Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 221 (8138)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Doliu

S-a stins din viaţă medicul chirurg Constantin Moldovanu, fost director al Spitalului Fălticeni timp de 23 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici chirurgi din Fălticeni, fost director al Spitalului Municipal, dr. Constantin Moldovanu, a încetat din viață sâmbătă, 17 septembrie, la vârsta de 89 de ani. Din cauza unor probleme de sănătate – fractură de șold (operată și rezolvată), diabet, pneumonie severă, medicul era internat de o lună de zile în spitalul pe care l-a condus aproape un sfert de secol.

Actualul director, dr. Vlad Morariu, a declarat că în semn de respect pentru doctorul Moldovanu, la pavilionul central și la secția Boli infecțioase, unde a încetat din viață, a fost arborat un drapel negru. „A fost un chirurg foarte bun, opera patologii diverse, inclusiv urologică și ortopedică. Cât a fost în spital era un flux foarte mare de pacienți la chirurgie”, a afirmat doctorul Morariu.

 

Remember

Dr. Constantin Moldovanu s-a născut în Văscăuți - Hotin, a mers la Școala Primară Rădăuți Prut și la Liceul Teoretic “Grigore Ghica” din Dorohoi și a absolvit ca șef de promoție Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină din Iași.

În anul 1960 a mers ca medic stagiar la Spitalul din Zvoriştea, unde a fost și director până în 1965, când s-a transferat la spitalul din Fălticeni.

Între anii 1965-1968 a fost medic secundar Chirurgie generală şi medic-şef al Secţiei Sanitare Raion Fălticeni, apoi până în 1983 a ocupat funcţia de medic specialist organizare sanitară şi sănătate publică în cadrul Sfatului Raional Fălticeni.

Din 1969 a devenit medic specialist Chirurgie generală, iar din 1983 medic primar Chirurgie generală. Director al spitalului a fost în perioada 1970-1993, iar din 1993 până în 1998 a fost şeful secţiei Chirurgie.

S-a pensionat în anul 1999, dar a continuat să lucreze în cadrul cabinetului privat.

Pe lângă activitatea de asistență medicală, dr. Moldovanu a desfășurat și activitate științifică în cadrul Uniunii Societăţilor Ştiinţelor Medicale - studii clinico-statistice de morbiditate şi demografie în teritoriul arondat spitalului din Fălticeni, studii despre cazurile clinice în urgenţele medico-chirurgicale şi studii despre tehnicile operatorii.

S-a implicat în ridicarea noului sediu al Policlinicii din Piața Mihail Sadoveanu, inaugurat în 1966, în deschiderea a șase dispensare medicale, în modernizarea și transformarea Spitalului Evreiesc în maternitate și a modernizat clădirea Spitalului “Stamati” din Fălticeni.

În anul 1987, pe fondul creșterii numărului de pacienți, a fost printre inițiatorii demersurilor pentru construirea unui nou spital municipal.

În timpul cât a fost director al Spitalului Orășenesc Fălticeni, în anii 1982, 1985 şi 1986 instituția medicală a ocupat locul  I la nivel naţional, în clasificarea Ministerului Sănătăţii şi Uniunii Sindicatelor Sanitare. În 2021 a primit titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni.

Înmormântarea va avea loc marți, 20 septembrie a.c., la Cimitirul Oprișeni din municipiul Fălticeni.

 

A făcut peste 10.000 de operaţii şi a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”

În cei 39 de ani de carieră medicală, dr. Constantin Moldovanuafăcut peste 10.000 de operaţii mari şi mijlocii, a fost membru al Consiliului Sanitar Superior şi a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sanitar”.

S-a căsătorit în 1960 cu Eugenia Moldovanu, medic primar Medicină Internă, şef secţie Medicală Spital Fălticeni (decedată în anul 2005), are doi copii, Dan, inginer, şi Radu, care a urmat pasiunea şi profesia tatălui, fiind medic chirurg în Franţa.

„Medicul Constantin Moldovanu a rămas profund ataşat municipiului Fălticeni, remarcându-se ca o personalitate responsabilă, cu puternic simţ civic şi patriotism local. A fost un reper pentru medicina regională şi, aş îndrăzni să spun, chiar naţională, fiind formator pentru medicii tineri, viitorii noştri salvatori”, a precizat primarul Cătălin Coman.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a stins din viaţă medicul chirurg Constantin Moldovanu, fost director al Spitalului Fălticeni timp de 23 de ani.
 Vizualizări articol: 1352 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
S-a stins din viaţă medicul chirurg Constantin Moldovanu, fost director al Spitalului Fălticeni timp de 23 de ani5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei