 24 noiembrie 2020, pentru parcela din strada Zorilor este înregistrată cererea de închiriere prin licitație, iar la începutul lunii decembrie solicitantul a fost înștiințat că va fi inițiată licitația. În 5 februarie 2021 solicitantul a cerut primăriei date despre parcelă, iar primăria l-a informat că terenul este proprietatea privată a municipiului Suceava. Următorul pas a fost includerea pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din mai 2021 a proiectului de hotărâre pentru închirierea prin licitație a parcelei de teren de 20 mp pe strada Zorilor – zona A, cu valoarea de inventar de 2.113,47 lei, „în vederea amplasării unui chioșc coffee shop”. Termenul de închiriere era până la 31 decembrie 2021, cu posibilitate de prelungire, iar prețul de pornire a licitației era de 17 lei mp/ lună.

La solicitarea consilierilor USR, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi „pentru analiza oportunității amplasării unui chioșc în triunghiul de vizibilitate de la intersecția stradală”.

A reapărut, însă, la ședința Consiliului Local din decembrie 2021. Consilierii USR și cei ai PSD s-au opus adoptării, dar fără succes.

 

Argumentele celor care s-au opus închirierii

Contactată acum de noi, viceprimarul Teodora Munteanu a declarat că atât în mai, cât și în decembrie 2021, a atras atenția colegilor din Consiliul Local că terenul respectiv este folosit ca parcare de locuitorii din zonă, că viitoarea construcție va trebui racordată la utilități și asta va fi în detrimentul spațiilor verzi și va produce disconfort locuitorilor din zonă. De asemenea, consilieri PSD au arătat că la parterul blocurilor din zonă sunt spații de închiriat, că zona este deja aglomerată, că acolo este o stație de taxi, că „ambulanța trece de 50 de ori pe zi și nu există trotuar”. „Am explicat în Consiliul Local că ar fi un precedent periculos care ar trebui evitat, dar ni s-a răspuns că trebuie să  încurajăm afacerile mici, care contribuie la bugetul de stat și crearea de locuri de muncă. Chioșcul va crea două locuri de muncă, zona nu duce lipsă de spații în care să se poată bea o cafea și va dispărea o parcare. Amendamentele noastre au fost respinse”, a arătat viceprimarul Teodora Munteanu.

Cu 13 voturi pentru, 8 împotrivă și o abținere proiectul de hotărâre a  fost adoptat în ședința din 16 decembrie 2021, iar în data de 5 mai 2022 a fost semnat contractul de închiriere cu firma Certios Gold. Repartiția mandatelor în Consiliul Local Suceava este următoarea: 10 PNL, 3 PMP, 5 PSD, 3 USR și 2 Pro România.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chioșcariada, faza pe municipiul Suceava: parcare de pe strada Zorilor, oferită de Consiliul Local pentru amplasarea unui coffee shop.
 Vizualizări articol: 3510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
Chioșcariada, faza pe municipiul Suceava: parcare de pe strada Zorilor, oferită de Consiliul Local pentru amplasarea unui coffee shop3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei