Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 147 (8064)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   23 imagini |   ø fişiere video

Mii de credincioși

Șase ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, în zi de hram

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Șase ierarhi au săvârșit vineri, 24 iunie 2022, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, în zi de hram. În mijlocul miilor de credincioși veniți să sărbătorească Nașterea Sf. Proroc Ioan Botezătorul - Sânzienele și Aducerea Moaștelor Sf. Mare Mc. Ioan cel Nou de la Suceava s-au aflat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După ce s-au închinat la racla cu moaștele Sfântului Ion cel Nou, așezată în baldachinul din curtea mănăstirii, „îmbrăcat” de sărbătoare cu flori multicolore, ierarhii au urcat pe scena special amenajată în curte mănăstirii, unde au săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la rugăciuni au fost date deCorala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.

 

Închinare la raclă

Pe tot parcursul slujbei, pelerinii veniți de departe sau de aproape, câteva mii de oameni, s-au rugat la Sfântul „Ioan cel Nou de la Suceava” și la „Sf. Gheorghe”, s-au închinat la racla cu moaștele Sf. Ioan cel Nou, unde au fost miruiți de preoții care se aflau la căpătâiul raclei, fiecare credincios primind în dar și o iconiță cu cei doi sfinți ocrotitori ai mănăstirii. Mulți credincioși au venit cu buchete de sânziene în mâini, pe care le-au atins de raclă, au lăsat pomelnice pentru ca numele lor să fie rostite de preoți în timpul Sfintei Liturghii și au luat apoi parte la tot programul zilei de 24 iunie.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, județene, senatori și deputați, printre care ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Vasile Tofan, prefectul Alexandru Moldovan, subprefecții Florin Sinescu și Ioan Șologon, primarul Sucevei, Ion Lungu, senatorul Ioan Stan, deputații Mirela Adomnicăi, Angelica Fădor, Bogdan Gheorghiu și Gheorghe Șoldan, etc. personalități culturale, academice, preoți, diaconi, stareți și starețe din eparhie.

 

„Mucenicie este, în ziua de astăzi, și abstinența față de tehnologia digitală, când omul este acaparat de aceasta”

Arhid. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a prezentat cele mai recente apariții ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înființată în anul 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Arhiepiscopul Tomisului a rostit rugăciunea de dezlegare, la care cei mai mulți credincioși au îngenuncheat și s-au rugat pentru iertarea păcatelor.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a rostit un cuvânt de învățătură, punând accent pe semnificația muceniciei. „Cinstim doi ucenici – și pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Și cea mai aleasă cinstire pe care Dumnezeu și sfinții Lui o așteaptă de la noi este încercarea înscrierii noastre spre starea de mucenicie. Lucru greu, dar absolut necesar și dătător de un puternic sprijin duhovnicesc, folos duhovnicesc. (...) Mucenicie este și ancorarea noastră în duhul nădejdii, când sunt atâtea chemări ca să ne așezăm nădejdea în multe alte lucruri. Mucenicie este și starea noastră de iubire de Dumnezeu și de oameni, căci inima noastră se duce adesea spre alte iubiri, decât iubirea cea jertfelnică pentru Dumnezeu și pentru oameni. Mucenicie este, în ziua de astăzi, și abstinența față de tehnologia digitală, când omul este acaparat de aceasta. De asemenea, lupta împotriva duhului lumii este, de asemenea, stare de mucenicie, căci Sfântul Paisie Aghioritul spunea că, în zilele noastre, este mai grea lupta împotriva duhului lumii, decât împotriva demonilor”, a explicat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, completând că starea de mucenicie este spre folosul nostru, „ne apropie mai mult de Dumnezeu, de oameni și de Împărăția Cerurilor.

 

Mulțumiri adresate ierarhilor care au participat la Sfânta Liturghie

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în calitate de gazdă, a mulțumit oaspeților prezenți la evenimentul religios organizat la Suceava: „Tin să mulţumesc Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan pentru că şi anul acesta a dat curs invitaţiei noastre, în calitatea sa de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, de a prăznui împreună liturgic pe cei doi Sfinţi Ioan, Mucenici ai Bisericii; cuvânt de mulţumire adresez şi Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţiei Sale, Preasfinţitului Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor; Preasfinţitului Timotei, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, şi Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, astăzi fiind o zi specială pentru Preasfinţia Sa, este ziua lui de naștere și îi urăm <La mulți ani!>”.

La finalul ceremoniei, ierarhii invitați au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, icoana-jubileu și hrisovul-jubileu, având în vedere că hramul mănăstirii sucevene se desfășoară în contextul Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Manifestările cultural-religioase au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

 

Cererile de finanţare ale parohiilor şi mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, onorate

Arhiepiscopul Calinic a i-a transmis mulțumiri și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, „pentru răspunsurile pozitive primite la solicitările noastre, dar şi pentru cei 18 ani de împreună lucrare în Arhiepiscopia Iaşilor, timp în care, printre altele, mi-a încredinţat împlinirea programului <Niciun sat fără biserică>, pe care mi-am propus să îl continui şi aici. Respectuoase mulţumiri aduc domnului ministru secretar de stat Victor Opaschi, care a onorat cererile de finanţare ale parohiilor şi mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor cu şantiere în desfăşurare, domnului preşedinte Gheorghe Flutur, domnului primar Ion Lungu, domnului prefect Alexandru Moldovan şi domnului senator Ioan Stan şi tuturor colaboratorilor domniilor lor, pentru că de la venirea mea ca arhiepiscop au susţinut proiectele şi lucrarea Bisericii. Felicităm pe pe toţi cei care aţi fost evidenţiaţi, pe toţi cei care purtaţi numele Sfinţilor pomeniţi astăzi şi pe toţi cei care aţi reuşit să vă închinaţi la moaştele sfântuţului nostru. Tuturor vă doresc ani mulţi şi buni, cu sănătate şi sporite împliniri. Închei, iubiţi credincioşi şi credincioase, prin a mulţumi Preamilostivului Dumnezeu pentru faptul că, după doi ani de boală şi, mai nou, de război, ne-a îngăduit să fim împreună şi să ne putem vedea feţele descoperite”. De asemenea, multe persoane publice și nu numai au primit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților medalia-jubileu, în contextul Anului Jubileu – „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, dar și alte distincții, în semn de prețuire.

 

Concert caritabil

Cu o seară înainte de hramul Catedralei Arhiepiscopale, joi seară, 23 iunie, în Biserica „Sfântul Gheorghe” a avut loc Concertul caritabil de muzică bizantină, ediția a II-a, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul a fost prezentat de pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt și consilier în cadrul Biroului de presă și relații publice al eparhiei.

Au concertat grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, corul Mănăstirii Cămârzani și corul „Crinii țarinii” al Mănăstirii Dragomirna.

Invitatul special al concertului a fost Corul Academic „Byzantion”, parte a Asociaţiei Culturale „Byzantion”, care își desfășoară activitatea în Iaşi. La final, pr. Constantin Oprea, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, le-a mulțumit membrilor corurilor „pentru atmosfera de profundă emoție pe care au creat-o și, nu în cele din urmă, tuturor celor care, prin prezența lor la acest concert, au răsplătit osteneala celor care au dăruit”.

Pr. Constantin Oprea a oferit corurilor diplome de participare și un dar din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în semn de recunoștință pentru implicarea lor în cea de-a doua ediție a concertului de muzică psaltică prilejuit de hramul Sucevei.

Conform Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ca o încununare a evenimentului, pentru întreaga activitate depusă în domeniul muzicii psaltice, dar și „pentru cultivarea valorilor creștine și activitatea mărturisitoare întru Hristos și Biserica Sa”, lect. univ. dr. Adrian Sîrbu a primit din partea Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Sfântul Mare Mucenic Ioan Cel Nou de la Suceava”.

Concertul din ajunul prăznuirii Sfântului Ioan cel Nou a avut ca scop sprijinirea proiectului caritabil „Pentru prima dată la mare”, demarat prin implicarea Sectorului Social Filantropic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care își propune să ducă în tabără la mare 100 de copii din familii defavorizate. „Puteți dona în continuare pentru împlinirea acestui deziderat” într-unul dintre conturile speciale ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

RON: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014

EURO: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Șase ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, în zi de hram.
 Vizualizări articol: 900 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Șase ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, în zi de hram5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei