Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 28 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 254 (8171)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Aprobate în Consiliul Local

Două noi sensuri giratorii vor fi amenajate pe principala arteră de circulație a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Principala arteră de circulație a municipiului Suceava va fi afectată anul viitor de ample lucrări de amenajare a noi sensuri giratorii, în două puncte cheie – la baza cartierului Obcini și la intersecția cu drumul de legătură cu cartierul Ițcani.

Ambele lucrări de investiții în infrastructura rutieră au fost aprobate în ședința de joi a Consiliului Local Suceava, unde a fost analizată și propunerea unei companii private, de amenajare a unui al treilea sens giratoriu, tot pe artera principală, în intersecția Areni.

Solicitarea acestora, menită să faciliteze ieșirea de pe strada Universității a celor aproximativ 600 de mașini ale celor care se vor muta în acea zonă, după finalizarea proiectului imobiliar la care se lucrează, a fost respinsă, în  condițiile în care vor fi introduse sensurile unice, pe acolo va fi realizată o bandă unică dedicată transportului în comun, iar intersecția va fi amenajată în T, cu benzi de circulație la dreapta și la stânga, pe strada Universității.

 

Cel mai mare sens giratoriu din Suceava

Cea mai amplă dintre lucrările aprobate de aleșii locali în ședința de la finele lunii octombrie este cea de amenajare a unui sens giratoriu pe o suprafață uriașă, de 16.000 mp. Practic, va fi cel mai mare sens giratoriu din Suceava, cu o formă diferită de celelalte, clasice, în condițiile în care va integra și parcul existent în intersecția străzilor Calea Obcinilor, bdul 1 Mai, bdul 1 Decembrie 1918 și Pictor Șerban Rusu Arbore, fără a fi afectate spațiile verzi (ba chiar va crește suprafața acestora).

Conform indicatorilor tehnico-economici din proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu, valoarea estimată a lucrărilor este de 6,3 milioane de lei, din care 5,45 de milioane de lei reprezintă costurile de construcții-montaj. Durata de realizare a investiției este de 11 luni.

„Această reconfigurare a intersecției este necesară deoarece, mai ales la orele de vârf,  circulația rutieră este mult îngreunată. Prin amenajarea acestei intersecții cu sens giratoriu se va mări considerabil capacitatea de circulație pe artera principală, reducându-se considerabil timpii de așteptare”, este motivarea edilului Sucevei, referitor la necesitatea acestei investiții de aproape 1,2 milioane de euro.

Viceprimarul Lucian Harșovschi a explicat că pe lângă amploarea sensului giratoriu, costurile mai mari sunt justificate și de lucrările adiționale care se fac în acea zonă, atât de modificare a geometriei parcului, cât și de cele de introducere a unei rețele de irigat pentru spațiile verzi, realizarea unei rețele noi de iluminat public stradal, dar și una de supraveghere video.

„Cu ocazia lucrărilor se va verifica și decolmata întreaga rețea de canalizare pluvială, înlocuindu-se echipamentele necorespunzătoare. De asemenea, se va realiza o rețea de canalizație subterană, iar rețelele de telecomunicații care sunt montate pe stâlpii existenți de iluminat vor fi relocate în subteran”, a adăugat reprezentantul executivului sucevean.

Proiectul a fost criticat și contestat de către liderul grupului PSD, Ioan Dan Cușnir, care a cerut amânarea luării unei decizii, până când e gata noul studiu de trafic, iar la finele discuțiilor a anunțat că nu votează la acest punct, în condițiile în care are afaceri în zona respectivă și ar putea exista o incompatibilitate din această cauză.

 

Sens giratoriu la intersecția străzilor Calea Unirii cu Traian Vuia și ruta alternativă

Chiar dacă de o amploare mai mică, lucrarea care va influența cel mai mult traficul rutier de pe principala arteră de circulație a Sucevei va fi cea de la intersecția străzilor Calea Unirii cu Traian Vuia.

Sensul giratoriu care va fi amenajat acolo, pentru a facilita accesul către ruta alternativă Suceava – Botoșani, este unul de tip clasic, cerc, cu raza insulei centrale de 8 metri și raza externă de 21 de metri, cu lățimea căilor de intrare și de ieșire în sensul giratoriu de 3,5 metri, cu lățimea căii de ieșire spre Ițcani de 4 metri, la fel ca și cea către Podul Unirii (de pe ruta alternativă), inelul de semnalizare girație urmând să fie de 2 metri, iar cel de siguranță de 1,5 metri.

Lucrarea va fi una destul de costisitoare – aproximativ 4,75 milioane de lei (aproape un milion de euro), în condițiile în care pe lângă amenajarea sensului giratoriu, care va costa aproape la fel ca cel amenajat de cei de la Arabesque pe Traian Vuia (aproximativ 2 milioane de lei), proiectul include și o mulțime de lucrări suplimentare, precum relocarea stâlpilor de beton pentru electricitate, amenajarea unui sistem de gestionare a apelor pluviale, amenajarea de insule separatoare, frezarea și refacerea tronsoanelor circulabile, amenajarea de spații verzi și multe alte modificări structurale ale zonei.

Lucrările sunt estimate a fi realizate într-o perioadă de trei luni, timp în care oricum va fi afectat traficul rutier de pe Calea Unirii și Traian Vuia, două rute extrem de aglomerate zi de zi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Două noi sensuri giratorii vor fi amenajate pe principala arteră de circulație a Sucevei.
 Vizualizări articol: 2835 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Două noi sensuri giratorii vor fi amenajate pe principala arteră de circulație a Sucevei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei