Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 191 (8108)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

Actori amatori de succes

„Mireasa” și „mirele” din filmul „Nuntă în Bucovina” sunt absolvenți ai Colegiului „Petru Rareș”, studenți în anul I la Matematică și Calculatoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vedetele filmului „Nuntă în Bucovina”, Daniela Ciornei – personajul „miresei” Savetuca, și Vasile Leșan, „mirele” Vasilică, la fel ca și ceilalți aproximativ 400 de protagoniști din Botoșana și Pârteștii de Sus, s-au văzut pentru prima dată în film la premiera care a avut loc luni, 15 august, la Pârteștii de Sus.

Cei doi eroi principali, mireasa Savetuca și mirele Vasilică, sunt interpretați de Daniela și Vasile, care la momentul filmărilor erau elevi ai Colegiului Național „Petru Rareș” din Suceava. Acum sunt studenți în anul I, Daniela la Facultatea de Matematică a Universității "A.I. Cuza" din Iași și Vasile la Facultatea de Automatică și Calculatoare la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi" din Iași.

Luni, înainte de premieră, în timp ce era îmbrăcată în straie tradiționale și i se împletea părul, conform vechilor obiceiuri, Daniela a mărturisit că din timpul filmărilor, cel mai mult i-a plăcut când a fost petrecută din casă, de către flăcăi, și „Iertăciunea”, iar frumusețea tradițiilor populare a făcut-o să își dorească și ea o nuntă tradițională.

Ca mire în „Nuntă în Bucovina” Vasile a fost nevoit să învețe să călărească, și asta pentru că în acest film nu s-au folosit dubluri, ci fiecare personaj a interpretat fidel rolul asumat.

 

 

Filmul etnografic "Nuntă în Bucovina" a fost realizat de echipa de la Centrul Culturii Tradiționale de la Centrul Cultural Bucovina, la solicitarea Consiliului Județean Suceava, inițiativa aparținându-i președintelui CJ, Gheorghe Flutur. „Nuntă în Bucovina” a însemnat documentare temeinică, efectuată de specialiștii de la Centrul Culturii Tradiționale - etnologul Ancuța Crețu, doctorul în muzicologie Constanța Cristescu, consultantul folclor muzical Oana Sîrbu și consultantul artă populară Gabriela Teișanu; pregătirea caselor tradiționale; peste 40 de ore de filmări și sute de ore alocate pentru montaj, precum și un sprijin consistent din partea administrațiilor locale din cele două sate și din partea localnicilor. Documentarul integral are 90 de minute, dar la premiera de la Pârteștii de Sus a fost prezentat un rezumat de 30 de minute. Filmările au avut loc în perioada iulie-august 2021, în localitățile Botoșana și Pârteștii de Sus. În film apar gospodari din cele două localități, cunoscători ai rânduielii nunților de altădată, copii, tineri și lăutari.

Povestea filmului a început în anul 2021, când echipa Centrului Cultural „Bucovina”, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Suceava, Gherghe Flutur, a realizat un film documentar etnografic cu privire la obiceiurile de nuntă din subzona Humor, pornind de la reconstituirea unei nunți cu toate cele trei etape principale - logodna, nunta propriu-zisă și obiceiurile de după nuntă - potrivit tradițiilor din perioada anilor 1960-1970.

Luni după-amiază, imașul Rodinii din Pârteștii de Sus s-a umplut de săteni, care au venit să vadă filmul și să petreacă la Jocul de pe toloacă sau hora satului, cum se numea pe vremuri. Au fost, de asemenea, prezenți primarii celor două localități în care s-au făcut filmările și care au sprijinit proiectul, Ioan Ghiață, de la Botoșana, și Petru Todosi, de la Cacica, inițiatorul evenimentului, Gheorghe Flutur, venit cu soția sa, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Dan Cadariu, prefectul județului, Alexandru Moldovan, vicepreședintele CJ Niculai Barbă, primarul Sucevei, Ion Lungu, președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, împreună cu soția sa, deputatul Victoria Longher, deputatul Bogdan Gheorghiu, administratorul public Irina Vasilciuc, toți îmbrăcați în straie populare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mireasa” și „mirele” din filmul „Nuntă în Bucovina” sunt absolvenți ai Colegiului „Petru Rareș”, studenți în anul I la Matematică și Calculatoare.
 Vizualizări articol: 4821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 4 voturi
„Mireasa” și „mirele” din filmul „Nuntă în Bucovina” sunt absolvenți ai Colegiului „Petru Rareș”, studenți în anul I la Matematică și Calculatoare3.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei