Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 23 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 224 (8141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Moment aniversar

S-au împlinit 200 de ani de la înființarea Bisericii ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Stamate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica cu hramul ,,Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din satul Stamate, comuna Fântânele, a împlinit 200 de ani de existență. Duminică, 18 septembrie, au fost organizate manifestări religioase și artistice, iar oamenii din sat au participat în număr mare la ambele evenimente. Liturghia a fost oficiată de un sobor de șapte preoți, în frunte cu preotul Mihai Leucă. După slujbă a fost organizată o masă festivă la care au luat parte toți cei prezenți, urmând o serie de manifestări artistice pe toloaca din afara Bisericii.

,,La inițiativa preotului paroh Mihai Leucă, Consiliul Parohial, împreună cu ortodocșii din satul Stamate, a fost organizat un eveniment în credință și recunoștință pentru înaintașii noștri. S-au împlinit 200 de ani de când a luat ființă această frumoasă Biserică. Odată cu acest eveniment, au fost organizate diferite manifestări. Pe toloaca din afara Bisericii, acolo unde se desfășurau nunțile acum 30, 40 de ani, a fost montat un cort unde s-au derulat activități culturale”, a precizat consilierul parohial Vasile Marian Sabie, care deține și funcția de viceprimar al comunei Fântânele.

Aflat în funcție încă din anul 1996, preotul Mihai Leucă a primit o diplomă de excelență din partea membrilor Consiliului Parohial și a credincioșilor ortodocși din Stamate.,,Încununarea jertfei mai multor generații, sfânt locașul acesta în care sărbătorim acest eveniment de 200 de ani de la punerea pietrei de temelie, actul de naștere. Noi suntem cei care împlinim aceste două veacuri de existență a Bisericii noastre pe care, cu drag, generații după generații au construit-o, întreținut-o, împodobit-o, au avut grijă de ea, au luptat pentru apărarea ei. Am avut această bucurie de a lucra și noi la sfânta Biserică a moșilor, strămoșilor, părinților și bunicilor noștri, şi care mai departe o vom da în dar copiilor, nepoților, urmașilor noștri. Această Biserică a fost întemeiată pe data de 22 august 1822, iar în anul 1834 a fost sfințită de către Mitropolitul Veniamin Costache. Trăim acest frumos jubileu de ani, două veacuri de existență a Bisericii în care noi ne-am născut într-un Hristos, ne-am spus păcatele, oful și bucuria. Aici, generații de generații și-au luat rămas bun de la cei dragi, dar care s-au alăturat de marea familie în Împărăția lui Dumnezeu. Mulțumim din tot sufletul celor care și-au pus darul lor în acest frumos eveniment, celor care ne-au sprijinit. Eu am fost doar un inițiator în această lucrare”, a transmis preotul paroh Mihai Leucă.

La final, cei prezenți au luat parte la un program artistic, atmosfera fiind întreținută de grupul de copii dansatori ai satului Stamate, coordonat de instructorul Alina Leonte. Pentru implicarea în manifestările artistice prilejuite de sărbătorirea a 200 de ani de la înființarea lăcașului de cult, preotul paroh Mihai Leucă, împreună cu Consiliul Parohial, a acordat diplome de participare și de excelență cântăreților Ionuț Vieru, Mirela Aanei, Ioana Stamate, Formației de dansuri coordonată de instructorul coregraf Alina Leonte și lui Vasile Leontică.

Au urmat, apoi, cântăreții de muzică populară Ionuț Vieru, Mirela Aanei, Ioana Stamate, și fanfara din Stamate, coordonată de trompetistul Vasile Leontică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-au împlinit 200 de ani de la înființarea Bisericii ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Stamate.
 Vizualizări articol: 741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S-au împlinit 200 de ani de la înființarea Bisericii ”Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Stamate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei