Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 216 (8133)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Meserie importantă

Cum a trăit un sucevean întâlnirea internațională a coșarilor, eveniment organizat în Italia

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O importantă delegație din România a participat anul acesta la întâlnirea internațională a coșarilor, care a avut loc în Italia. În delegația României au fost și doi suceveni, iar unul dintre aceştia ne-a dezvăluit cum a trăit acest eveniment, mai ales că timp de doi ani coșarii nu s-au putut vedea din cauza pandemiei de Covid. Întâlnirea, ajunsă la ediția cu numărul 39, s-a derulat în localitatea Santa Maria Maggiore, la începutul acestei luni, sub denumirea Raduno Internaționale dello Spazzacamino.

La eveniment au fost prezenți 900 de coșari din 20 de țări, iar delegația română a fost condusă de maestrul Mircea Bălșoianu și președintele ASFOCH România, Cristian Simion. Unul dintre cei doi suceveni prezenți la întâlnirea din Italia, Cezar Cătălin Șlincu, spune că și acum, la zile bune de la finalul evenimentului, simte emoțiile. ”Cu mândrie, vă spun că am participat la  Raduno Internaționale dello Spazzacamino, ediția a 39-a, în Santa Maria Maggiore – Italia, alături de colegii din ASFOCH România, având onoare de a defila cu drapelul țării. O amintire de neuitat: <mergi o dată, apoi vei merge în fiecare an>”, a transmis cu emoție Cezar Cătălin Șlincu.

Coșarii prezenți la eveniment au purtat în mâini uneltele meseriei, colorați cu funingine pe față și cu haine de lucru tradiționale (toate negre, cu excepția delegației olandeze, care s-a remarcat mereu prin uniforma ei albă). Curățătorii de coșuri aleg o anumită vale italiană, Val Vigezzo, valea coșurilor. De aici, emigranți din Vigezzo, tineri și foarte tineri, au plecat în căutarea norocului și a muncii, nu numai în câmpiile din nordul Italiei, ci și mai ales în străinătate. Din această vale alpină de la granița cu Elveția au plecat generații întregi de emigranți curățători de coșuri de-a lungul potecilor care duceau spre Franța, Germania, Austria și Olanda și sacrificiile lor au fost enorme, dar tocmai în 1800 exploatarea copiilor a scris una dintre cele mai dramatice pagini ale acestei relații dintre om și funingine.

Micul coș de fum al monumentului Malesco, cel mai populat oraș din valea piemonteză, este poate cel mai reprezentativ simbol al acestuia. Este vorba de Faustino Cappini, originar din Re, alt oraș din aceeași vale, care, după ce a terminat de curățat un coș de fum și-a ridicat mâinile pentru a demonstra că a terminat treaba: atingând firele de înaltă tensiune, micuțul a murit electrocutat.

Douăzeci de națiuni au fost reprezentate în acest an, cu două noi înscrise, Croația și Bulgaria, care pentru prima dată au fost prezente cu propria delegație de coșari. Germania, Elveția, Danemarca, Suedia și Finlanda au fost cele mai reprezentate națiuni în marea paradă. Evenimentul istoric este organizat de Asociația Națională a Curățătorilor de Coșuri, în colaborare cu Municipiul Santa Maria Maggiore și Pro Loco din Santa Maria Maggiore.

Această profesie străveche, cea de curățător de coșuri, prilejuiește acest eveniment unic în lume, capabil să atragă în fiecare an mii de vizitatori din toată Italia și nu numai. Tradiții, povești autentice și implicații uneori dramatice care pot și trebuie redescoperite (tot datorită vizitei la Muzeul Curățătorului de Coșuri din Santa Maria Maggiore, care întâmpină peste 10.000 de vizitatori în fiecare an), culori și mirosuri ale trecutului, un salt în trecutul și de asemenea în viitorul unei profesii importante și astăzi protejate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum a trăit un sucevean întâlnirea internațională a coșarilor, eveniment organizat în Italia.
 Vizualizări articol: 1194 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cum a trăit un sucevean întâlnirea internațională a coșarilor, eveniment organizat în Italia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei