Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 26 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 252 (8169)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Controale

Peste 100 de școli sucevene, neevaluate de Agenția de Asigurare a Calității din cauza costurilor prea mari

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

112 unități școlare din județ nu au fost evaluate niciodată deAgenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), în mare parte din cauza costurilor ridicate pe care le presupune acest control.

Inspectorul școlar general Grigore Bocanci a explicat că pentru evaluarea externă a unei instituții costul este unul deloc modest, de circa 15.000 – 20.000 de lei. Acesta a menționat că în situația în care se vor identifica fonduri de la Ministerul Educației pentru finanțarea acestor controale sau orice altă soluție de compensare a plății, numărul școlilor evaluate de ARACIP va crește cu siguranță.

De asemenea, în cazul a 68 de unități școlare din județ au trecut mai mult de 5 ani de la ultima evaluare externă ARACIP, atât cât este valabil certificatul emis la un control al inspectorilor Agenției.

Reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Suceava au mai explicat că cele 112 unități școlare nu au fost supuse niciunei evaluări externe periodice, însă ”o parte dintre acestea au avut autorizări sau acreditări de noi specializări/ calificări profesionale”, proceduri de care tot ARACIP se ocupă.

Grigore Bocanci a mai spus că în anul școlar trecut trei unități școlare din județ au trecut prin evaluarea externă periodică.

 

Ce verifică ARACIP și de ce este important controlul

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învătământul Preuniversitar (ARACIP) are rolul de a supraveghea ca fiecare instituție de învățământ din țară să îndeplinească cerințele minime obligatorii care să-i permită desfășurarea activității.

Întregul proces de evaluare este unul complex și își propune constatarea unor eventuale probleme și deficite în școli cu scopul de a fi remediate sau îmbunătățite.

În agenda vizitelor de evaluare a inspectorilor ARACIS sunt cuprinse activități ca: asistențe la ore, actele instituției, vizitarea spațiilor școlare, interviuri cu părinți, elevi, cadre didactice, aplicarea unor chestionare, studierea rezultatelor elevilor.

Se mai urmăresc aspecte precum dotările cabinetului medical, consilierea școlară, biblioteca, comisiile din școli, activitatea consilierului educativ etc. Studierea documentelor școlare este un punct foarte important din agenda ARACIP, școlile trebuind să prezinte, printre altele, autorizația sanitară de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică, autorizația de funcționare emisă de Inspectoratul Județean de Urgență etc. 

Echipele de control vor întocmi, la final, rapoarte cu privire la cele evaluate. Finalitatea acestor verificări este obținerea unui atestat privind nivelul de calitate al acestor unități, valabil cinci ani.

În cazul în care calificativele obținute de școli sunt nesatisfăcătoare, acestea vor fi obligate să elaboreze un plan de măsuri de îmbunătățire a calității pentru un an de zile.

Nivelul minim pentru acreditarea unei școli este Satisfăcător, calificativ care denotă că respectiva școală funcționează în condiții normale, conform legii. Calificativele B și FB se acordă pentru îndeplinirea indicatorilor din standardul de calitate, iar calificativul Excelent se acordă doar în cazul în care școala depășește standardul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 100 de școli sucevene, neevaluate de Agenția de Asigurare a Calității din cauza costurilor prea mari.
 Vizualizări articol: 854 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 100 de școli sucevene, neevaluate de Agenția de Asigurare a Calității din cauza costurilor prea mari0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei