Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 212 (8129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Tablou sărăcăcios

Elevi din Stamate învață într-o școală de chirpici, de 60 de ani, cu toalete noi, dar nefuncționale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Săli de clasă și condiții înțepenite în trecut, toalete insalubre și șubrezite rămase în urma civilizației înseamnă pentru elevii de la marginea satului Stamate „la școală”.

Școala Nr. 2 din Stamate, școala „din vale”, cum le este cunoscută localnicilor, este frecventată de circa 25 de elevi, marea majoritate de etnie romă. De altfel, întreaga comunitate de romi din cătun este una marcată de lipsuri, nevoiașă.

Autoritățile locale au încercat în urmă cu doi ani de zile să „spargă” peisajul sărăcăcios al școlii din cătun și să le pună la dispoziția elevilor toalete moderne.

Au ridicat un grup sanitar lângă școala veche de peste 60 de ani, însă proiectul a rămas în coadă de pește, fiind finalizat în proporție de 65%. Investiția a ajuns la 60.000 de lei, bani din bugetul primăriei, însă în stadiul actual nu are apă, obiecte sanitare și nu poate fi folosită.

Primarul Vasile Hîj ne explică faptul că această construcție va fi lipită de viitoarea clădire a școlii pe care promite să o ridice până în vara anului viitor, garantând cu mandatul său. Asigură că din anul școlar următor, școala din chirpici va rămâne doar o amintire, iar elevii de la periferia satului Stamate vor avea condiții precum colegii lor de la celelalte școli din comună.

”Inițial, aceste toalete trebuiau lipite de școala veche, însă constructorul ne-a spus că pereții din chirpici ai clădirii vechi nu ar suporta fuziunea cu acest grup sanitar. Am schimbat planurile, iar aceste toalete vor face parte din noua școală pe care o vom ridica până anul viitor. Lucrările le vom începe în jurul datei de 15 octombrie, toată documentația este gata”, spune Vasile Hîj.

 

Părinții nu vor să-și lase copiii la școlile moderne, dar departe de casă

Clădirea bătrânească a școlii adăposteşte două săli de clasă foarte mici, rudimentare, mobilate cu bănci vechi, din peisaj nelipsind soba cu lemne şi robinetul din tablă, cu lighean.

Elevii sunt nevoiți să străbată curtea școlii prin frig sau ploaie pentru a ajunge la veceu, o toaletă primitivă, din spatele școlii.

Părinții de la marginea satului Stamate recunosc că școala nu le oferă condiții decente copiilor lor, însă refuză să-i transfere pe aceștia la celelalte școli din comună, modernizate.

Amenință că nu-și vor mai da copiii la școală dacă aceștia vor fi nevoiți să facă naveta către celelalte unități din comună, chiar dacă celor mici le va fi asigurat transportul cu microbuze școlare.

„S-a vorbit de segregare școlară la Stamate, însă această etichetă nu reflectă situația de aici. Părinții vor ca această școală să funcționeze în continuare, nu acceptă să-și trimită copiii în celelalte școli din comună, unde condițiile sunt foarte bune. Noi le-am propus transferul, relocarea, le punem la dispoziție microbuze, am încercat să-i mixăm pe acești elevi cu ceilalți, dar părinții nu vor să audă. Vor școala aproape de casă, chiar și în aceste condiții de aici. Desigur, își doresc, cum e și normal, ca școala nouă să fie gata cât mai repede”, menționează primarul Hîj și directoarea școlii din Bănești, de care aparțin toate școlile din comună, Corina Bălan.

 

Doamna Dana și domnul Doru, a doua familie a copiilor

Adunați ciorchine în fața școlii, părinții devin vehemenți doar la propunerea de a-și transfera copiii.

Nu vor să o părăsească pe „doamna Dana”, învățătoarea de la clasele III-IV, și nici pe „domnul Doru”, învățătorul de la clasele mici, care în cariera sa de peste 25 de ani a avut în grijă doar formațiuni din învățământul simultan.

Sunt dascăli care primesc în fiecare dimineață afecțiunea micuților de la Stamate, în schimbul unei mici atenții de care învățătorii nu uită.

Pentru romii de la periferia satului Stamate, „doamna Dana” este a doua mamă a copiilor, parte din familie.

„Când le e foame copiilor le aduce să mănânce, când le e frig îi îmbracă, ea știe și bune, și rele despre noi, îi duce în excursie la Suceava, suntem o familie aici”, povestesc părinții.

„Sunt copii care nu au văzut niciodată o toaletă, nu știu să o folosească. Ei merită mai mult”, conchide domnul Doru.

 

Oficiali ai Ministerului Educației pun lacătul, temporar, pe Şcoala 2 Stamate

Prezent la Suceava pentru a cerceta o posibilă segregare la școala de la Stamate, Marian Daragiu, subsecretar de stat în Ministerul Educației, a menționat că Școala 2 Stamate va fi închisă până la finalizarea unui corp de clădire care să ofere copiilor condiții decente.

„Am văzut o școală care, sincer, mi-a amintit de poveștile lui Creangă. Cu podele de lemn, sobă cu lemne, făcută din chirpici, cu un miros greu, de petrol. Acolo e o situație total neconformă, nu putem accepta ca elevii să învețe în acele condiții total improprii. Școala se închide de luni, iar elevii vor fi relocați temporar la Şcoala Nr. 1, beneficiind de transport cu microbuzul școlar”, a explicat Marian Daragiu.

Acesta a povestit că s-a lovit de vehemența părinților care au refuzat cu înverșunare transferul elevilor la Şcoala 1 din comună.

„Am purtat discuții lungi cu aceștia, am dus muncă de convingere, pentru a-i lămuri că elevii nu pot sta aici, în această școală total neconformă. Am semnat cu fiecare un proces-verbal precum că își dau acordul pentru transfer”, a mai povestit oficialul de la București.

Acesta a mai spus că cei doi învățători din școală își vor păstra clasele, chestiune cerută imperativ și de părinți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi din Stamate învață într-o școală de chirpici, de 60 de ani, cu toalete noi, dar nefuncționale.
 Vizualizări articol: 1033 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Elevi din Stamate învață într-o școală de chirpici, de 60 de ani, cu toalete noi, dar nefuncționale3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei