Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 170 (8087)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Dosar interminabil

Rădăuțeanul care a lovit un polițist cu sabia în cap solicită tot mai apăsat mutarea din penitenciar în arest la domiciliu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dosarul privind cea mai importantă grupare de traficanți de droguri de la Rădăuți destructurată de procurorii de la DIICOT, dosar care are în centrul său actul de agresiune extremă comis asupra polițistului Dan Ciprian Sfichi, lovit cu o sabie în cap în timp ce pătrundea în casa unuia dintre inculpați, în cadrul perchezițiilor dispuse pe 5 decembrie 2017, se judecă în continuare la Tribunalul Botoșani, într-o secretomanie aproape totală. Dosarul nu apare în varianta sa prescurtată nici măcar pe portalul instanțelor de judecată. Ce știm cert este că nu s-a dat încă nici o condamnare, asta deși la finele acestui an se împlinesc cinci ani de la atacul care l-a nenorocit pe viață pe polițistul Sfichi și tot aproape cinci ani de când inculpatul trimis în judecată, Alexandru Huțuleac, este arestat preventiv.

 

Un acuzat arestat nu poate fi ținut închis mai mult de cinci ani, dacă nu este condamnat la prima instanță

Din punct de vedere al legii, al Codului Penal, inculpatul se bucură de prezumția de nevinovăție, sau, altfel spus, nu poate fi ținut la nesfârșit după gratii fără a fi condamnat măcar de o instanță.

După cum stipulează articolul 239 din Noul Cod de Procedură Penală, ”în toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanță nu poate depăși 5 ani”. Iar termenul de cinci ani se apropie destul de vertiginos.

 

Avocații încearcă să convingă că arestul la domiciliu este o măsură la fel de sigură și că probatoriul procurorilor nu ar fi suficient de solid

Pe acest fond, avocații inculpatului solicită tot mai intens de la începutul acestui an schimbarea arestului preventiv cu arestul la domiciliu.

Aceștia invocă argumente cu trimitere la hotărâri ale CEDO și arată că faptul că prelungirea procesului nu corespunde nici unui motiv acceptabil pentru deținerea unei persoane în cursul procesului pe o perioadă atât de îndelungată. Avocații mai arată că martorii din dosar au dat declarații incoerente, iar unii și le-au modificat, în timp ce alții și-au retras declarațiile date în faza de urmărire penală și au arătat că au fost constrânși sau speriați de organele de anchetă.

Se face referire inclusiv la declarațiilor martorilor direcți (cei trei polițiști care au intrat în casa lui Huțuleac) și se susține în continuare că ”Duțu” a fost trezit brusc din somn de loviturile de berbece și a crezut că este atacat de rivali.  Aceasta este de altfel principala apărare a inculpatului, susținerea că nu a știut că cei care intră peste el în casă sunt polițiști, deoarece aceștia nu ar fi respectat pașii și procedurile legale.

Plecând de la presupusele erori ale percheziției, avocații susțin că arestul preventiv nu mai poate fi menținut. Se mai amintește și că toți ceilalți inculpați din dosar sunt în libertate, ba, mai mult, fără a avea vreo interdicție.

Avocații nu au curajul de a cere chiar punerea în libertate directă, ci schimbarea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Prin arest la domiciliu, Huțuleac nu ar putea supune la presiuni directe martori din dosar și nici nu s-ar putea sustrage, însă asta la nivel de teorie. Se știe că arestul preventiv înseamnă că inculpatul stă în casa lui, la domiciliul pe care îl alege, însă nu este păzit permanent.

 

”Duțu” se plânge de condițiile din penitenciare și se cere acasă alături de copilul minor

În declarația dată în fața judecătorilor, inculpatul a arătat că are o durată foarte mare de arest preventiv, timp în care a fost în două penitenciare și cunoaște condițiile grele din arest, acasă având un copil minor. Menționează că dacă va fi plasat în arest la domiciliu va respecta toate obligațiile instituite în sarcina sa. El a mai declarat că nu are niciun motiv de sustragere de la cercetarea judecătorească, că a spus adevărul, că nu a cunoscut că va veni poliția la percheziție.

 El mai declarat că nu are nimic de ascuns și că dacă va fi pus sub măsura arestului la domiciliu nu va comite alte infracțiuni.

Judecătorii au respins până acum toate aceste solicitări.

În mare, fără a intra în detalii, se arată că fapta a fost de un grad de pericol social extrem de ridicat, inculpatul are mai multe fapte cu violență pentru care este judecat, ar putea să influențeze martori și, chiar dacă nu se spune direct, există temerea că ar putea face tot posibilul să dispară, să se ascundă, având în vedere faptele pentru care este judecat și perspectiva de a primi o pedeapsă foarte mare.

 

Ziua neagră care a schimbat în rău mai multe vieți

Reamintim, pe scurt, firul dramatic al acestui caz.

Polițistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna. El face și acum recuperare și a fost pensionat medical, neavând cum să mai lucreze în poliție.

În decembrie 2017, structurile de combatere a crimei organizate monitorizau de multă vreme o grupare de traficanți de droguri din zona Rădăuți.

Procurorii DIICOT au arătat că membrii grupării și-au intensificat de la lună la lună comerțul cu etnobotanice, context în care, la începutul lunii decembrie a anului 2017, s-au obținut mai multe mandate în baza cărora, în dimineața zilei de 5 decembrie 2017, polițiștii au descins la domiciliile mai multor suspecți. 

Polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale, „mascații” poliției, au descins și la locuința lui Alexandru Huțuleac, zis „Duțu”. Important de precizat, din datele de anchetă ale structurilor de combatere a crimei organizate rezultă că Huțuleac a vândut etnobotanice unor clienți chiar în noaptea de 4 spre 5 decembrie. Marfa a fost vândută de acasă, din fața porții sale.

Aici avea să se petreacă un episod deosebit de violent, care a fost aproape de a se transforma într-o tragedie. După ce au strigat „Deschide! Poliția!” și au spart ușa de la intrare cu berbecele, trei polițiști de la Acțiuni Speciale au intrat în casa suspectului. Imediat după ce polițiștii au pătruns în casă, Huțuleac, care coborâse deja în hol și avea în mână o sabie de „samurai” (cu o lungime totală de 102 centimetri și o lamă cu formă curbată a tăișului de 72,6 cm), l-a lovit în „orb”, în zona capului, pe unul dintre polițiști. Dan Ciprian Sfichi a primit o lovitură extrem de violentă, care aproape că i-a despicat capul, deși acesta s-a apărat cu brațul. Polițistul a ajuns în stare foarte gravă la spital, inițial medicii fiind rezervați în privința șanselor de supraviețuire. Constituția robustă și viața sportivă l-au ajutat însă pe polițist să-și revină treptat, chiar dacă nu complet.

 

Intenție clară de a ucide

Huțuleac a declarat că a crezut că rivalii intră peste el în casă.

Procurorii DIICOT au reținut în rechizitoriul de trimitere în judecată intenția de a ucide, autorul lovind cu putere, în plan vertical, cu sabia ascuțită, fapt care nu prea poate fi contestat.

Alexandru Huțuleac a declarat că nu ar fi lovit cu sabia dacă știa că la ușa sa sunt polițiști. Acesta îl cunoștea pe polițistul Sfichi, care este tot din Rădăuți.

La aproximativ trei luni de la atac, la final de martie 2018, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Alexandru Huțuleac, în stare de arest preventiv, pentru infracțiunile de ultraj sub forma tentativei de omor, constituire de grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de persoane și loviri sau alte violențe. Trimiterea în judecată s-a făcut într-un dosar mai complex, cu cinci inculpați, legat de traficul de droguri.

Procurorii s-au mișcat repede și pentru că un inculpat nu poate fi ținut în arest preventiv mai mult de șase luni de zile, dacă nu este trimis în judecată.

Acum problema s-a mutat în instanță, unde un inculpat nu poate fi ținut în arest preventiv mai mult de 5 ani de zile.

 

Împotmolirea dosarului s-a produs în instanță

Despre motivele pentru care procesul decurge atât de greu sunt explicații, mai ușor sau mai greu de acceptat, depinde din ce perspectivă vedem situația.

Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, care însă și-a declinat competența spre o altă instanță competentă în grad, o decizie în acest sens luând Curtea de Apel Suceava. Așa a ajuns dosarul la Tribunalul Botoșani, însă trecuse deja în jur de un an de la trimiterea în judecată.

La Tribunalul Botoșani au fost audiați martori și inculpați, doar că judecătorul care constituia completul a ieșit la pensie. Așadar, dosarul a fost preluat de un alt magistrat. Asta înseamnă că procesul s-a reluat de la zero.

Cum în dosar sunt trimiși în judecată cinci inculpați, pentru multiple infracțiuni, de la trafic de droguri la fapte cu violență, cu un număr mult mai mare de martori, procesul este într-adevăr unul complex.

În ultimele luni termenele date de judecători au fost mai dese, judecata făcând pași ceva mai repezi pentru o probabilă soluție de condamnare în toamna acestui an. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rădăuțeanul care a lovit un polițist cu sabia în cap solicită tot mai apăsat mutarea din penitenciar în arest la domiciliu.
 Vizualizări articol: 2421 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rădăuțeanul care a lovit un polițist cu sabia în cap solicită tot mai apăsat mutarea din penitenciar în arest la domiciliu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei