Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 aug 2022 - Anul XXVII, nr. 179 (8096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Între Rădăuți și Dornești

Cruce de aproape 20 de metri înălțime, instalată și sfințită pe Dealul Crucii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O cruce metalică domină, de câteva zile, zona situată între localitățile Rădăuți și Dornești, după ce un proiect inițiat de un grup de credincioși s-a transformat în realitate. Totul pornește în urmă cu aproape trei sute de ani, când în apropierea orașului Rădăuți, pe colina din partea de nord a orașului, a fost ridicat un observator din lemn, care avea deasupra o troiță (Sfânta Cruce) și care ulterior a dat numele acestei coline, mai exact Dealul Crucii. Regimul politic instituit în 1945 a șters de pe fața pământului acest edificiu. Anii au trecut, dar amintirea acestui monument a rămas vie în conștiința locuitorilor din zona Rădăuți.

În aceste condiții, pentru a reînvia încărcătura istorică a acestui loc, în primăvara acestui an a fost inițiat un proiect care avea ca scop ridicarea unei noi cruci, proiect inițiat de unul dintre fiii comunei Dornești, inginerul Gabriel Flutur, preotul Mihai Fediuc și pensionarul Constantin Lazăr, care sunt inițiatorii, dar și ctitorii noului edificiu. În același timp, doi gospodari de ispravă din comuna Marginea au ajutat cu materialele de construcție, iar lucrările de asamblare au fost executate în curtea parohiei „Sfântul Ilie” din municipiu de către binevoitori jertfelnici, Petru Popescul, Mihai Breabăn, Cristian Popescu, Leontie Ciobanu, Vasile Popescul, Iosif Cuțuleac, Gheorghe Șpac și Sorin Nicoară. Ulterior, s-au alăturat acestui proiect credincioși și firme, care au susținut duhovnicește și material lucrarea. De asemenea, un sprijin permanent a venit și din partea părintelui protopop Ionel Maloș. 

 

Crucea are o înălțime de 12 metri și este așezată pe un soclu de 4 metri înălțime

Lucrările s-au încheiat în luna iulie, iar finalizarea proiectului s-a realizat prin amplasarea Sfintei Cruci la locul desemnat cu autorizare, o suprafață de teren de pe Dealul Crucii, teren dăruit de Virginia Drahta și familia sa. Ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit a fost nevoie și de binecuvântarea lui Dumnezeu, condiții în care PS Damaschin Dorneanul, Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și credincioși, a oficiat slujba de târnosire, în prezența a peste opt sute de enoriași.

Crucea are o înălțime de 12 metri și este așezată pe un soclu de 4 metri înălțime, ceea ce o face vizibilă în municipiul și zona Rădăuți.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cruce de aproape 20 de metri înălțime, instalată și sfințită pe Dealul Crucii.
 Vizualizări articol: 806 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Cruce de aproape 20 de metri înălțime, instalată și sfințită pe Dealul Crucii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei