Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 255 (8172)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Concursul Interjudețean de Orientare Turistică „Cupa Dumbrava Minunată”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 21-23 octombrie 2022, Clubul Copiilor Fălticeni, în parteneriat cu Primăria Fălticeni, Inspectoratul Școlar Suceava, Direcția Județeană de Tineret și Sport, Federația Română de Orientare, Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, au organizat două concursuri de interes național și regional: Concursul Național de ecologie și protecția mediului „O lume mai curată, o lume mai bună”, ediția a XIII –a, o activitate înscrisă în CAEN pe 2022, și Concursul Interjudețean de Orientare Turistică „Cupa Dumbrava Minunată”, ediția a VII –a, competiție înscrisă în CAERI pe 2022. La concursul de orientare turistică au participat 18 echipaje, atât din județ (Palatul Copiilor Suceava, Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Școala Gimnazială Nr.1 Vadu Moldovei, Școala Gimnazială Oniceni, Școala Gimnazială „M. Sadoveanu” Fălticeni), cât și din țară (Palatul Copiilor Iași, Palatul Copiilor Botoșani, Clubul Copiilor Victoria, județul Brașov, Clubul Copiilor Roman, Clubul Sportiv Școlar Baia Sprie, județul Maramureș, Liceul Tehnic de Transporturi Auto Baia Sprie), însumând un număr de 109 copii și 11 cadre didactice.

Această competiție, ajunsă la a VII –a ediție, se bucură de susținerea Federației Române de Orientare, prin persoana inginerului Patraș Florin, arbitru FRO, și a altor cadre didactice cu mare experiență în domeniu, recunoscute la nivel național și nu numai.

„Astăzi copiii trebuie să găsească posturile de control ascunse în oraș. Ieri a fost etapa în zona împădurită, iar posturile de control au fost amplasate în pădure. Posturile de control trebuie găsite în ordinea prestabilită, marcată pe hartă. Fiecare concurent poartă pe deget un cip, care este un sistem inteligent de cronometrare, și care trebuie introdus în sistemul de înregistrare de la fiecare punct de control trebuie de către sportiv, pentru ca traseul să-i fie validat. La final, la sosire cipul dă timpul total și dacă au fost marcate toate punctele de control ale probei. Concurenții trebuie să fie și buni orientariști, să ai abilități de orientare, dar trebuie să fie și buni atleți”,  Traian Tudorean, arbitru principal pentru cronometrare.

 

Harta și busola, elementele esențiale ale orientării

Din ce am aflat de la participanți, orientarea ca sport a apărut pentru prima oară în țările nordice, având la bază utilizarea a două instrumente, harta și busola. În practica orientării, cel mai important element de cunoscut este scara hărții pe care o avem la dispoziție pentru a se putea calcula distanțele pe hartă și pe teren. Alte elemente importante ale hărții sunt curba de nivel care ne indică altitudinea la care ne găsim și felul cum evoluează traseul din acest punct de vedere și semnele convenționale, pentru că ele ne pot furniza indicații prețioase asupra locului unde ne aflăm într-un anumit moment. 

 „Este foarte frumos să participi la un astfel de concurs pentru că niciodată nu știi ce te așteaptă pe traseu. Am început să particip la concursurile de orientare de la vârsta de opt ani, am șapte ani de competiții. Îmi place acest sport, este mai interesant decât atletismul, alergarea, pentru că în același timp îți pune la contribuție și gândirea. Un participant la un astfel de concurs trebuie să știe să <citească> o hartă, să cunoască semnele convenționale de bază și să nu se sperie, să nu intre în panică dacă se pierde, chiar dacă e singur și nu e obișnuit cu locul în care se desfășoară o astfel de competiție. Harta, busola și cipul sunt elementele esențiale la orientare. Cipul ajută la înregistrare, busola este esențială pentru hartă, ne ajută să aflăm direcția de mers, dacă o folosim corect cu harta.

Orientarea turistică este un sport care te ajută și în viață pentru că dezvoltă capacitatea de analiză în condiții de stres și maturitate în gândire”, ne-a spus brașoveanca Diana Maria Pop, campioană națională la orientare turistică.

 

Orientarea turistică este cunoscută ca „sportul pădurii”

Așa cum am aflat de la prof. Dan Beraru, organizatorul concursului din partea Clubului Copiilor Fălticeni, proiectul a demarat la începutul lunii aprilie 2022 prin transmiterea la unele instituții de învățământ din județ și la colaboratorii săi mai vechi sau mai noi din afara județului a regulamentului concursului și a termenelor și condițiilor de participare. O selecție a echipajelor din județ s-a realizat cu ocazia susținerii fazei județene a Campionatului Național Școlar de Orientare, desfășurată la Câmpulung Moldovenesc în perioada 04-05 iunie 2022, competiție organizată tot de Dan Beraru.

„După o pauză cauzată de pandemie, anul acesta am putut relua organizarea Cupei <Dumbrava Minunată>. Ne bucurăm ca în fiecare an de sprijinul Primăriei Municipiului Fălticeni în organizarea acestui concurs, aceasta suportând cheltuielile cu masa, cazarea și transportul participanților la locul de desfășurare a probelor de concurs. Anul acesta avem cea mai numeroasă participare din istoria competiției, 18 echipaje și 109 copii din șase județe. Ne-am bucurat de o vreme frumoasă, chiar dacă concursul de duminică a început pe burniță ușoară, dar în viață trebuie să știi să te orientezi fie că este ploaie, vânt sau ninsoare. Orientariștii nu sunt impresionați de câteva picături de ploaie sau un teren umed sau noroios. Ei merg înainte, este o pregătire pentru viață”, ne-a spus prof. Dan Beraru.

Principiul care stă la baza acestui sport, deplasarea pe un teren necunoscut, oferă participanților nu doar plăcerea victoriei după un efort susținut, ci și revelația aventurii, mișcarea în aer liber, peisajele mirifice ce însoțesc traseele prin pădure, orientarea turistică fiind numită și „sportul pădurii”.

În urma cumulării rezultatelor de la toate probele de concurs prevăzute în regulament s-au obținut următoarele rezultate: locul I – Clubul Copiilor Victoria – Brașov; locul al II – lea – C.S.S. Baia Sprie – Maramureș; locul al III – lea – Palatul Copiilor Iași.

Elevii câștigători au fost diferențiați pe categorii de vârstă și sex, (Masculin 10, 12 , 14, 16, 18 și Feminin 10, 12, 14, 16, 18) și au primit cupe, medalii și diplome.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Concursul Interjudețean de Orientare Turistică „Cupa Dumbrava Minunată”.
 Vizualizări articol: 713 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Concursul Interjudețean de Orientare Turistică „Cupa Dumbrava Minunată”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei