Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 257 (8174)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Carieră didactică

Aproape 400 de dascăli din județ vor să-şi obţină definitivatul în învăţământ în acest an școlar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

375 de candidaţi suceveni s-au înscris și au fost validați pentru a susţine examenul de definitivare în învăţământ în sesiunea din acest an școlar, testarea fiind obligatorie în cariera didactică, urmată de obţinerea gradelor didactice II şi I.

La nivel de județ, candidații s-au înscris pentru 44 de discipline, cei mai mulţi pentru posturile de educatori – 104, învățământ primar - 61; discipline tehnice - 41; educație fizică și sport - 29; matematică – 16, potrivit datelor prezentate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Suceava, insp. Daniela Ceredeev.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar. Persoanele care nu promovează definitivatul pot fi angajate în sistemul de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.

Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.

Candidaţii care se află în primul an de activitate nu pot susţine proba scrisă în acest an şcolar, întrucât nu realizează stagiul de minimum un an la catedră, condiţie obligatorie de altfel.

 

Calendarul concursului

Structura examenului de definitivat este următoarea: susţinerea a două inspecții școlare de specialitate; evaluarea portofoliului profesional personal; o probă scrisă. Pentru a se putea prezenta la proba scrisă, candidaţii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii: a) să aibă calificativul "Bine" sau "Foarte bine" pentru activitatea desfăşurată în anul şcolar curent; b) media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective. Până la 31 mai 2023 vor fi efectuate inspecțiile de specialitate. Proba scrisă este programată la data de 19 iulie 2023, urmând ca la 1 august să se afișeze rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor. Nota de la proba scrisă are o pondere de 70% din nota finală obținută la definitivat.Nota minimă de promovare a examenului este 8.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 400 de dascăli din județ vor să-şi obţină definitivatul în învăţământ în acest an școlar.
 Vizualizări articol: 753 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 400 de dascăli din județ vor să-şi obţină definitivatul în învăţământ în acest an școlar0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei