Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 31 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 204 (8121)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prețuri

Costul drumului Suceava - Iași a crescut cu aproape 19 milioane de euro față de 2019 și cu peste 34 milioane de euro față de 2016

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Devizul general actualizat și principalii indicatori tehnico-economici actualizați pentru lucrările de modernizare a axei rutiere strategice Suceava-Iași s-au aprobat, marți, în plenul Consiliului Județean Suceava. Valoarea totală a investiției s-a majorat de la 226.604.822,05 lei cu TVA inclus, aprobată în august 2019 de consilierii județeni, la 319.490.954,07 lei cu TVA inclus. În euro, valoarea din 2019 era de 45,964 de milioane de euro, iar cea de acum este de 64,805 milioane de euro, o creștere de 18,841 de milioane de euro. Față de 2016, când s-au aprobat indicatorii tehnico-economici și devizul general, pe baza cărora a fost întocmit contractul de finanțare cu bani europeni, costul este mai mult decât dublu: în anul 2016, devizul general era de 30,620 de milioane  euro; diferența față de cel aprobat marți de consilieri este de 34,185 de milioane de euro.

În urma procedurii de licitație pentru continuarea lucrărilor, demarată de Consiliul Județean imediat după încheierea ședinței de marți, în care s-a aprobat actualizarea devizului și indicatorilor, este de așteptat ca prețul să scadă. 

În cadrul ședinței de marți, administratorul public Irina Vasilciuc a prezentat pe scurt istoricul derulării acestei investiții. Ea a arătat că acordurile contractuale încheiate în anul 2020 în vederea execuției lucrărilor aferente tronsonului de drum din județului Suceava au fost reziliate la cererea constructorului și au fost întreprinse demersurile în vederea inițierii unei noi proceduri de achiziție publică pentru desemnarea constructorilor care să finalizeze obiectivul de investiție început. Durata estimată a lucrărilor care mai sunt de efectuat este de 15 luni de la data semnării contractelor, cu încadrarea în perioada de eligibilitate a contractului de finanțare.

„Ca urmare a rezilierii de către asocierile – antreprenor a contractelor de execuție lucrări ce au fost încheiate în anul 2020, precum și a creșterii semnificative a prețurilor la materiile prime, materiale din domeniul construcțiilor, la energie, gaze naturale și combustibili, ca efect al crizelor la nivel internațional, pentru finalizarea obiectivului de investiție început este necesară actualizarea devizului general și a indicatorilor tehnico-economici aferenți”, a explicat Irina Vasilciuc.

 

Lucrările de remediere a degradărilor sunt estimate la 18,772 milioane lei

Devizul general actualizat aferent lucrărilor executate are valoarea de 85,288 milioane de lei cu TVA inclus, iar devizul general actualizat aferent lucrărilor rest de executat este de 228,140 milioane de lei cu TVA inclus. Până la data rezilierii (înainte de actualizare), valoarea lucrărilor neexecutate de asocierile – antreprenor a fost de 143,398 milioane de lei cu TVA inclus, exprimată în prețurile din ofertă la nivelul anului 2020.  

Din valoarea totală actualizată a obiectivului de investiție, de 319,490 milioane lei, suma de 6,062 milioane lei reprezintă plăți aferente proiectării și asistenței tehnice (toate fazele de proiectare, obținerea avizelor, acordurilor și autorizațiilor, asistență tehnică din partea proiectantului, asistență tehnică pentru supervizarea lucrărilor de execuție, consultanță), iar suma 85,288 milioane lei reprezintă plăți efectuate aferente lucrărilor executate - contravaloarea lucrărilor executate ajustate prin revizuire + comisioane, cote, taxe legale aferente lucrărilor. Diferența de 228,140 milioane lei, până la concurența cu valoarea totală actualizată a devizului general, reprezintă valoarea estimată aferentă execuției lucrărilor - rest de executat, din care: 224,889 milioane lei reprezintă valoarea estimată actualizată a lucrărilor - rest de executat (la nivelul anului 2022), iar 3,250 milioane lei sunt cheltuieli diverse și neprevăzute + comisioane, cote, taxe legale aferente acestora.

În valoarea estimată aferentă execuției lucrărilor - rest de executat se regăsesc: valoarea lucrărilor de remediere a degradărilor rezultate din expertiza tehnică - în cuantum de 18,772 milioane lei și valoarea lucrărilor rămase de executat (neexecutate de asocierile – antreprenor în perioada contractuală) - în cuantum de 206,117 milioane de lei. „Creșterea prețurilor din piața construcțiilor între anii 2020-2022 a determinat o majorare a valorii lucrărilor rămase de executat cu 62.718.585,68 lei cu TVA inclus”, a precizat Irina Vasilciuc. De asemenea, ea a subliniat că nu au fost operate modificări de natură tehnică asupra studiului de fezabilitate aprobat de către Consiliul Județean Suceava în anul 2016.

Lucrarea începută și abandonată este extrem de întinsă și cuprinde DJ 208 limită județ Iași – Budeni - Dolhasca și DJ 208A Suceava – Ipotești – Bosanci – Udești – Liteni - Dolhasca, respectiv DJ 209C Suceava – Frumoasa – Liteni – Stroiești – Costâna - Dărmănești. În total este vorba de 75 de kilometri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Costul drumului Suceava - Iași a crescut cu aproape 19 milioane de euro față de 2019 și cu peste 34 milioane de euro față de 2016.
 Vizualizări articol: 1227 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Costul drumului Suceava - Iași a crescut cu aproape 19 milioane de euro față de 2019 și cu peste 34 milioane de euro față de 20160.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei