Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 oct 2022 - Anul XXVII, nr. 236 (8153)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Înapoi acasă

Elevii întorși din străinătate vor beneficia de grupe de acomodare și cursuri de limba română

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Copiii stranierilor, care au studiat peste graniţe după care s-au întors acasă, întâmpină mari deficultăți în a se acomoda în școlile românești, mai ales că programe dedicate de sprijin, de readaptare sau de limbă au lipsit până acum din școlile din țară. 

Pentru a facilita integrarea în sistemul de învățământ de la noi a elevilor care au făcut școală, mai mulți ani, în străinătate, a fost publicată în Monitorul Oficial, în această săptămână, o lege care prevedere înfiinţarea unor grupe de acomodare pentru aceștia.

Grupele de acomodare se adresează elevilor care nu au fost înscriși în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani. Mai exact, legea se adresează atât elevilor care au studiat o perioadă în România, apoi în străinătate, și acum se reîntorc, cât și celor care nu au făcut cunoștință niciodată cu sistemul de aici.

Potrivit legii promulgate, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului care nu a fost înscris în sistemul de învăţământ din România în ultimii doi ani, Inspectoratul Școlar Judeţean organizează în cadrul unităţilor de învăţământ grupe de acomodare, în cadrul cărora sunt predate noţiuni de limbă, cultură românească, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei.

Reglementarea grupelor de acomodare pentru elevii ce au urmat, timp de mai mulți ani, școala în străinătate este necesară, potrivit inițiatorilor măsurii, deoarece astfel are loc “facilitarea integrării acestei categorii de elevi în sistemul de educație din România (…). De asemenea, este vizată pregătirea profesorilor și a psihopedagogilor pentru a-i sprijini, îndruma, acompania și a răspunde nevoilor specifice ale acestora”.

Pentru ca măsura să fie aplicabilă cu adevărat, autoritățile vor trebui să vină, în următoarea perioadă, și cu normele de aplicare.

 

Peste 500 de elevi suceveni reîntorși în țară, de la începutul anului

În județul nostru, tot mai multe familii care au decis cu ani în urmă să ia calea străinătății se hotărăsc să se întoarcă acasă împreună cu copiii lor şi să înceapă o viaţă nouă.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, în ultimii ani numărul elevilor care s-au întors şi au dorit să se înscrie/reînscrie în şcolile din judeţ a crescut constant.

În primele 8 luni ale acestui an, mai mult de 500 de elevi s-au înscris/reînscris în școlile din județ, aceștia întorcându-se din Italia, Belgia, Spania, Anglia, Germania și Austria. Aceștia au solicitat IŞJ atestate de echivalare a studiilor efectuate în străinătate în vederea școlarizării în unități de învățământ din județul Suceava. Doar în această vară instituția a eliberat aproape 300 de astfel de documente, cu peste 30% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut.

Mai mult de jumătate dintre copiii întorși din străinătate în vacanța de vară au fost înscriși în învățământul primar, și anume 178 de elevi. În clasele V-VIII se regăsesc 84 dintre elevii reveniți din străinătate, iar în clasele IX-XI alți 31 de elevi. Cât privește elevii care au solicitat atestate de echivalare în prima jumătate a acestui an (adică în semestrul al II-lea al anului școlar trecut), 120 au fost înscriși în clase primare, 79 în clase gimnaziale și 26 la liceu.

Suceava și Timiș au fost județele unde s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului elevilor întorși din străinătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii întorși din străinătate vor beneficia de grupe de acomodare și cursuri de limba română.
 Vizualizări articol: 691 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii întorși din străinătate vor beneficia de grupe de acomodare și cursuri de limba română0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei