Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 212 (8129)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Luare și dare de mită

Diplome false care atestau absolvirea a doi ani de liceu, cumpărate cu 1.000 de euro bucata

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O femeie care a lucrat ca secretar-șef la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret a fost recent trimisă în judecată într-un dosar de luare de mită, alături de doi frați, care sunt inculpați în calitate de mituitori. Dosarul are în spate o poveste interesantă, fiind vorba de două diplome emise în fals, integral, prin care beneficiarii apăreau că au urmat doi ani de școală la colegiul tehnic, deși nu au urmat vreun curs.

Cercetările au dus la concluzia că beneficiarii au plătit câte 1.000 de euro fiecare pentru respectiva diplomă, falsificată integral, cu tot cu foile matricole.

 

I-a rezolvat din pix de doi ani de școală

În anul 2015, frații Gabriel și Tudor Iliaș, veniți de la muncă din străinătate, au vrut să-și finalizeze studiile liceale, adresându-se unui liceu privat din Suceava. Unul începuse o școală de ucenici, în timp ce al doilea absolvise opt clase, astfel că au căutat o modalitate de a termina studiile cât mai repede.

Nu s-a putut stabili pe ce filieră, însă, au ajuns la Viorica Bordianu, secretarul-șef de la Colegiul Tehnic din Siret, unde au întrebat ce soluții sunt pentru ei.  

Din cercetări și audieri a rezultat că angajata școlii a fost chiar cea care a venit cu soluția.

Inculpata a venit cu ideea de a le emite certificate de absolvire a claselor a IX-a și a X-a, precum și foile matricole aferente, spunându-le că documentele vor fi originale, cu ștampile și semnături originale, și că acestea vor atesta absolvirea cursurilor inferioare ale liceului.

Inculpata ar fi pretins suma de 1.000 de euro de la fiecare din cei doi, tranzacția având loc la domiciliul femeii, a rezultat din cercetări.

 

Cum s-a descoperit totul

Diplomele și foile matricole au fost folosite de cei doi la înscrierea pentru continuarea studiilor liceale, începând cu clasa a XI-a. Doar că la un moment dat cineva care a verificat documentele a observat ceva în neregulă, în special date incomplete, mai ales în foile matricole. S-a luat legătura cu conducerea Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” Siret, iar după mai multe încercări eșuate de lămurire a situației s-a ajuns la secretarul-șef, Viorica Bordeianu.

În februarie 2019, Poliția orașului Siret a fost sesizată printr-o plângere penală referitoare la întocmirea în fals a unor documente de absolvire a ciclului inferior al liceului. Acesta a fost punctul de plecare al anchetei care a urmat, privind infracțiunea de luarea de mită. Cercetările au fost preluate de structurile anticorupție, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. 

Pe parcurs au fost audiați martori, apoi suspecții, deveniți între timp inculpați, stabilindu-se situația de fapt relatată pe scurt în acest articol. 

Viorica Bordianu a declarat în fața anchetatorilor că nu-și mai aduce aminte de respectivele diplome și în ce condiții au fost emise.

 

Semnăturile de pe diplome erau autentice

Prin funcția de secretar-șef femeia completa, elibera și ținea evidența actelor de studii, completa fișele matricole, cataloagele de corigență și se ocupa de arhivarea documentelor școlare.  

Pe parcursul anchetei, directorul colegiului și-a recunoscut semnătura pe diplomă și a precizat că semna în mod curent actele de studii care erau completate de secretarul instituției, fără a avea cum să le verifice în amănunt.

Concluzia anchetei coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a fost că inculpata a fost cea care a pus la cale singură planul privind emiterea diplomelor false, contrafăcute integral, în schimbul sumei de 1.000 de euro.

Nu sunt date că astfel de episoade s-ar fi repetat la respectivul colegiu.

Dosarul în care sunt judecați Viorica Bordianu și cei doi frați mituitori a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Suceava, aflându-se în faza de cameră preliminară.  

Inculpații se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o sentință definitivă a judecătorilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diplome false care atestau absolvirea a doi ani de liceu, cumpărate cu 1.000 de euro bucata.
 Vizualizări articol: 4265 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Diplome false care atestau absolvirea a doi ani de liceu, cumpărate cu 1.000 de euro bucata3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei