Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 143 (8060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Performanță

USV, o instituție care promovează calitatea educației și cercetării, inclusă în topurile internaționale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Performanțele Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) în ceea ce privește calitatea învățământului și cercetarea au devenit de notorietate, după ce rezultatele activității corpului profesoral și de cercetare, precum și a studenților, au fost reflectate în mod pozitiv în ultimii ani în cele mai importante clasamente mondiale de specialitate. În cadrul acestui trend ascendent se înscrie astfel și clasarea instituției sucevene de învățământ superior între cele mai performante universități din România și într-un eșalon superior al universităților mondiale.

Cel mai recent clasament care confirmă această creștere permanentă a calității domeniilor învățământ și cercetare a fost publicat în urmă cu câteva zile sub sigla

QS World University Rankings 2023. Ediția 2023 a QS World University Rankings certifică pentru al doilea an consecutiv parcursul constant al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. După ce în ediția de anul trecut a celebrului clasament USV a fost inclusă, în premieră, în rândul instituțiilor de învățământ superior relevante la nivel global, în ediția 2023, universitatea suceveană își menține poziția din eșalonul universităților 1.201+, continuând să fie ierarhizată drept una dintre cele 1.400 de universități de excelență pe plan mondial și între cele mai performante 11 universități din România.

Pentru realizarea ediției 2023 a QS World University Rankings, au fost analizate rezultatele a 2.462 de instituții, dintre care 1.422 au îndeplinit criteriile riguroase pentru a fi incluse în ierarhizare, cu 124 de intrări noi în raport cu ediția precedentă.

Reflectat la nivel național, în top se regăsesc 13 universități, dintre care două sunt nou intrate. Două universități românești, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea din București, au fost ierarhizate în eșalonul 1.001-1.200. Alte nouă universități se regăsesc în eșalonul 1.201-1.400, între care și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

 

Performanțele USV în clasamentele ultimilor ani confirmă linia ascendentă a instituției

Performanțele universității sucevene sunt reflectate atât în clasamentele de specialitate, cât și în cadrul rezultatelor unor concursuri internaționale de prestigiu. Astfel, în cursul lunii octombrie a anului trecut, raportul privind exercițiul de clasificare al universităților și de ierarhizare a programelor de studii, realizat în baza noii metodologii de evaluare a universităților din România, recunoștea Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava ca fiind una dintre instituțiile de învățământ superior de top la nivel național, aceasta fiind inclusă în categoria C în care se regăsesc universitățile de cercetare avansată și educație.

Unul dintre cele mai importante clasamente realizate pe plan mondial de spaniolii de la Cybermetrics plasau la începutul acestui an USV pe locul 16 între cele 98 de instituții de învățământ superior din România. Conform clasamentului apărut în cursul lunii ianuarie USV ocupă de asemenea un important loc 158între universitățile și instituțiile de învățământ superior din Europa Centrală și de Est.

 

Rezultatele înregistrate în cadrul aparițiilor din publicații de top confirmă un nivel ridicat al cercetării

În același timp, la finalul anului trecutșapte profesoriai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au fost incluși într-un top al celor mai citați cercetători din lume. Clasamentul a fost realizat de un colectiv de cercetători de la Universitatea Stanford (SUA), împreună cu reprezentanți ai Editurii Elsevier. Legat de aceste prezențe notabile în clasamentul internațional, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul USV a declarat: ”Ceea ce s-a întâmplat la nivel individual este o reflexie a dezvoltărilor care au avut loc în universitate în zona cercetării, în ultimul deceniu, iar creșterea universității ca unitate de cercetare a fost reprezentată în anul 2020 prin această recunoaștere obținută la nivel individual de cele 7 cadre didactice menționate.”

Confirmările performanțelor continuă, iar unproiect realizat de cadre didactice și cercetători din cadrul USV s-a clasat pe primul loc în cadrul Competiției Naționale de ”Proiecte de finanțare a excelenței în cercetare, dezvoltare și inovare (CDI)”, dedicată universităților și institutelor naționale de cercetare și dezvoltare. Rezultatele intermediare ale evaluărilor au plasat proiectul universității sucevene pe primul loc, cu 92,84 puncte, acest fapt asigurând o finanţare de 6,4 milioane de lei pentru următorii 3 ani.

De asemenea tinerii cercetători ai USV au ocupat locuri fruntașe la competiția națională de „Proiecte de cercetare postdoctorală (PD)”, dedicată tinerilor cercetători, doctori în ştiinţe, care doresc să îşi dezvolte o carieră profesională în activitatea de cercetare ştiinţifică în instituţii de cercetare din România. Anunțul a fost făcut în luna februarie de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), la finalizarea evaluării proiectelor depuse.

Douăimportante concursuri de traducere literară, desfășurate atât în țară,cât și în străinătate după începerea anului universitar, au avut drept premiați un student și un profesor al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, iar prezența unei delegații din cadrul USV la Expoziția Internațională INOVA de la Zagreb a fost răsplătită cu importante medalii de aur, cupa expoziției și premii speciale.Patru studenți din cadrul USV au constituit în premieră echipa câștigătoare a celei de a VI-a ediții a Concursului Studențesc în Domeniul Securității Informatice, studenții suceveni răspunzând și unor provocări ale comunității prin realizarea unor site-uri în sprijinul producătorilor agricoli sau legate de activitatea de transport din cadrul TPL Suceava.  

Prin toate aceste contribuții și mai nou, în ultimii ani, prin câștigarea competiției de soluții pentru secvențierea genomului SARS-CoV-2, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava confirmă implicarea în domeniile de vârf ale cercetării și statutul de instituție de top la nivel mondial.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului USV, o instituție care promovează calitatea educației și cercetării, inclusă în topurile internaționale.
 Vizualizări articol: 755 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
USV, o instituție care promovează calitatea educației și cercetării, inclusă în topurile internaționale5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei