Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 21 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 143 (8060)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

Colorit de iunie

O călătorie printre bujorii de munte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Iunie este luna bujorilor de munte, a rododendronului. Pentru a admira aceste flori superbe e nevoie să ajungi la o oarecare altitudine. Pentru cei pentru care ascensiunile pe poteci montane sunt o misiune imposibilă, există și variante mai simple. La Borșa, de exemplu, în munții Rodnei, la finalul săptămânii trecute bujorul de munte putea fi admirat în toată splendoarea sa. La Lacul Știol, locul de unde își începe râul Bistrița drumul spre Marea Neagră, se poate ajunge pe mai multe căi. Din Borșa stațiune se poate urca fie cu telescaunul (fie vorba între noi, sâmbătă și duminică, pe 18 și 19 iunie, nu a funcționat, cică era ”Revizie tehnică”), fie cu noua telegondolă pusă în funcțiune anul trecut. De acolo, până la Lacul Știol sunt drumuri relativ accesibile pentru cei care nu s-au învățat cu muntele. Există și o variantă mai dificilă, pe jos, pe traseul din Borșa stațiune spre Cascada Cailor, iar mai apoi pe un traseu pieptiș care te duce pe platoul dinspre lac. În fine, a patra variantă este aceea de a merge cu mașina până în Pasul Prislop, iar de acolo e un drum nu foarte dificil, de circa 6 kilometri până la Lacul Știol. Cine are o mașină mai înaltă poate ajunge chiar și mai aproape, la vreo 2 kilometri. Odată parcursă distanța, priveliștile vor fi de-a dreptul spectaculoase. Ape reci de munte care susură străjuite de flori colorate și care par stăpânele munților Rodnei. Și chiar sunt în această perioadă. În imediata apropiere a Lacului Știol sunt și bujorii de munte. Splendoare în tufe aș putea spune. Pentru cei care cunosc cât de cât tainele muntelui, ascensiunea poate continua spre Vârful Gărgălău. De la cei 2.158 de metri ai săi îți oferă priveliști de vis. Rămâi fără suflare efectiv când treci prin zăpada încă netopită, care își combină culoarea cu rozaliul bujorului de munte, iar jos se oglindesc apele de plecare ale Bistriței. Cuvintele sunt însă prea puține pentru a exprima măreția muntelui. Vă recomand cu toată căldura măcar unul din traseele amintite. Închei, nu înainte de a remarca faptul că suprafața Lacului Știol s-a micșorat față de anii trecuți. Mă refer tot la luna iunie, pentru că în august și septembrie este oricum mai mică. Să mai spună cineva că nu există încălzire globală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O călătorie printre bujorii de munte.
 Vizualizări articol: 1526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O călătorie printre bujorii de munte5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei