Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 258 (8175)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni sărbătoreşte 152 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri, 2 noiembrie, Colegiul „Nicu Gane” din Fălticeni sărbătoreşte 152 de ani de la înfiinţare. Ziua Colegiului Naţional „Nicu Gane” se desfăşoară sub genericul „Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte” - Confucius, cu acest prilej fiind organizate mai multe manifestări cultural-artistice.

Începând cu ora 8,00,diriginţii desfăşoară cu elevii din clasele lor activităţi specifice Zilei Şcolii: evocă amintiri din istoria şcolii, prezentă activităţi şcolare şi extraşcolare deosebite din anii trecuţi, invită la clasă foşti profesori sau foşti elevi care au obţinut rezultate deosebite în perioada în care au fost elevi ai acestei şcoli.

De la ora 9,00,după cuvântul de bun-venit din partea gazdelor şi mesajele invitaţilor, în curtea interioară a colegiului va avea loc Gala Performanţei & Excelenţei sportive dedicată promovării şi recunoaşterii acelor elevi a căror performanţă a strălucit în ultimul an.

Programul aniversar mai include o slujbă de pomenire a profesorilor trecuţi la cele veşnice, care va fi oficiată în Capela colegiului, prezentarea de către elevii clasei a XI-a F, prof. îndrumător Loredana Amariei, în Amfiteatrul „Mihail Sadoveanu”, a scenetei „La taifas cu Nicu Gane” şi desfăşurarea în Aula Colegiului a Simpozionul „Alter Magister”.

După ora 11:00, în Holul de marmură este programat Concertul grupului vocal „Ai lui Ştefan, noi oşteni”, format din elevi ai Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, şi recitalul soliştilor din grupul Animosi, prof. îndrumător Dan Sinăuceanu.

Ziua Colegiului Naţional „Nicu Gane” se va încheia cu spectacolul concert al Teatrului Municipal „Matei Vișniec” Suceava, „PiSiCi 2”, pus la cale de Fără Zahăr, în regia muzicală a lui Bobo Burlăcianu, pe versuri de Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcianu.

 

Personalităţi marcante au studiat la Colegiul „Nicu Gane”

Ca în fiecare an, Ziua Colegiului Naţional „Nicu Gane” este un moment fast de evlavie spirituală, prilej de promovare a valorilor care reprezintă această şcoală şi de întărire a relaţiilor cu toţi cei care au marcat istoria instituţiei.

„Colegiul Naţional <Nicu Gane> nu este doar o instituţie de învăţământ cu rolul de a educa tinerii, ci şi un centru cultural. El are menirea de a desfăşura un proces educativ complex reprezentat deopotrivă de procesul educaţional propriu-zis, dar şi de iniţierea şi organizarea unor evenimente socio-culturale cu deschidere mai largă. Şcolar şi extraşcolar devin astfel părţi componente ale unui program unic pe care instituţia îl desfăşoară şi susţine prin toate  mijloacele şi resursele sale. Colegiul devine astfel şi o modalitate de a încuraja procesul educaţiei permanente, ca şi un factor prin care se menţine legătura cu instituţii şi centre de cultură de nivel superior”, se precizează în invitaţia făcută de conducerea şcolii.

Cel mai renumit liceu din Fălticeni şi-a deschis porţile pe 2 noiembrie 1870 cu o clasă de 20 de elevi. Până în 1892 a funcţionat sub denumirea de Gimnaziul „Alexandru Ioan I”, iar din 1892, odată cu mutarea în noul local de şcoală, îşi schimbă denumirea în Gimnaziul „Alecu Donici”. În 1923 îşi schimbă numele în Liceul „Nicu Gane”, din 1948 devine Şcoala Medie Mixtă de 11 ani Nr. 1 Fălticeni, din 1969 funcţionează cu numele de Liceul Nr. 1 Fălticeni, iar din 1970 îşi redobândeşte numele de Liceul „Nicu Gane”.

Printre elevii care au studiat la acest liceu se numără nume cunoscute naţional şi internaţional din artă, literatură, ştiinţă şi ale domenii, cum ar fi: Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Aurel Băeşu, Aurel George Stino, Anton Holban, Vasile Ciurea, Ion Irimescu, Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, academicianul Petre Jitaru, Horia Lovinescu, Constantin Ciopraga, academicianul Mihai Băcescu, Nicolae Labiş, Ştefan S. Gorovei, Grigore Ilisei etc.

Numeroşi olimpici naţionali şi internaţionali, laureaţi la concursurile sportive au onorat şcoala prin performanţele lor de vârf, iar evaluările ARACIP au adus colectivului profesoral titulatura de „Şcoală de top”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni sărbătoreşte 152 de ani.
 Vizualizări articol: 655 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colegiul „Nicu Gane” Fălticeni sărbătoreşte 152 de ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei