Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 237 (8154)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situație

Doar 6 oameni ai străzii au fost găsiți de primării pentru acordarea de carduri sociale cu 250 de lei/lună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 92.000 dintre cei 762.000 de locuitori din județul Suceava, aflați în evidențele Direcției de Statistică la data de 1 ianuarie 2022, sunt încadrați în categoria persoanelor defavorizate și beneficiază de voucherele sociale de 250 de lei/lună, cu care se pot achiziţiona produse alimentare şi mese calde în cadrul programului „Sprijin pentru România”. Banii sunt virați din două în două luni pe carduri trimise beneficiarilor prin poștă.

Cei mai puțini beneficiari de carduri sociale sunt oamenii străzii, și asta deoarece primăriile au identificat în tot județul doar 6 persoane fără adăpost, care din august au început să primească acești bani. Față de luna iunie, pe listele suplimentare transmise de primării au fost adăugați, în august, cei 6 oameni ai străzii și încă 106 alte categorii de persoane nevoiașe.

Cei mai mulți beneficiari de carduri sociale din județ sunt pensionari - 65.565 de beneficiari ai sistemului public de pensii, pensionari aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei. Pe locul doi se plasează persoanele cu handicap ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei - 17.720 de beneficiari în iunie și 17.709 în august, apoi asistații social – 6.096 în iunie și 5.744 în august. Au primit, de asemenea, astfel de vouchere sociale și familii beneficiare de alocație de susținere – 3.914 lei în iunie și 3.818 în august.

 

Cardurile nepredate beneficiarilor se află la oficiile poștale din localitatea de domiciliu a beneficiarilor

Până la această dată, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a expediat cardurile sociale în două perioade: iunie-iulie și septembrie a.c.. În prima tranșă Oficiul Județean de Poștă Suceava a primit 92.118 plicuri cu carduri, din care au înmânat beneficiarilor 90.164. Restul de 1.954 au fost reavizate la subunitățile poștale sau returnate la expeditor cu diverse motive: decedat, refuzat, internat în cămine/centre de stat. Directorul Oficiului Județean de Poștă Suceava, Nicolai Costraș, a precizat că plicurile „în așteptare” pot fi ridicate de beneficiari de la oficiile poștale din localitatea de domiciliu până la data de 30 decembrie a.c.. Celor aproape 2.000 de carduri nepreluate în prima tranșă li se adaugă încă aproape 100 dintre cele din tranșa a doua. În septembrie au fost expediate suplimentar față de prima tranșă 3.215 plicuri care conțineau carduri sociale pentru persoane defavorizate, din care au fost distribuite 3.119 trimiteri, restul de 96 trimiteri fiind reavizate sau returnate la expeditor. 

 

Categoriile de persoane eligibile pentru carduri sociale

Pentru cardurile sociale sunt eligibili pensionarii din sistemul public de pensii și cei aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; copiii şi adulţii încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei; familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 și persoanele fără adăpost.

Tichetele sociale au o valoare de 250 lei și sunt acordate o dată la două luni. Prima tranșă a fost încărcată imediat după predarea cardului către beneficiar și confirmarea de predare în sistemul informatic, sumele cuvenite până la sfârșitul acestui an urmând să fie încărcate în alte trei tranșe. Sumele pot fi folosite în termen de 12 luni de la data încărcării lor.

Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari și doar în cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la magazin sau la restaurant pentru a utiliza banii, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doar 6 oameni ai străzii au fost găsiți de primării pentru acordarea de carduri sociale cu 250 de lei/lună.
 Vizualizări articol: 996 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doar 6 oameni ai străzii au fost găsiți de primării pentru acordarea de carduri sociale cu 250 de lei/lună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei