Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 256 (8173)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Festivități

150 de ani de tradiție și performanță la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 29 octombrie, au debutat manifestările dedicate sărbătoririi tradiției și performanței de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”, care împlinește 150 de ani de existență. Concretizat în patru manifestări de înaltă ținută, atent organizate și orchestrate astfel încât să fie conforme cu exigențele și prestigiul instituției de învățământ rădăuțene, programul a reușit să aducă laolaltă, în atmosfera maiestuoasă a colegiului, invitați distinși. Au luat parte la activitățile propuse de organizatori reprezentanți ai administrației județene, în persoana prefectului Gheorghe-Alexandru Moldovan, absolvent al colegiului, reprezentantul administrației locale, primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, profesori admirați și elevi merituoși de astăzi și de altădată, membri de seamă ai comunității școlare și locale, pe scurt, colegiul a devenit gazda primitoare a unei asistențe numeroase și deopotrivă valoroase.

Ziua de sărbătoare a început cu slujba religioasă oficiată de Preasfințitul Damaschin Dorneanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, asistat de un sobor de preoți și diaconi. Ceremonia religioasă a continuat cu evocarea de către directorul Institutului Bucovina, prof. dr. Marian Olaru, a lungului și frământatului parcurs istoric al liceului, de la statutul inițial de Realgymnasium, la cel actual, de colegiu național.

 

Dezvelire de placă omagială

 

La capătul momentelor de pioasă aducere aminte a înaintașilor, a fost dezvelită placa omagială care marchează cei 150 de ani de existență a unei școli emblematice pentru învățământul românesc. Cel de-al doilea reper important pe ordinea de zi, denumit Prinos de Recunoștință, a constat în oferirea de către actuala conducere a instituției, reprezentată directorul unității de învățământ, prof. dr. Adrian-Nicolae Puiu, și director-adjunct, prof. Luminița Lăzărescu, alături de prof. Carmen Andronachi, fost director şi director adjunct al colegiului o perioadă îndelungată, a unor diplome, medalii și distincții celor care au slujit cu efort și dăruire instituția școlară de-a lungul timpului, contribuind astfel la dezvoltarea culturală și spirituală a generațiilor de elevi.

Momentele înălțătoare de omagiere a dascălilor de altădată au fost însoțite de interludiile muzicale interpretate cu virtuozitate la pian, flaut și vioară de elevi talentați ai colegiului. Frumoasa și prețioasa expoziție din holul central al liceului, cu imagini și fotografii de epocă, cu reproduceri de texte documentare și scrisori de altădată, a fost prezentată audienței de însăși artizanii unei astfel de întreprinderi, inginerul Mircea Irimescu, vicepreședinte al Societății pentru Cultură și Literatură din Bucovina, însoțit și sprijinit financiar în eforturile sale de documentarist de către compania Egger, reprezentată în cadrul manifestării de directorul de vânzări, Alina Chifan.

 

In Memoriam Rudolf Ernst Neubauer

 

Programul zilei a continuat cu un frumos și emoționant Dialog între Generații, în care absolvenți ai numeroaselor promoții ce au trecut pragul liceului, începând cu cele din anii ᾿50 și până la cele mai recente, au împărtășit din propriile gânduri, trăiri și experiențe de foști elevi, au reconstruit chipuri și fizionomii spirituale, portrete de dascăli, aducându-și astfel omagiul la adresa acelor oameni ce au contribuit semnificativ la dezvoltarea lor intelectuală, spirituală și morală.

Depănarea imaginarului ghem de amintiri s-a făcut într-o atmosferă plăcută, destinsă, mai puțin formală. În aceeași notă de reverență și respect firesc, ziua de sărbătoare s-a încheiat cu momentul intitulat In Memoriam Rudolf Ernst Neubauer, o slujbă religioasă oficiată la mormântul lui Rudolf Ernst Neubauer din cimitirul Rădăuți de către preotul paroh Eduard Soare și de preot vicar Ionuț Minac, totodată cu o evocare a celui care a fost primul director al Obergymnasium-ului din Rădăuți, realizată de Eduard Mohr, reprezentantul Forumului German. Programul manifestărilor omagiale se reia luni, 31 octombrie a.c., cu o suită de activități printre care sunt incluse un concurs de matematică, o serie de competiții sportive, un simpozion național cu invitați de marcă și o manifestare de ordin artistic la galeriile de artă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 150 de ani de tradiție și performanță la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți.
 Vizualizări articol: 743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
150 de ani de tradiție și performanță la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei