Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 137 (8054)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În mai și iunie

Aproape 100 de copii mușcați de căpușe au ajuns la Spitalul de Urgență Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încălzirea vremii a adus și lucruri mai puțin plăcute, cum ar fi dezvoltarea căpușelor în spațiile verzi. Din cauză că aceste insecte pot transmite prin mușcătură bacteria care provoacă boala Lyme, o boală infecțioasă gravă, mulți dintre cei mușcați de căpușe merg la spital.

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au ajuns, în luna mai, 101 persoane cu vârste între 1 an și 82 de ani, care au fost mușcate de căpușe. Este vorba despre 39 de copii și 62 de adulți. Din fericire, nici unul dintre pacienți nu a avut nevoie de spitalizare.

În luna iunie, situația este și mai îngrijorătoare. Numai în primele 12 zile ale lunii s-au prezentat la spital cu mușcături de căpușe aproape tot atâția oameni cât în toată luna mai. Astfel, în perioada 1-12 iunie la UPU Suceava au fost 92 de pacienți cu vârste de la 1 la 83 de ani, respectiv 50 de copii și 42 de adulți mușcați de căpușe. La fel ca și luna trecută, nici unul dintre pacienți nu a avut nevoie de internare.

Recomandarea medicilor este ca în cazul muşcăturilor de căpuşe să se evite extragerea insectelor; persoana respectivă ar trebui să se prezinte la o unitate medicală - la medicul de familie, la un centru medical de permanență sau la UPU.

De asemenea, este recomandat să se evite zonele cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare. În situația în care există acest risc, este de preferat să se poarte haine de culoare deschisă, pentru ca insectele să fie cât mai vizibile.

Purtarea de pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă, de bluze cu mânecă lungă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje reduce riscul infestării, la fel ca și aplicarea de substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn mușcătura de căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii.

O atenție deosebită este necesară în cazul copiilor, pentru care se pot utiliza doar produse adecvate vârstei lor. La întoarcerea din drumeții sau alte activități în aer liber, hainele, bagajele și corpul trebuie verificate cu atenție. Un duș la întoarcerea din excursie sau de la picnic poate elimina căpușele nefixate deoarece aceste insecte pot sta pe piele chiar și câteva ore fără să se atașeze. Mușcătura de căpușe în sine nu este periculoasă, dar există riscul transmiterii unor infecții în sânge.

Mușcăturile sunt nedureroase, nu lasă semne, iar căpușele sunt deseori greu de observat. Căpușele tinere, care produc majoritatea infecțiilor la om, au dimensiuni de numai 1-2 mm, iar cele adulte de 3-6 mm, ceva mai mult când își măresc volumul după hrănire. În acest fel, simptomele care eventual vor apărea sunt greu legate de mușcătura de căpușă.

Animalele de companie trebuie de asemenea verificate și protejate cu produse recomandate de medical veterinar. Căpuşele stau ascunse în vegetaţie, de unde detectează viitoarele gazde din apropiere, pe care se urcă în momentul în care acestea traversează zona de vegetaţie.

Situația ideală pentru o luptă eficientă împotriva acestor insecte ar fi ca pe lângă spațiile verzi – parcuri, locuri de joacă aflate în administrarea administrației publice, să fie supuse dezinsecției și spațiile verzi din jurul blocurilor, aflate în administrarea asociațiilor de proprietari. Produsele folosite la dezinsecție trebuie să fie schimbate periodic deoarece după folosire repetată capușele dezvoltă rezistență. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 100 de copii mușcați de căpușe au ajuns la Spitalul de Urgență Suceava.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 100 de copii mușcați de căpușe au ajuns la Spitalul de Urgență Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei