Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 21 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 222 (8139)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Costuri mari

Elevii cer soluții eficiente pentru decontarea transportului pentru navetiști

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Consiliul Național al Elevilor (CNE), for reprezentativ al elevilor, solicită Ministerului Educației să găsească un mecanism eficient pentru decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor navetiști.

Aceștia evidențiază faptul că proiectele propuse de oficialii de la București nu îi ajută în totalitate pe elevi, întrucât aceștia nu își vor putea deconta abonamentele integral.

CNE mai arată că problematica transportului elevilor persistă de ani de zile, iar o soluție este imperios necesară întrucât rata abandonului școlar și prețurile practicate de operatorii de transport cresc într-un ritm accelerat.

În județul nostru, numărul elevilor navetiști este printre cele mai mari din țară, iar costul abonamentelor este ridicat din cauza distanțelor mari pe care elevii le parcurg zilnic. De altfel, chiar ministrul Sorin Cîmpeanu a recunoscut că Suceava este „într-adevăr cel mai scump loc din România” în ceea ce privește costul abonamentelor plătite de elevi pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la școală.

 

Ce vor elevii

„Proiectul OUG propus de Ministerul Educației implementa un nou mecanism pentru decontarea cheltuielilor de transport ale elevilor navetiști: o sumă forfetară, în valoare de 50 de lei pentru primii 3 kilometri parcurși, ulterior fiind adăugați câte 5 lei pentru fiecare kilometru în plus. Reprezentanții elevilor au venit în fața conducerii Ministerului Educației cu zeci de abonamente ale elevilor din întreaga țara, care, urmând formula de calcul propusă de Ministerul Educației, ar primi, într-un caz norocos, puțin peste jumătate din suma reală”, menționează Consiliul Național al Elevilor.

Spre exemplu, în județul Bihor, un elev navetist care se află la 7 kilometri de localitatea în care studiază plătește lunar un abonament în valoare 210 lei. Conform proiectului lansat în dezbatere publică de Minister, acest elev ar urma să primească înapoi 105 lei. În aceeași notă, un elev din județul Botoșani, care face o navetă de 21 de kilometri, plătește, lunar, un abonament în valoare de 440 lei. Dacă OUG-ul ar fi aprobat în această formă, elevul ar primi înapoi doar 210 lei.  

Reprezentanții elevilor mai menționează că deși soluția propusă de Ministerul Educației nu este ideală, ea reprezintă o variantă de compromis, care trebuie folosită până cel târziu la începutul anului 2023, atunci când se va aproba o nouă lege a bugetului de stat.

Elevii propun introducerea, în bugetul de stat, a unor sume care să acopere cheltuielile de transport ale elevilor, ca ele să fie ulterior transferate, prin cote defalcate din taxa pe valoare adăugată, către consiliile județene, ei fiind cei responsabili de gestionarea serviciilor de transport de la nivel județean.  

În acest sens, elevii reprezentanți solicită ferm Guvernului României să țină cont de realitatea din teren și să își asume, la nivelul întregii coaliții de guvernare, trecerea la subvenționarea cheltuielilor de transport ale elevilor

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii cer soluții eficiente pentru decontarea transportului pentru navetiști.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii cer soluții eficiente pentru decontarea transportului pentru navetiști0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei